Obrazovanje

Kako pronaći najbolji izvor online kurseva? – smernice i saveti

16.07.2020.
3 min

U današnje vreme nam je velika količina znanja lako dostupna na jednom mestu – internetu. Međutim, često je pravi izazov u tome kako pronaći izvor koji će odgovoriti na naša pitanja i to konkretno, sa jasnim smernicama i potpunim, a ne delimičnim odgovorom. Dakle, kako na jedno pitanje odgovoriti jednom knjigom, a ne putem pet knjiga? Najbolje rešenje je pronaći izvor koji pisanjem, formatom sadržaja, materijalima, primerima, zadacima i ljudima koji uređuju sadržaj, odgovara našim potrebama. Na taj način imamo listu prvih vrata na koja ćemo zakucati za sva nova pitanja. Međutim, o kojim još stvarima treba voditi računa kada biramo izvor sa kojeg ćemo slušati online kurseve? Pogrešan odabir nas može koštati dosta izgubljenog vremena, novca i generalnog nezadovoljstva usled nepostignutog cilja.

Online kursevi

Foto: NajStudent (AdobeStock)

#1 Šta kurs kaže i šta o njemu kažu?

Pre nego što otpočneš slušanje bilo kog kursa, obavezno pažljivo pročitaj sve informacije koje su navedene na sajtu! To će ti biti prvi pokazatelj na osnovu koga ćeš odlučiti da li je to pravi kurs za tebe ili nije. Međutim, na sajtu su često izložene samo “nežive” činjenice. Da bi shvatio da li je taj kurs zaista dobra odluka, obavezno pročitaj i komentare ljudi koji su taj isti kurs odslušali pre tebe.

#2 Da li kurs ima rok trajanja?

Jedan od jako bitnih faktora odabira kursa, posebno onog za koji si odvojio određenu sumu novca, jeste njegovo trajanje. Najidealnija situacija je da su ti kursevi uvek dostupni i da ne moraš da brineš da će posle jednog ili dva meseca nestati. Međutim, to je vrlo česta pojava, zato u slučaju tih kurseva, dobro razmisli u kom trenutku će ti biti potrebni i obavezno vodi beleške dok ih slušaš!

#3 Da li kurs ima ograničeni broj pristupa?

Još jedna jako bitna činjenica na koju treba da obratiš pažnju u opisu kursa. Potrudi se da pronađeš one koji te neće ograničavati u broju puta koliko ih možeš poslušati.

#4 Da li dobijaš sertifikat?

Ukoliko on nije jedini motiv slušanja kursa, jako je koristan benefit koji možeš da dobiješ. Svaki online sertifikat generiše link koji možeš vrlo lako koristiti kao referencu na Linkedin-u ili još jednu od stavki u svom CV-ju. Sertifikati sadrže sve relevantne informacije kao što su datum polaganja, oblast, ocena, kao i zvanični pečat i potpis osobe koja izdaje sertifikat.

#5 Format i materijali

Obrati pažnju u kom formatu su online kursevi. Video formati često mnogo duže drže pažnju od tekstova. Takođe, proveri da li kurs sadrži praktične primere i praktičan rad. Jako je bitno da imaš priliku da vidiš svu teoriju na delu, kao i da je sam isprobaš i testiraš svoje razumevanje. I za kraj, proveri da li ti kurs nudi i neke dodatne materijale koje možeš skinuti i koji će ti dalje služiti kao odlične smernice za samostalni rad.

Danas ne postoji ništa vrednije od informacije koja je potpuna, nedvosmislena, već razrađena, maksimalno pojednostavljena i rešava baš tvoj problem. Mesto koje pruža baš takve informacije i zadovoljava sve gorenavedene kriterijume je Krojačeva škola. Na vama ostaje da to i sami proverite.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

CILS - Certificazione di Italiano come Lingua Straniera
16.04.2009.
3 min

CILS - Certificazione di Italiano come Lingua Straniera

Obrazovanje
6 trikova koji čine čudo kod komuniciranja mejlovima
17.06.2016.
2 min

6 trikova koji čine čudo kod komuniciranja mejlovima

Obrazovanje
Od A do Š o onlajn učenju
22.09.2016.
6 min

Od A do Š o onlajn učenju

Obrazovanje