Obrazovanje 31.12.2015. 2 min

Saveti za uspešan povratak predispitnim obavezama posle novogodišnjih praznika

Zimski raspust ... bilo je zabavno dok je trajalo. Međutim, povratak obavezama posle raspusta na fakultetima može biti veoma težak. Možda ste tužni jer su dani bezbrižnog lenčarenja i slobodnog vremena završeni do sledećeg raspusta ili ste ipak uzbuđeni zbog povratka na predavanja, druženju sa svojim prijateljima i kolegama i upoznavanju sa novim predmetima.
 
 
Bez obzira kako se osećate, evo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da se sa lakoćom vratite obavezama i učenju i dobijete motivaciju za novi semestar koji je pred vama.
 
Moraćete da pokušate da sledite ove savete:
  • Poslednjeg dana na fakultetu, pre početka raspusta, napravite raspored za vaše aktivnosti tokom raspusta. Izdvojte vreme za porodicu, prijatelje, putovanja i zabavu, ali ostavite i prostor za učenje i izradu seminarskih zadataka.
  • Uverite se da ste uradili sve domaće zadatke i obaveze koji su vam bili dodeljeni tokom raspusta. Poslednja stvar koju želite da vam se desi jeste da sve ostavite za poslednji čas. 
  • Tokom raspusta, učite svaki dan po malo, pišite seminarske radove ili posvetite pažnju predmetima koji vam baš i ne idu sa lakoćom. Tako ćete izbeći da izgubite rutinu učenja.
  • Ako je potrebno, prilagodite svoj raspored spavanja. Počnite nekoliko dana ili nedelja pre nego što je planiran povratak na fakultet. Ne želite da zaspete tokom predavanja prvog dana – to će ostaviti loš utisak na vaše nove profesore. Pokušajte da idete na spavanje što je ranije moguće, kad god možete.
  • Spakujte vašu torbu sa knjigama noć ranije, pa čak i užinu ako je neophodno. Sigurno ne biste želeli da se pojavite na velikom testu iz matematike prvog dana posle raspusta i da shvatite da ste zaboravili digitron kod kuće.
  • Slušajte profesore. Budite spremni da odgovorite na pitanja inteligentno. Pokušajte da ne izgube fokus. Ponašajte se pristojno što je više moguće.
  • Uključite se. Dobar način da se vratite stvarima na fakultetu i eventualno upoznate nove prijatelje je da se uključe u aktivnosti ili klubove. Možda ste bili preplavljeni obavezama tokom prvog semestra ili na prvoj godini, ili možda niste bili zainteresovani za pridruživanje klubu ili drugim vannastavnim delatnostima. Čak i ako već imate “stare” prijatelje, ovo može biti sjajna prilika da upoznate neke nove ljude koji dele zajedničke interese sa vama. Možda ćete želeti da se uključite u sportski savez, debatni tim, volonterske aktivnosti ili savet studenata. 
  • Pustite da se stvari odvijaju prirodno, svojim tokom. Vremenom, vaše navike će se ponovo vratiti na svoje mesto i vaš raspored učenja i obaveza će se sam namestiti. Srećno!
 

 

Podeli

Slični tekstovi

Loading...

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više