Obrazovanje

Kako se organizovati i napraviti radnu atmosferu u kućnim uslovima?

30.03.2020.
4 min

Sigurno ste mnogo puta do sada sebi izgovorili neke od sledećih rečenica! Ja znam da jesam. Kako bih rado pročitala sve one knjige koje mi stoje na polici! Imam toliko sačuvanih DIY videa i Pinterest inspo slika koje bih da imam vreme iste sekunde rekreirala! Samo da imam vremena, isprobala bih sve one prelepe recepte sa brojnih Instagram stranica koje sam sačuvala! Eh, rado bih se ja hranila po PS-u, ali ko da stigne da napravi 5 obroka dnevno?! Nikada ne bih kasnila da su mi ormari tako sređeni da je sve uvek pregledno, ali to je posao od nedelju dana, a ja za to nemam vremena! Blago onim freelancer-ima, oni mogu svaki sekund svog vremena da organizuju kako njima odgovara, jer rade od kuće! Moja nedelja na faksu je toliko haotična, nekad su mi predavanja pre podne, nekad po podne, nekada ne stignem da doručkujem, jednog meseca stižem na treninge, drugog ne stižem, nikako da uhvatim neki normalan ritam, bukvalno samo da mi je nedelju dana da vreme stane, da mogu sve obaveze i navike da sredim! Toliko zavidim onim studentima na daljinu! Sve im je online, mogu lepo u pidžami da sede, uče, rasporede svoje vreme kako im odgovara! Prikupljala sam toliko besplatnih online kurseva, pravila spiskove šta bih sve volela da pogledam, ali nikako da postignem, jer traži vreme i kontinuitet!

Rad od kuće

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Mislim da bih ovako mogla na još 3 strane da pišem, ali shvatili ste poentu. Sada je vreme kada imamo vremena za sve za šta bismo voleli da smo imali vremena, kada nismo imali vremena! Zvuči komplikovano, ali prilično je jednostavno!  Trenutno je kuća mesto gde provodimo svo svoje vreme i samim tim smo uglavnom mi jedini organizatori našeg vremena. Kako onda to vreme iskoristiti na najbolji mogući način?

#1 Sastavi listu želja svega onoga što bi želeo da odradiš, a za šta nikada nisi nalazio vremena.

Ova lista će se vremenom širiti kako budeš precrtavao sve više stavki na njoj. Videćeš koliko je dobar osećaj kada odradiš sve one stvari koje su te ili mrzele, pa si ih dugo odlagao ili koje si oduvek želeo, ali nisi imao toliko vremena u kontinuitetu.

#2 Svake večeri zadaj sebi okvirne ciljeve za naredni dan.

Na ovaj način ti dani neće biti jednolični. Od jutra ćeš imati definisane obaveze za taj dan, nećeš biti bezvoljan ili se razvlačiti u krevetu do podne!

#3 Uredi sebi prostor.

Meni je prostor uvek bio bitna stavka bilo dok sedim za stolom i radim ili sam u fotelji i odmaram. Napravite prostor koji će vas motivisati da budete fokusiraniji tokom učenja. Očistite lepo sto pre nego što počnete da radite, zapalite neku lepu sveću, stavite neku biljku za sto ili bilo šta drugo što će vas raspoložiti dok radite.

#4 Prinesi sebi sve što ti treba na sto dok učiš/radiš, kako ne bi prekidao svaki čas!

Kućni uslovi često znaju da naprave ležerniju atmosferu, čime negde i pogađamo poentu svih prednosti koje donose, međutim, ta ležernost nekada zna da se odrazi i na našu fokusiranost u radu. Ja sam zato uvek praktikovala sledeće: pre nego što bih sela za sto da učim ili radim za posao uvek bih sve pripremila što može da mi zatreba za naredna dva sata. Napravila bih kafu, isekla voće (kad je kritično, čitaj čokoladu), prinela sve knjige i kad bih sela, sela sam do pauze.

#5 Budi u stalno u kontaktu sa svojim prijateljima.

Danas je toliko dostupnih platformi koje ti omogućavaju da se družiš sa svojim ljudima. To mogu biti Zoom, Hangouts, Houseparty, Skype itd. Možete da učite u isto vreme, rešavate zadatke, ispričate jedni drugima šta ste radili u danu, jer, u društvu je sve uvek lakše.

#staysafe

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

10 Saveta za bolje učenje, pamćenje i brzinu usvajanja znanja
23.12.2015.
7 min

10 Saveta za bolje učenje, pamćenje i brzinu usvajanja znanja

Obrazovanje
Tajna implicitnog učenja
22.10.2015.
4 min

Tajna implicitnog učenja

Obrazovanje
Veština prezentacije
22.12.2008.
11 min

Veština prezentacije

Obrazovanje