Obrazovanje

3 saveta za lakše učenje

23.05.2018.
4 min

Pitate se da li je uopšte moguće da učenje bude lako?! Hej, ne budite tako pesmimistični! Naravno da je moguće da sebi olakšate ovu kompleksnu aktivnost (da, učenje nije naivno i nećemo da vas lažemo da je tako) samo je bitno da pronađete način učenja koji vama najviše odgovara, da se dobro organizujete, da napravite plan i da ga se držite, ali tako da ne ugrožavate svoje svakodnevne aktivnosti.

 

Učenje

Foto: Pixabay

Uostalom, nakon svake uspešno naučene lekcije možete sebe da počastite ili omiljenom poslasticom ili odlaskom na piće sa prijateljima, ali da biste tu nagradu zaslužili – prvo morate da učite! Verujte, sistem nagrade (ne i kazne) ponekad najbolje deluje jer, ako ništa, makar imate neku motivaciju.

 

Nego, da se vratimo na savete i trikove koji vam mogu pomoći da lakše savladate gradivo. Mi smo izdvojili ova tri, a na vama je da odlučite koji ćete prvo isprobati. Srećno!

 

Mape uma

Da li ste čuli za mape uma? One su u poslednje vreme jako popularne, iako su nastale još pre mnogo godina, a kako ih je osmislio psiholog koji se i bavio učenjem i pamćenjem kod ljudi, nije ni čudo što su zaista delotovorne. Čak postoje i edukacioni centri koji sprovode programe učenja pomoću mape uma a jedna od najpoznatijih je Škola Intelektualnih Veština. Mape uma prilikom učenja angažuju obe moždane hemisfere, kako onu koja je zadužena za učenje, pamćenje i logičke operacije, tako i onu koja je zadužena za maštu i kreativnost, a sve sa ciljem da vam baš ova tehnika učenja olakša sticanje kvalitetnog i dugoročnog znanja.

 

Kako se crtaju mape uma? Jednostavno, uzmite papir, na sredini napišite ili nacrtajte ključni pojam, a potom neka se iz njega postepeno granaju manje bitni pojmovi koji objašnjavaju taj glavni. Poenta je da dobijete šemu, odnosno „kostur“ lekcije koji će vam ostati u sećanju i koji će vas asocirati na ono što bi trebalo da ispričate. Koristite što više boja i što više crtajte i šarajte kako bi vam vaše mape uma ostale u sećanju. Mape uma su kreativni način da učite koji zaista radi, naročito kod isto tako kreativnih umova koji imaju problem sa učenjem suvoparnog gradiva.

 

Forma pitanje-odgovor

Ukoliko učite za test, kolokvijum ili pismeni ispit, a forma će biti pitanje-odgovor, onda definitivno možete da probate da tako i učite! Kada čitate i „prelazite“ lekciju, odmah formulišite pitanja koja bi mogla da se nađu na testu (formulišite i ona uopštena i ona detaljna), a potom ispišite i odgovore. Kada budete učili, učićete samo odgovore na ta pitanja, a vrlo je verovatno da će vam se neka od tih pitanja i „pasti“ na testu ili ispitu.

 

Možda će vam za ovu tehniku biti potrebno malo više vremena, ali gledajte na to ovako – i dok izvlačite pitanja i zapisujete odgovore, vi učite i pamtite! Postoje razne tehnike učenja koje vam mogu pomoći da savladate obimno gradivo, na vama je da odaberete onu koja vam najviše odgovara.

 

Preslišavanje u društvu

Na kraju, uvek možete da u svoje učenje uključite još nekog. Na primer, zamolite roditelje, prijatelje ili partnera da vas presliša kada sve naučite kako bi taj neko objektivno video koliko znate i da li je potrebno da neki deo doučite. Čak i da nešto pogrešite, kada vam druga osoba ukaže na to, sigurno ćete lakše zapamtiti! Osim toga, na ovaj način ćete se osloboditi treme da izlažete pred nekim tako da… Najjače oružije današnjice je obrazovanje zato počnite da koristite ove tehnike i budite spremni na sve izazove koje nosi život.

 

 

Izvor: economy.rs

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Hobiji koji nas čine pametnijim
02.12.2015.
5 min

Hobiji koji nas čine pametnijim

Obrazovanje
U susret junskom ispitnom roku
12.06.2017.
3 min

U susret junskom ispitnom roku

Obrazovanje
Veština prezentacije
22.12.2008.
11 min

Veština prezentacije

Obrazovanje