Obrazovanje

Nemački jezik - ÖSD (Österreichisches Sprachdiplom)

23.09.2008.
2 min

Internacionalni ispit nemačkog jezika je namenjen svima kojima nemački nije maternji jezik. ÖSD je razvijen 1994. inicijativom Austrijskog Ministarstva Spoljnih poslova i Ministarstva za obrazovanje, nauku i kulturu. Svi ÖSD ispiti su namenjeni komunikaciji i unapređuju veštine koje su namenjene pre svega govoru u svakodnevnim životnim situacijama. U okviru ÖSD programa postoji veći nivo samostalnih kurseva koji se sprovode u zavisnosti od potrebe polaznika.

Jezički pristup ÖSD-a je usmeren ka više ciljeva i radi se na učenju standardnih varijacija nemačkog jezika koji se koristi na nemačkom govornom području (Austrija, Nemačka i Švajcarska), pripremi kandidata za pisanje i čitanje (u zavisnosti od nivoa testa).

Danas ÖSD nudi 9 različitih ispita na 6 nivoa.

Standardni ispit

Standardni ispit ÖSD nudi nivoe znanja od A1 do B2 priznate od strane Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike (Common European Framework of Reference for Languages). Svaki od ispita testira veštinu razumevanja (slušanja), govora, pisanja i čitanja.

A1- je nivo koji podrazumeva najosnovnija znanja u svakodnevnom govoru

A2 (Grundstufe Deutsch GD) - nivo koji osigurava znanje nemačkog jezika koji možete upotrebiti i u poslovne svrhe na nižem nivou (osim osnovnih znanja) ali i nešto napredniji nivo pisanja.

B1 (Zertifikat Deutsch ZD) - za ovaj nivo je neophodno osnovno poznavanje nemačkog jezika u svakodnevnoj upotrebi (razgovor bez teškoća, pisanje i čitanje). Ovaj nivo će vam pomoći da vašem postojećem znanju date notu formalne ispravnosti, kako u pisanju tako i u govoru, i obezbediće vam osnovno snalaženje u poslovnom svetu.


B2 (Mittelstufe Deutsch MD) - ovim kursom nadograđujete svoje poznavanje jezika u poslovnom svetu. Omogući će vam da vladate stručnim terminima i da unapredite svoju komunikaciju u domenu govora.


slikaSrednji nivo


C1 - namenjen je polaznicima koji su jezički sposobni da se precizno izraze u svakodnevnom govoru i da vladaju osnovnim terminima u poslovnom izražavanju. Razvija znanja u ekonomskom i poslovnom izražavanju, a na ovaj stepen znanja se direktno oslanja i C2 nivo.

Poslovni nivo

C2 (Wirtschaftssprache Deutsch WD) - je nivo koji je namenjen ljudima sa izuzetnim poznavanjem poslovnog nemačkog jezika. Omogućava učenje jezika koji prevazilazi uobičajene potrebe i unapređuje znanje do tog nivoa da se njime možete služiti na svakom mestu i u svakoj poslovnoj i svakodnevnoj situaciji bez ikakvih teškoća.

 

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

31.12.2015.
3 min

Saveti za uspešan povratak predispitnim obavezama posle novogodišnjih praznika

Obrazovanje
Vodič za brucoše: Evo, šta sve treba da znate
09.09.2022.
9 min

Vodič za brucoše: Evo, šta sve treba da znate

Obrazovanje
Studenti, poslušajte ove savete i postaćete uspešani programeri!
29.12.2015.
5 min

Studenti, poslušajte ove savete i postaćete uspešani programeri!

Obrazovanje