Obrazovanje

Kampanjsko ili redovno učenje: Ko bolje prolazi na fakultetu?

07.11.2022.
8 min

Kada bi morali da napravimo jednu podelu studenata, to bi definitivno bila na one koji redovno uče i one koji kampanjski spremaju ispite i završavaju svoje obaveze.

Kampanjsko ili redovno učenje: Ko bolje prolazi na fakultetu?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Zašto je to tako jednostavno je zaključiti, svi smo različiti i svakome od nas odgovara drugačiji način učenja i rada. O metodama i tehnikama učenja često pišemo na našem sajtu i ako vam je ponestalo inspiracije možete da pročitate nešto o efektivnim metodama učenja koje treba da isprobaš

Koje su prednosti i mane redovnog i kampanjskog učenja, pokušali smo da saznamo od studenata, ali i profesora koji nam je otkrio kako može da prepozna na koji način studenti pripremaju gradivo.

Teškoće u povezivanju gradiva

Tatjana Ćebović je redovni profesor Katedre za biohemiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i kaže da iskusan profesor uvek može da prepozna sposobnosti i rad studenta koji se pred njim nađe, ne samo na ispitu, već i tokom predavanja i vežbi.

- Student koji uči kampanjski, uglavnom gradivo izlaže u jednoj, često energičnoj liniji koju, ako prekinete na trenutak, rasipa se i student se teško vraća na "kolosek" jer je velika količina informacija za kratko vreme samo kratkoročno pohranjena i, na žalost, veoma se brzo zaboravlja. Ono što se uočava kod "kampanjaca" su teškoće u povezivanju gradiva za šta je neophodno imati sistematizovano znanje.

Tatjana ističe da je najvažnije da profesor poštuje i ceni studenta, ali da isti takav odnos traži i od studenata.

- Da bi se izbeglo kampanjsko učenje, profesor treba da bude spreman da studentu posveti pažnju i vreme i pomogne mu da savlada gradivo, objasni stvari koje nisu jasne ili koje su teže za razumevanje. Sa druge strane, student treba da pokaže inicijativu da takvu pomoć ili kontakt sa profesorom zatraži, bez straha i nesigurnosti "jao, sada će profesor misliti da sam glup/a", što veoma često čujem u komunikaciji sa studentima. Ali, u svemu tome je početna tačka razumevanje i uzajamno poštovanje.

Ko neće, lako nađe izgovor

Za kraj, naša sagovornica deli par saveta koje govori svojim studentima:

- Ja ih uvek savetujem da imaju poverenja u sebe, da ne odustaju, da budu radoznali, da pitaju i tragaju za odgovorima, jer cilj je lep, ali je putovanje do cilja čarobno. Takođe, uvek savetujem studente da budu blagi prema sebi kada uče i bore se sa problemima.

Naša sagovornica kaže da ako vam nešto ne ide od ruke ili na način kako biste želeli, napravite predah, prošetajte, bavite se sportom ili nečim što vas opušta i čini srećnim, i onda se vratite na problem, i dodaje:

- Uvedite dnevne rutine, organizujte svoje vreme i satnicu tako da se za sve nađe vremena i za učenje i za zadovoljstvo, jer balans je ključ uspeha. I pridržavajte se te rutine svaki dan, čitavu godinu, jer znate kako se kaže, "ko neće, lako nađe izgovor". Tako ćete sigurno izbeći nervozu i stres uoči ispitnog roka, a imaćete vremena i za ono što se "mora" i za ono što se "želi".

Učite ono što vam se u tom trenutku uči

Angelina Vlaški (23) studentkinja medicine na Medicinskom fakultetu spada u grupu studenata koji redovno uče još od osnovne škole i tokom studija najveći broj ispita je spremila baš na taj način.

- Spremanje mojih ispita je dosta individualno jer zavisi od samog ispita, ali na primer dvosemestralne ispite sam spremala od oktobra, novembra pa sve do juna. Moje učenje podrazumeva iščitavanje različite literature (obavezna i dosta dodatne literature). Nekad su to dodatni video snimci ili dodatni udžbenici, članci ili radovi. Ja sam neko ko redovno ide na predavanje i vežbe i to mi dosta pomaže.

Naša sagovornica otkriva njen recept za uspešno polaganje ispita, a to je da voli uvek da uči ono što joj se u tom trenutku uči.

- Napravim uvek plan, ali može da se desi da neke oblasti ili lekcije zamenim zato što mi se taj dan uči nešto drugo. Smatram da je to bolje i efikasnije nego kada bih pod nekim moranjem učila stvari koje mi se tada ne uče. Treba da se držimo plana, ali da dozvolimo sebi promene na osnovu toga kako se osećamo.

