Obrazovanje

Problemi prilagođavanja studenata i strategije prevladavanja

22.12.2015.
6 min

Upisivanje fakulteta je jedna od najvažnijih životnih prekretnica koja sa jedne strane, donosi puno novih izazova i uzbuđenja, a sa druge može delovati zastrašujuće, naročito za studente koji odlaze iz svog mesta u neki od studentskih gradova. Nakon napornog pakovanja, potrebno je upoznati novi grad, ljude, razviti nove navike i mehanizme prilagođavanja.

  

 

Mnogi će otići iz svog „porodičnog gnezda“ i za mnoge studente je to prva selidba. Većina će otići u studentske domove gde se moraju adaptirati na nov način života i pravila. Ostali strudenti, naročito oni koji sami plaćaju školarinu, uglavnom će deliti stan sa cimerom pa je potrebno shvatiti da je nekad kompromisno rešenje najbolje rešenje. Iako su u manjini, studenti koji upisuju fakultet u svom gradu, nažalost nisu oslobođeni studentskih muka. Neophodno je spomenuti da postoje problemi koji su zajednički svim studentima kao npr. problemi sa učenjem i prilagođavanjem na mnogo veću količinu gradiva.

 

Obzirom da su studenti u godinama kada treba da odluče o važnim životnim pitanjima, osamostale se, izgrade karijeru, identitet, socijalizuju se i pronađu partnera – jasno je da postoje mnogi problemi koji muče studentsku populaciju.

 

U daljem tekstu navodimo neke od najčešćih problema i saveta za uspešno rešenje.

 

Kako dobro organizovati vreme?

 

Student mora biti svestan toga da je kao što kažu „dobra organizacija vremena pola posla“ . Naime, oni koji započinju samostalan život sada preuzimaju odgovornosti u svoje ruke. Obzirom da ne žive više sa roditeljima, sami se moraju ujutru probuditi, setiti se obaveza koje im predstoje u toku dana i pobrinuti se za obroke. Savetujemo da u početku ispišete raspored dnevnih aktivnosti i da se držite toga, a kasnije ćete spontano ući u rutinu.

 

 

Kako se hraniti?

 

Studentima se pruža mogućnost korišćenja studentske menze, ali nekad se može desiti da ne stignete do nje da obavite obrok. Sa druge strane, oni studenti koji nisu na budžetu, nemaju tu mogućnost. Veštine kuvanja u studetskim danima mogu biti više nego korisne. Potrudite se da naučite neka jednostavna jela da spremite kako ne biste ostali gladni, a na taj način ćete uštedeti i nešto novca. Uostalom, uvek postoji mogućnost da pozovete prijatelje umesto da idete do kafića kako biste se videli sa njima, zajedno da pripremite obrok ili neku poslasticu i na ovaj način ćete se ne samo zabaviti, već i uštedeti nešto novca.

 

Kako biti uspešan student?

 

Da biste bili uspešan student potrebno je pre svega redovno pohađati predavanja i vežbe, što će vam takođe doneti neke poene koji ulaze u konačnu ocenu, a pritom ćete upoznati profesora, saznati šta on obično pita na ispitu i upoznati se sa gradivom. Takođe, na vreme izvršiti svoje predispitne obaveze. Upoznajte ne samo kolege iz svoje, već i iz starijih generacija koji su već položili ispite i koji vam mogu dati neke korisne savete.

 

 

Kako da pomognem roditeljima koji me izdržavaju?

 

Za početak, možete se informisati o stipendijama i studentskim kreditima. Postoji više stipendija koje finansira Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta, Univerzitet itd. Konkurišite na više, pa možda neku od tih stipendija dobijete baš vi. Ukoliko budete imali vremena možete pronaći neki od vikend poslova i zaraditi dodatni džeparac.

 

Kako da pronađem prijatelje?

 

Nekim studentima se posreći da i njihov najbolji prijatelj upiše isti fakultet ili neki drugi ali u istom gradu, tako da su oni odmah rešili i problem pronalaženja cimera. Međutim, mnogi nisu te sreće, ali to nije razlog za brigu. Imaćete puno kolega na fakultetu, a kako biste se počeli družiti sa njima, možete ih pozvati posle predavanja na kafu. Kako biste upoznali ljude sličnih interesovanja možete postati član neke od nevladihih organizacija ili nekog drugog udruženja.

 

Kako živeti sa cimerom?

 

Niste delili sobu sa bratom ili sestrom ili ste bili jedinac/inica? Sada studentski život zahteva da delite sobu sa cimerom. Najbolje je da se dogovarate oko stvari koje vas se oboje tiču i naučite da budedete fleksibilni i razgovarate o svemu što vas muči. Morate razumeti da jasno iznošenje stava ne znači obavezno i svađu. Sa druge strane, naučite da saslušate i drugu stranu i pokušajte da se „stavite u tuđe cipele“ . Dogovorite se oko kupovine zajedničkih namirnica ili ako ne možete, neka svako ima svoju policu u frizideru. Takođe je potrebno da napravite plan održavanja higijene i raspored sređivanja prostora u kome živite. Dogovorite se oko korišćenja zajedničkih prostorija kao što je npr. dnevni boravak, ukoliko živite u stanu. Na kraju, ukoliko je nezadovoljstvo obostrano , mozda je potrebno da razmislite o pronalaženju novog cimera.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

Saveti za brucoše pred početak nastave na fakultetima
29.09.2017.
3 min

Saveti za brucoše pred početak nastave na fakultetima

Obrazovanje
Motivacija je ključ
19.10.2015.
2 min

Motivacija je ključ

Obrazovanje
Fakultativni ispiti i dodatni bodovi
31.08.2017.
3 min

Fakultativni ispiti i dodatni bodovi

Obrazovanje