Obrazovanje

Reklama od usta do usta

23.06.2008.
4 min

Pojavom televizijskih i internet reklama, reklamiranje je prestalo da bude senzacija već sve više i sve češće dosada. Marketing je zauzeo strategiju guranja tj. forsiranja, nepotrebno je pomenuti da niko ne voli da bude prisiljen i guran na bilo šta. Reklama je neizostavan korak u predstavljanju nekog novog proizvoda a kreativnost u ovom polju je postao imperativ. U cilju veće efikasnosti stvoren je "buzz" marketing, on uvlači ljude i tako stvara krugove prijatelja i veza.

Kredibilitet kao ključ uspeha

Činjenica je da ćemo u kvalitet nekog proizvoda pre poverovati nekom ko ga je probao (potrošaču) nego nekom strancu koji se smeška sa TV ekrana. Samim tim poverenje ima onaj proizvod koji se reklamira od usta do usta. Termin "Od osta do usta" naziv je za reklamiranje tj. prenošenje preporuka usmenim putem, neformalnim odnosom jedan na jedan.

Još jedna tajna priče koja se prenosi od usta do usta je kredibilitet. Kada vam prijatelj, komšija, kolega ili član porodice ispriča kako mu se dopao neki film ili svidela neka usluga ili proizvod - vi im uglavnom verujete tj. manje preispitujete verodostojnost njihovih reči. Oni nisu plaćeni da vam "utrape" neki proizvod, samim tim verujete na reč. Zato je važno imati odličan proizvod, jer ukoliko očarate prijatelja ili komšiju kvalitetom - pročuće se.

Buzz marketing

Buzz marketing je način reklamiranja koji želi da prikaže prisniji odnos sa potrošačem. Njemu je cilj da na jedinstven, spontan i ličan način približi proizvod potrošaču, umesto generalizovanog i proračunatog marketinga. Iako je buzz marketing postojao mnogo pre interneta, internet je u mnogome podstakao mogućnosti, kako kreativnošću tako i dostupnošću.

Prevod reči "buzz" je zujati, šuškati a smisao buzz marketinga je da se o određenom proizvodu ili usluzi "zuji" na sve strane. Da sami potrošači prošire vest o kvalitetu pa će proizvod sam sebe reklamirati i uz minimalna ulaganja brzo se dolazi do dobrih rezultata.

Buzz marketing i prodaja od usta do usta su doživele svoj procvat razvojem tehnologije. Razlog tome je što nam je u današnje vreme komunikacija pristupačnija. Sada su nam dostupni razni "chat room"-ovi, "mail"-ovi, "blogovi", "sms"-ovi i sl. putem kojih utiske razmenjujemo u jako kratkim vremenskim rokovima, što jeste i cilj buzz marketinga.

Šta može da pomogne?

slikaSamim tim što je poboljšao, olakšao i ubrzao komunikaciju, internet je omogućio buzz marketingu da stigne i do najnepristupačnijih korisnika. Ovakvim putem može se direktno uticati na ciljanu populaciju i u zavisnosti od potrebe može se prilagođavati tržištu. Čak i u individualizovanom pristupu postoje trikovi kojima možete pribegavati. Jedan od njih svakako jeste reč - besplatno, ako ništa drugo ovim ste obezbedili pažnju koja vam je neophodna da biste predstavili određeni proizvod tržištu.

Kada je reč o marketingu preko interneta, možete se poslužiti svim onim sitnicama koje olakšavaju rad na računaru (besplatni programi ili sl.) ili su bar prijemčive i zanimljive (drugačiji "wallpaper"-i ili "smile"-iji). Ukoliko podelite nekoliko besplatnih sitnica koje su samo "kap u moru" u odnosu na šta sve kupljeni proizvod nudi, imate velike šanse da dobijete preporuku korisnika a time i veći broj potrošača koji će se vremenom samo umnožavati.

Koristite sve one činjenice koje vam mogu pomoći da doprete do korisnika, na isti način su i neki internet portali zaživeli (myspace, facebook....). Pošavši od proste potrebe ljudi za socializacijom stvorene su mreže koje služe isključivo u te svrhe. Nađite nešto što je specifično vašem proizvodu i razlog zašto bi on bio potreban nekom. Neka se pročuje i sve ostalo će potrošači uraditi za vas.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Online kursevi: Steknite prednost na tržištu rada učeći od kuće
18.03.2020.
6 min

Online kursevi: Steknite prednost na tržištu rada učeći od kuće

Obrazovanje
Kako da znam da li sam upisala dobar fakultet? Šta da radim ako sam pogrešila?
02.11.2020.
7 min

Kako da znam da li sam upisala dobar fakultet? Šta da radim ako sam pogrešila?

Obrazovanje
3 stila učenja koja možete koristiti
24.08.2021.
4 min

3 stila učenja koja možete koristiti

Obrazovanje