Obrazovanje 23.09.2008. 1 min

ECL (European Consortium for the Certificate of Attainment in Mod

ECL kurs poznavanja jezika je stvoren kao potreba da se razvije uniformizovani test za zemlje članice Evropske unije, a koristi se i u SAD. Profesionalna obaveza ECL testiranja je isprava data univerzitetima koji su smešteni u državama koje su uticale na izradu testa i na kojima je obaveza ocenjivanja samih radova. Broj tih centara je proširen, tako da se ovaj ispit može polagati u Češkoj, Engleskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Španiji , Poljskoj, Rumuniji, Sloveniji i Srbiji.

 

Među onima koji se odlučuju da polažu ovaj ispit je sve veći broj studenata i predstavnika različitih oblasti u sferi poslovanja koji žele da svoje studije ili posao nastave u inostranstvu. Sa rastom tendencija da se ovaj ispit polaže na internacionalnom nivou, ECL sertifikat (čije je polaganje izvodljivo na sve više evropskih jezika) predstavlja važnu stavku u vašem pasošu. Na primer, u Mađarskoj ECL ispit je zvanično priznat od strane ministarstva obrazovanja.

 

Sadržaj i celokupna važnost testa je bila zasnovana na temeljnom istraživanju i testiranju probnih ciljnih grupa. ECL podrazumeva usmenu i pismenu proveru znanja i mogućnosti funkcionalne upotrebe jezika u poslovnoj i sferi svakodnevnog govora na različitim nivoima.

ECL testovi postoje u četiri nivoa (A,B,C i D) i ne uključuju proveru znanja kada su u pitanju gramatika i prevodi tekstova. Svaki od nivoa podrazumeva proveru i evaluaciju četiri kategorije:

 

  • sposobnost razumevanja sagovornika
  • pisanje (kompozicija)
  • čitanje (mogućnost shvatanja pročitanog)
  • govorne veštine

A nivo se može postići tek posle 300 - 350 sati intenzivnog pohađanja kursa i predstavlja niži nivo opšteg znanja. Testovi B nivoa pokazuju osnovno znanje, C nivo - prosečno znanje stranog jezika i četvrti D nivo predstavlja znanje najbliže onih kojima je to maternji jezik.

 

Podeli

Slični tekstovi

Loading...

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više