Obrazovanje

Šta su MBA studije?

18.05.2012.
2 min

MBA (Master of Business Administration) su međunarodno priznate studije usmerene na razvoj praktičnih poslovnih znanja koja su potrebna u oblasti upravljanja poslovanjem (business management). Drugim rečima, smisao MBA studija bi trebalo da bude unapređenje sopstvenog posla korišćenjem spoja nauke i najbolje prakse.

 

MBA najčešće upisuju ljudi koji imaju sopstvene firme i žele da poboljšaju svoje poslovanje, kao i oni koji žele da u karijeri napreduju do upravljačkih pozicija i da unaprede svoja menadžerska znanja. MBA studije predstavljaju kombinaciju formalnog i neformalnog obrazovanja jer se MBA sistem studiranja sprovodi na način kako se obavlja edukacija na stručnim kursevima.

 

MBA studije su trenutno najpopularniji akademski program na svetu i na globalnom nivou postoji preko 2.500 različitih MBA programa. Prvo su uvedene na američke univerzitete, a vremenom se njihov program prilagođavao novim potrebama tržišta rada. Obično traju dve godine, ali su u poslednje vreme jednogodišni MBA programi postali izuzetno popularni. Nastava se održava uglavnom na engleskom jeziku, a mnoge institucije van engleskog govornog područja nude MBA programe i na maternjem jeziku.

 

Koje oblasti se mogu izučavati na MBA studijima

Na sajtu Startuj.infostud.com u odeljku MBA studije aktuelna je ponuda ovih obrazovnih programa iz menadžmenta, finansija, bankarstva, marketinga, ljudskih resursa i elektronskog poslovanja. Osim ovih predmeta, tu su i veštine timskog rada, komunikacije, liderstva i na taj način se stiču znanja potrebne za različite upravljačke pozicije. Većina ovih programa se odnosi na inostranstvo, mada se sve češće pojavljuju i mogućnosti studiranja u Srbiji.

 

Mnogi zaposleni su često u potrazi za poslovnim studijima koje su usmerena ka sticanju praktičnih i primenjivih znanja (,,Tvrde veštine''- hard skills veštine potrebne za obavljanje određenog posla koje se stiču formalnim obrazovanjem), kao i veština komunikacije, prezentovanja, pregovaranja (,,Meke veštine''- soft skills su vezane za lični razvoj pojedinca i odnose se na način komunikacije, sposobnost istovremenog obavljanja više poslova, uklapanje u novu radnu sredinu, itd.). Zato i ne čudi da su MBA studije jedan od najpopularnijih akademskih programa na svetu za talentovane pojedince koji traže svoje mesto u menadžmentu velikih kompanija. One ne obavezuju studenta da prethodno završi osnovne studije iz iste oblasti (preporučuje se da je upoznat sa oblašću za koju se opredelio), ali je neophodno imati prethodno radno iskustvo. Najispravniji put ka MBA studijama je: osnovne studije - master studije - radno iskustvo - MBA studije.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Saveti za uspešniji rad i učenje
26.10.2016.
3 min

Saveti za uspešniji rad i učenje

Obrazovanje
5 načina kako da lakše naučiš materiju za ispit
15.06.2021.
8 min

5 načina kako da lakše naučiš materiju za ispit

Obrazovanje
7 razloga zbog kojih se isplati naučiti C# programski jezik
23.03.2018.
4 min

7 razloga zbog kojih se isplati naučiti C# programski jezik

Obrazovanje