Obrazovanje

Kako da naučiš za čistu desetku?

28.10.2015.
4 min

Da li biste voleli da učite brzo i efikasno, a da vam uz to ostane vremena i za druge aktivnosti?

Naravno! Ko ne bi? Nažalost, učenje zahteva puno energije, ličnog angažovanja i vremena.

Kako da naučiš za čistu desetku?

Ukoliko želite da isprobate neke nove načine učenja, ovi saveti će vam dobro doći.

 

1. Tačno vreme učenja je važno!

 

Odredite period dana kada ćete se posvetiti učenju. Bilo da je to prepodne, popodne ili uveče, odredite tačnu satnicu početka i završetka ove aktivnosti. To je veoma važno. Ako znate da ćete u određeno vreme početi da učite, to će pre vaš mozak početi pripremu za određenu temu u smislu sortiranja i slaganja informacija.

 

2. Napravite plan!

 

Napravite plan učenja odnosno tačnu satnicu po danima i količinu gradiva koju ćete prelaziti. Kako vreme bude odmicalo, a vi budete pratili ovaj plan, bićete sve zadovoljniji učinjenim.

 

3. Prostor je bitan, ali i još nešto.

 

Neka prostor za učenje bude osvetljen i provetren. Bitno je i da bude bez buke i galame, a dok učite obavezno isključite vaš mobilni telefon i računar. Ne dozvolite da vam bilo šta odvlači pažnju.

 

4. Položaj tela igra važnu ulogu.

 

Položaj tela je veoma bitan tokom učenja i zato je važno da dok učite sedite za ravnim stolom. Dakle, nemojte da ležite ili da sedite u mekanim foteljama, jer ćete se vrlo brzo uspavati, a najvažnije je da tokom učenja održite budnost.

 

5. Učite iz svojih beležaka!

 

Veoma je važno da učite iz sopstvenih beležaka sa časa, jer ćete tako bolje shvatiti gradivo, koje ste već slušali. Ukoliko nemate beleške, uzmite literaturu i sami izvucite teze u posebnu svesku. Polovinu gradiva ćete već zapamtiti, a ako ne to, onda ćete barem mnogo bolje razumeti.

 

6. Organizujte se!

 

Kada odlučite da učite, ne krećite odmah na čitanje i ponavljanje. Sagledajte, prvo, lekciju u celini, pročitajte naslove, podnaslove i ono što je pisac udžbenika već sam podvukao (masnim slovima), pregledajte slike, grafikone, uočite bitne elemente u lekciji. Pitajte se šta treba da naučite, šta od postojećeg znanja možete da iskoristite i čemu to znanje služi.

 

7. Prvo najteže pa sve ostalo!

 

Dok ste odmorni, prvo treba da učite gradivo koje je teže. Ne učite slične nastavne predmete jedan za drugim kako ne bi došlo do mešanja informacija i činjenica.

 

8. Učite u intervalima.

 

Mnogobrojna istraživanja procesa učenja su utvrdila da je bolje učiti u intervalima, nego odjednom, bez prestanka. Naučno je dokazano da se najbolje uči u intervalima od 45 do 60 minuta. Nakon tog vremena, najpametnije je da napravite kratku pauzu od 10 do 15 minuta i promenite aktivnost: protegnete noge, uradite neku vežbu, skuvate čaj, popijete sok.

 

9. Ključ je u ključnim rečima.

 

Istaknite bitne informacije podvlačenjem ključnih reči ili rečenica. Tekst podvlačite na svoj način, može u raznim bojama, a pored teksta beležite svoje komentare i pitanja.

 

10. Ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje...

 

Jako je važno da naučeno gradivo redovno obnavljate. Većina ljudi zaboravi 70-80% informacija već posle jednog dana. Da biste to sprečili, treba da organizujete pravovremeno ponavljanje materije. Najbolje je da prvo ponavljanje bude 24 sata posle učenja i da traje do 10 minuta. Drugo ponavljanje se preporučuje tri do četiri dana nakon učenja, sledeće nakon nedelju dana. Zatim sledi ponavljanje posle 30 dana. Za veće i obimnije predmete, čija priprema traje duže, dobro je izvršiti još jedno ponavljanje nakon 5,6 meseci. Posle ovoga ćete memorisati vaše znanje za stalno.

 

Preuzeto sa sajta www.sveosvemu.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

Rečnik za brucoše – 3. deo
27.10.2020.
3 min

Rečnik za brucoše – 3. deo

Obrazovanje
Kako pravilno napisati e-mail
10.06.2008.
5 min

Kako pravilno napisati e-mail

Obrazovanje
Kako veštačka inteligencija (AI) može da ti pomogne pri učenju
02.10.2023.
5 min

Kako veštačka inteligencija (AI) može da ti pomogne pri učenju

Obrazovanje