Obrazovanje

4 loše navike u učenju koje morate rešiti u 2016.

18.01.2016.
5 min

Nova godina je pravo vreme da donesemo neke odluke za koje smo sigurni da moramo realizovati i sprovesti u delo u narednoj godini. Svi smo to uradili bar jednom, zar ne? Biće tu različitih odluka, a kada je reč o studentima sigurno će se pronaći i neka kojom ćemo se svečano obavezati da ćemo u ovoj godini biti vredniji, da ćemo učiti više i redovnije, da nećemo izostajati toliko sa predavanja, da ćemo ovog puta očistiti godinu... Poznato?

 

 

Ciljeve moramo sebi postavljati kako bismo bili produktivniji i kako bismo konstantno imali izazov da učinimo nešto više i odemo dalje. Studenti su ti koji tokom perioda studija svakog dana pred sobom imaju određeni cilj, naučiti određenu količinu informacija što vodi krajnjem cilju i svrsi – položiti ispit. Kako biste se čvrsto držali tog pravca, potrebno je da se konačno oslobodite nekih loših navika koje vas sputavaju da krajnji cilj dostignete i da prihvatite neke promene. Ukoliko se u svemu ovome pronalazite, vreme je da i vi donesete neke novogodišnje odluke i za početak se rešite sledeće 4 loše navike u učenju.

 

Prokrastinacija

 

Čekanje na poslednji trenutak da počnete da učite za predstojći kolokvijum ili ispit, verovatno je najgora navika koju možete imati kada je reč o učenju uopšte. Veliki broj profesora pati od prokrastinacije ma koliko to odbijali da priznaju. Konstantno odlaganje obaveza samo je jedan od vidova prokrastinacije.

Jedan od najboljih načina da započnete novu godinu jeste upravo taj da promenite ovu lošu naviku. Ne odlažite obaveze! Napravite plan kojeg se lako možete pridržavati i krenite na vreme sa realizacijom istog. Raščlanite gradivo na manje celine koje ćete lakše i brže savladati. Svaki uspešno obavljen zadatak biće vam dodatna potpora i uverenje da ste doneli pravu odluku i promenili lošu naviku!

 

feet-932346_960_720

 

Smetnje

 

Smetnje u vidu TV-a, muzike, telefonskih poziva, pitanja porodice ili cimera, sasvim su normalan deo procesa učenja i ne bi trebalo da vam predstavljaju veliki problem ukoliko imate dobro utemeljen sistem učenja. Ali ukoliko imate i najmanji problem sa motivacijom, koncentracijom i pažnjom, svaka smetnja će vam u znatnoj meri otežati posao. Tada sve ove uobičajene smetnje mogu udvostručiti vreme koje vam je inače potrebno da nešto naučite.

Ukoliko imate ovaj problem, vreme je da se rešite ove loše navike i uklonite sve smetnje dok učite. Istina je da na neke ne možete uticati, ali učinite sve što možete kako biste uklonili ostale smetnje – ugasite TV, sklonite mobilni telefon, isključite notifikacije na telefonu, zamolite prijatelje da vas ne zovu dok učite, ne držite otvoren Facebook na računaru dok učite…

 

smartphone-569076_640

 

Upotreba samo jedne strategije učenja

 

Postizanje vrhunskih rezultata dugujete odličnom poznavanju sebe i načina na koji najbolje i najbrže učite. Svako od nas treba otkriti svoj lični sistem učenja koji mu najbolje odgovara i koji će zagarantovano doneti uspeh. Problem je u tome što vrlo često ne znamo koji je način najbolji za nas ili smo uvereni da je pogrešan način dobar. To što neko uči na jedan način, ne znači da je to dobro rešenje i za nas.

Pokušajte da pronađete svoju tehniku, ali da biste do toga došli potrebno je da isprobate i otkrijete što više metoda. Ponekad ih je potrebno i kombinovati, zato ne budite lenji i potrudite se da otkrijete šta je ono što odgovara baš vama.

 

writing-923882_1920

 

Celonoćno učenje i besane noći pred ispit

 

Kome se još nije dogodilo da celu noć uči ili u glavi vrti pitanja i preslišava se noć pred vrlo važan ispit. Rezultat neprospavane noći neće sigurno biti bolji uspeh na ispitu, već vrlo verovatno sasvim suprotno! Ne samo da nećete zapamtiti ništa više, već ćete biti suviše umorni i iscrpljeni da biste pokazali svoj maksimum na ispitu.

Ukoliko niste naučili sve što je bilo potrebno do tog dana, neće to naučiti ni te noći. Idite na spavanje i potrudite se da zaspite. Bilo da ste tremaroš pa ne možete da se opustite ili ste zacrtali da ćete naučiti još to jedno pitanje, zapamtite da je vašem mozgu potreban odmor kako ne bi došlo do prenagomilavanja informacija ili rečeno svakodnevnim jezikom „sve mi se pomešalo“. Potreban nam je odmor kako bi se informacije konsolidovale u našoj memoriji.

 

ucenje-nocu

 

Eto nekoliko predloga kako možete promeniti loše navike u ovom semestru. Dodajte na listu sve ono što smatrate da vas sputava i usporava na putu ka uspehu!

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Pronađite pravu obuku za sebe
11.12.2009.
13 min

Pronađite pravu obuku za sebe

Obrazovanje
Šta ako ovaj fakultet ipak nije za mene?
17.05.2022.
5 min

Šta ako ovaj fakultet ipak nije za mene?

Obrazovanje
Ovo su prednosti učenja stranog jezika
05.12.2017.
2 min

Ovo su prednosti učenja stranog jezika

Obrazovanje