Iskustva drugih

1 faks na 1000 načina

22.11.2019.
3 min

Moj profil ukratko: Završila gimnaziju, vukovac, prva godina faksa STRES! Pričali su mi: “Faks ti je samo produžetak gimnazije!” Zaključujem: Ili su svi bili Ajnštajn, ili niko od njih faks video nije. Za svaku knjigu mi je trebao srpsko-srpski rečnik. Prvi kolokvijum. 70 poena! Postoje negativni poeni? Odmah računam koliko smem da izgubim na sledećem, da bih imala 10, jer kako drugačije?! Sveska za vežbe, sveska za predavanje, sveska za vežbanje. Žali kičme i para! Prvi ispitni rok. Kako to mislite ne može cela grupa da se skupi, napiše poruku na tabli i odloži rok, jer niko nije spreman? Četvrta godina. Jedan rokovnik. Izbor predavanja prema interesovanjima. Mnogo prijatelja. Konferencije, aktivnosti, kejsevi, organizacije, prakse.

1 faks na 1000 načina

Foto: NajStudent (Adobe Stock)

Kada pogledam sebe iz prve i sebe iz četvrte godine, rekla bih da su to dve potpuno različite osobe! Ona iz prve bi za ovu iz četvrte rekla da je postala kampanjac, kampanjac bi brucošu rekao da studiranje nije samo knjiga i svako je sebi u svojim godinama u pravu. Zapravo, baš tako i treba da bude, jer kako bismo drugačije shvatili koliko smo napredovali, na kakve smo sve izazove spremni, šta je ono želimo, čemu težimo, gde sebe vidimo!

1 sveska je zamenila 20 ne zato što me je mrzelo da pišem, već zato što sam shvatila da mogu da budem efikasnija, ekonomičnija i praktičnija. Manji broj odslušanih predavanja su posledica mojih interesovanja, organizacije i odluke o raspodeli vremena. Kraći period spremanja ispita je nastao kao posledica istreniranog mozga da brzo pamti, kapira suštinu i povezuje teoriju i praksu. Učešće na takmičenjima, posete konferencijama, organizacije događaja, rađene prakse i volontiranja nisu posledica “naći opravdanje da ne učiš”, već shvatanje da opipljiv posao i merljivi rezultat donose osećaj najvećeg zadovoljstva.

Sve je sklono promenama. Naši motivi, interesovanja, stavovi. Bitno je imati ih, stalno biti svestan njih i raditi na tome da oni budu zadovoljeni. Kada se oni dostignu i prevaziđu, pojaviće se novi. Kako naši izazovi rastu, tako i mi rastemo sa njima. To je negde i poenta faksa. On ti pruži Level 1 u igrici. Ti uneseš svoje ime, prezime i igra počinje. Na prvi pogled deluje kao da ćeš odmah izgubiti život, ali kako više igraš, sve si bolji, stvaraš svoju taktiku i tehniku igre, prelaziš nivo po nivo. Ova igrica nema svoj max Level, svaki naredni je u tom trenutku max, sve dok se i on ne prevaziđe i zameni ga novi. Poenta igrice: Ne treba sebe ograničavati unapred zacrtanim max Level-om, jer će se on uvek menjati kako se naše ambicije menjaju. I na kraju, ne treba upoređivati sebe na rang listi sa ostalim igračima, jer svako igra na svoj način!

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

Od studentske angažovanosti do posla
21.07.2023.
6 min

Od studentske angažovanosti do posla

Iskustva drugih
Šta raditi kada na ispitu izvučeš pitanje koje NE ZNAŠ?
12.06.2020.
6 min

Šta raditi kada na ispitu izvučeš pitanje koje NE ZNAŠ?

Iskustva drugih
Da li si čuo za Male proizvođače hrane? Ona je ih okupila i ostvarila mnoge snove
09.03.2024.
5 min

Da li si čuo za Male proizvođače hrane? Ona je ih okupila i ostvarila mnoge snove

Iskustva drugih