Obrazovanje

4 najčešća studentska pitanja

16.10.2015.
4 min

Mnogi studenti imaju različite sisteme učenja, različit pristup obavezama, način razmišljanja i zabavljanja. Međutim, svaki od njih sebi postavlja četiri opšta pitanja na koja žele da imaju najpreciznije odgovore. Mi smo pokušali da odgovorimo na ta pitanja kako bi vam bili od koristi.

 4 najčešća studentska pitanja

1. Kada učiti? - Vreme kada ste za učenje najproduktivniji ne može odrediti niko do vas samih. Većina studenata je mnogo produktivnija u prepodnevnim i popodnevnim satima, mada nije mali broj ni onih kojima učenje noću bolje polazi za rukom. Naučnici pak smatraju da je organizam najbudniji i najproduktivniji u prepodnevnim časovima, te su oni preporučljivi i za učenje i za bavljenje sportom. Tada bi trebalo da smo puni energije. Ipak, ne funkcionišu svi isto, zato osluškujte sebe i sami sebi odredite vreme za učenje.

 

Ukoliko imate više predmeta kojima treba da se bavite u toku dana, prvo odvojite vreme za najteže i najdosadnije. Uvek ima onih ispita, koje čim krenete da radite, prispava vam se. Zato, dok se osećate najodmornijim, usredsredite se prvo na njih. Nakon toga možete da se posvetite onim predmetima koji su vam zanimljivi.

 

2. Koliko učiti? - Koliko ćete vremena provesti nad knjigom i koliko vam je vremena potrebno za postizanje zadovoljavajućih ili odličnih rezultata zavisi isključivo od vas samih. Ipak, preporučuje se da na sat vremena predavanja kojem ste prisustvovali dođe dva sata učenja. Što znači da ako na predavanju dnevno provedete četiri sata, treba da posvetite osam sati učenju onoga što ste slušali. To naravno ne znači da to treba da bude istog dana, već da je to optimalno vreme za savladavanje gradiva.

 

3. Gde učiti? - I vaše telo i vaš um reaguju na mesto gde se nalazite. Ležanje na krevetu diktira mozgu poruku: „Vreme je za spavanje”. Sedenje za stolom sa tanjirom šalje poruku: „Vreme je za ručak”. Ulazak u biblioteku gde svi uče, gde je svetlo idealno i gde nema buke asocira samo i jedino na učenje. To ne znači da morate da učite u čitaonici ili biblioteci, ali je veoma važno da vas ambijent u kome se nalazite pokreće na učenje i da vam ništa ne odvraća pažnju.

 

4. Kako stvoriti uslove za učenje? - Koncentrisati se na neki zadatak je isto toliko važno, koliko i izdvojiti vreme, odabrati odgovarajući ambijenti i imati želju za postizanjem uspeha. Najpre je važno da uspostavite dogovor sa osobama sa kojima živite (roditeljima, braćom i sestrama, cimerima, emotivnim partnerima itd.) oko rasporeda aktivnosti. Imanje prostora za rad u kome vas niko neće ometati je neophodno za izvršenje vaših obaveza i postizanje željenih rezultata. Obezbedite sebi neophodan mir i radnu atmosferu.

 

Dok učite isključite zvuk na mobilnom telefonu, zatvorite prozore za četovanje na računaru, isključite televizor i usredsredite se. Muzika je preporučljiva kao stimulans za rad i koncentraciju, nju možete da ostavite. Za sve ostale ometajuće zvukove se „isključite”.

 

Naučite da kažete „ne” žurkama i izlascima u periodu kada spremate ispite. Noć provoda znači izgubljeni sledeći dan za učenje. Razmislite možete li to sebi da priuštite ukoliko vam se bliži ispitni rok. Vaši iskreni i bliski prijatelji će vas razumeti ako nemate vremena za viđanje dok učite.

 

I kada sve ovo sagledate, možete da zaključite da je najvažnije da osluškujte sami sebe. Vi sami najbolje znate odgovore na ova pitanja, samo je potrebno da prođe neko vreme, da se ustalite u svojim radnim navikama i organizujete svoj studentski život. Tada ćete raditi sve kako treba i koliko treba i onako kako vama to odgovara, bez da konsultujete i jedno jedino pravilo.

 

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

Top 5 besplatnih online kurseva sa sertifikatima
04.03.2021.
4 min

Top 5 besplatnih online kurseva sa sertifikatima

Obrazovanje
Tri najbolje strategije za pamćenje podataka
29.09.2017.
1 min

Tri najbolje strategije za pamćenje podataka

Obrazovanje
Top 5 uobičajenih grešaka koje pravimo kada učimo nešto novo!
16.01.2017.
6 min

Top 5 uobičajenih grešaka koje pravimo kada učimo nešto novo!

Obrazovanje