Angelina kaže da su prednosti redovnog učenja brojne i dodaje:

- Možemo bolje da organizujemo naše vreme, efikasnije učimo i ispite polažemo ranije, a onda kada ih položimo imamo više vremena za sebe, odmor, za dodatna usavršavanja i dodatne kurseve. Mnogo više vremena se posveti samoj lekciji i gradivu, imamo vremena da ga zaista prostudiramo i da ga izučimo i na taj način bolje pamtimo.

Angelini je redovno učenje donelo to da joj je znanje bolje, duže traje, može bolje da povezuje, stvari joj postaju logičnije i lakše.

- Donelo mi je kontinuitet rada i znanje koje je na stabilnim temeljima. Tokom studija mogla sam da putujem što turistički što na razne razmene studenata, stipendije, usavršavanja. Sebe sam gradila na više aspekata zahvaljujući redovnom učenju.

Angelina kaže da postoji mnogo metoda učenje, a one koje su se njoj pokazale uspešnim jesu iščitavanje gradiva, različitih literatura i izvora kako bi se stvorila šira slika o nekoj oblasti i gradivu.

- Takvo stečeno znanje je kvalitetnije jer imamo celu sliku u glavi. Ja lično volim da izvlačim svoje teze, mape i volim da gledam različite video klipove. Volim sebi da ispričam ono što učim i da tako ponavljam. Takođe, kroz objašnjavanje drugima dosta se uči i mislim da mi je i to dosta doprinelo jer sam primenjivala to kroz rad sa kolegama.

Kampanjsko učenje - Znanje naglo ispari

Milan Kocić (25) je student Fakulteta organizacionih nauka i svoje ispite je uglavnom spremao kampanjski. Trenutno radi, pa ne stiže da se posveti učenju, ali dok nije radio, zbog lenjosti je učio kampanjski.

- Ispite spremam po jednostavnom principu. Čitam sve, skoro uvek bez podvlačenja teksta i nakon par čitanja na papiru izvlačim najvažnije, odnosno ključne tačke onoga što sam pročitao.

Naš sagovornik kaže da mu za spremanje jednog ispita u proseku nije trebalo više od 3 dana.

- Bilo je ispita koje sam spremao dosta duže, ali sam uglavnom slušao na predavanjima i koristio skripte, dodatne materijale za učenje pa mi nije trebalo mnogo vremena.

Milanov princip učenja je čitaj sve, a prepoznaj važno, i dodaje:

- Ovo se zasniva na tome da je svako čitanje izuzetno smisleno, odnosno maksimalan fokus na samo čitanje, jer ako spremam u kratkom roku, onda važi "time is of the essence".

Milan kaže da glavna i možda jedina prednost kampanjskog učenja jeste više slobodnog vremena tokom semestra koje se može iskoristiti za druge nastavne i vannastavne aktivnosti.

- Što se nedostataka tiče, mislim da je glavni nedostatak velika količina gradiva koja treba da se savlada odjednom, pa neretko dolazi do mešanja pojmova i zaboravljanja ključnih informacija. Još jedan važan nedostatak je, što usled nepostepenog sticanja znanja, to znanje naglo ispari, nakon što se ispit položi.

Ako ste mislili da profesori ne mogu da prepoznaju da li ste ispit spremali redovno ili kampanjski, profesorka Tatjana nas je razuverila i jasno dala do znanja da „iskusan profesor uvek može da prepozna sposobnosti i rad studenta koji se pred njim nađe“.

Od studenata koji redovno i kampanjski uče dobili smo dosta važnih saveta, a ono što bismo izdvojili jeste svakako „učite ono što vam se u tom trenutku uči“ i „čitaj sve, a prepoznaj važno“.

Nećete uvek imati vremena da svaki ispit spremite redovno i da budete 100 odsto sigurni u sebe. Ono što je bitnije jeste da svakodnevno radite na vašoj organizaciji, rutinama i navikama jer ne samo da će vam dobro doći na fakuletu već i kasnije kada se zaposlite.

Kopiraj link

Zorica Đukić

Po profesiji master pedagog, u duši večni kreativac. Uživam u šminkanju, čitanju knjiga, pisanju i šetnji sa mojim kucama.

Slični tekstovi

Najbolje tehnike za hvatanje beleški
28.08.2023.
5 min

Najbolje tehnike za hvatanje beleški

Obrazovanje
Kako da najbolje urediš svoj prostor za učenje
13.10.2023.
5 min

Kako da najbolje urediš svoj prostor za učenje

Obrazovanje
Kako se učenje na fakultetu razlikuje od učenja u školi
18.09.2023.
5 min

Kako se učenje na fakultetu razlikuje od učenja u školi

Obrazovanje