Obrazovanje

5 načina da naučite i zapamtite apsolutno sve

17.11.2015.
4 min

Nastao kao odgovor na pitanje “Koje strategije učenja koriste osobe koje brzo uče?” postavljeno na društvenoj mreži Quora, ovaj tekst sumira znanje i iskustvo Alesia Brešanija, čoveka koji se već 15 godina bavi različitim strategijama u digitalnoj sferi, stečeno tokom godina rada i ličnog razvoja.

5 načina da naučite i zapamtite apsolutno sve

Brešani navodi 5 principa koje on smatra univerzalnim kada je reč o učenju i pamćenju.

  1. Ponavljanje vodi do savršenstva

Kada učite novu veštinu, konstantno vežbanje tokom određenog vremenskog perioda može vam pomoći da utvrdite i u potpunosti savladate tu veštinu. Ukoliko učite novu teorijsku materiju, vežbajte primenjujući to znanje gde god i kad god možete.

Kao što je Brus Li jednom prilikom rekao “Ne plašim se čoveka koji je odjednom uradio 10.000 udaraca, već čoveka koji je ponavljao jedan udarac 10.000 puta”.

  1. Potreban vam je fokus kako biste istinski razumeli i naučili bilo koju temu.

Danas je vrlo lako izgubiti fokus kada samo sa svih strana “bombardovani” informacijama. Zapravo, mi smo izgubili sposobnost da se fokusiramo. Pa ipak fokus je upravo ono što vam je potrebno da biste istinski razumeli i usvojili određenu materiju. Šta to znači u praksi? Kada učite neku novu materiju možete slušati laganu i tihu muziku bez reči kako biste blokirali sve uticaje iz sredine koji bi vam mogli skrenuti pažnju i zbog kojih biste izgubili fokus.

 

Kao što je Stiv Džobs objasnio “ljudi misle da koncentracija znači reći da onome na šta bi trebalo da se koncentrišete. Ali to nije zapravo tačno. To znači da treba da kažete ne stotinama drugih dobrih ideja koje postoje oko vas. Morate izabrati pažljivo”.

 

  1. Kontekst i detalji

Kako biste razumeli specifičnu temu, potrebno je da pre svega uzmete u obzir širu sliku. Prvo je potrebno da razumete kontekst kako biste razumeli detalje.

Šta to znači u praksi? Kada prvi put uzmete udžbenik u ruke za ispit koji je potrebno da pripremite, prvo pročitajte sadržaj. Na taj način stičete unapred uvid u celokupnu materiju i kontekst. A kada pročitate zatim sve detalje razumećete kako je jedna tema povezana sa drugom. Detalji su bitni, ali u pravom trenutku. Ukoliko suviše rano krenete da “detaljišete” može vam se dogoditi da vam promakne celokupan kontekst.

  1. Stvarajte veze

Učenje kroz razumevanje konteksta i detalja omogućava nam da razumemo veze među informacijama. A to je veoma bitno kako bismo utemeljili naše znanje. Kako to funkcioniše u praksi? Ukoliko treba da zapamtite veliki broj informacija koje vam iz nekog razloga zadaju poteškoće, pokušajte da osmislite priču oko tih informacija u koju ćete uklopiti i dobro poznate pojmove ili osobe na primer. Na taj način ćete lakše naučiti i zapamtiti informacije.

Sigurno ste čuli za trik kako da zapamtite sve karte iz špila i da možete pogoditi koja tačno karta nedostaje. Taj “trik” zapravo se zasniva na povezivanju svih karata u jednu smislenu celinu i priču tako što ćete svaku kartu na primer povezati sa likom određene osobe i određenih predmeta. U svakom trenutku ćete znati ko nedostaje sa spiska.

  1. Odredite ritam

Sa ritmom učenja se uvek možete igrati. Kada je potrebno možete usporiti, a isto tako s druge strane možete se ubrzati kada želite da brže učite. Iz tog razloga ritam je bitan u učenju jer nas izlaže različitim intenzitetima pritiska što za posledicu ima naše prilagođavanje učenju i metodi koju koristimo.

U praksi bi to izgledalo ovako, kada se preslišavate za ispit pokušajte prvo da iznesete gradivo polako i staloženo, a zatim uradite to isto najbrže što možete čisto kako biste bili sigurni da apsolutno vladate svim informacijama čak i onda kada morate odgovarati pod pritiskom.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

Šta nude studentima najpoznatiji kampusi na svetu?
14.04.2023.
8 min

Šta nude studentima najpoznatiji kampusi na svetu?

Obrazovanje
5 saveta kako da savladaš strah od javnog nastupa i pokidaš usmeni ispit
18.05.2020.
6 min

5 saveta kako da savladaš strah od javnog nastupa i pokidaš usmeni ispit

Obrazovanje
Pronađite pravu obuku za sebe
11.12.2009.
13 min

Pronađite pravu obuku za sebe

Obrazovanje