Obrazovanje

Timski rad - uspeh ili katastrofa

09.12.2019.
5 min

Timski rad ili rad u timu. Da li biste rekli da i jedan i drugi izraz imaju isto značenje? Ako je odgovor DA, dozvolite mi da pokušam da vam dočaram razliku koja može da postoji i zašto je ona bitna.

Timski rad

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Naravno, kada govorimo o radu u timu ne možemo da ne pomislimo na timski rad, ali da li je to uvek isto?

Timski rad govori o slozi, međusobnom dopunjavanju članova tima, novim idejama, iznošenju kritičkog mišljenja i postizanju dogovora radi savršenih rezultata. On predstavlja međusobno poštovanje svih članova tima i zadatih rokova, jednakost, uvažavanje, jako dobru organizovanost i veoma lepo druženje.

Sa druge strane, rad u timu je rad sa drugim ljudima radi postizanja određenog cilja i pronalaženja određenog rešenja. Da li će to biti uspeh ili katastrofa lako se može saznati kroz sledeća pitanja.

Da li svi članovi tima zadatak vide isto?

Često se može desiti da zadatak ne bude najjasnije definisan, pa članovi tima moraju da se dogovore oko njegovog viđenja.

  • U redu je i čak je i poželjno imati različite perspektive, ali bitno je da postoji konstruktivna rasprava i da svaki član sagleda predloge drugih i da se na kraju dođe do najboljeg viđenja koje je često dobro osmišljena kombinacija svih  predloga koja vodi do uspeha.
  • Nije u redu kada se konstruktivna rasprava pretvori u govor samo jednog člana ili par pojedinaca, kada se zanemaruju kritike i mišljenja drugih ili kada se rasprava pretvori u svađu I na kraju ne postigne dogovor, već se svakom prepusti da radi na svoj način. To je uglavnom početak katastrofe.

Da li svi članovi tima imaju isto poimanje rada u timu?

Jako važno pitanje! Sastaviti tim koji će da funkcioniše uopšte nije lak posao. Postoje različiti ljudi i različito shvataju rad u timu i kako on treba da izgleda.

  • Rad u timu treba da bude zabavan i posao treba da bude ravnomerno raspoređen među članovima. Naravno, svaki član tima poseduje malo bolje znanje u određenoj oblasti i da bi ga iskoristio i što bolje doprineo cilju imaće veći broj zadataka u toj oblasti. Svaki član snosi jednaku odgovornost za projekat i svestan je nje, a poseduje i želju i nameru da krajnji rezultat bude i najbolji mogući rezultat.
  • Problem nastaje kada se rad u timu shvata kao zabava i oduzme mu se sva ozbiljnost. Kada rad u timu nekome znači prilika za izvlačenje, skrivanje svog neznanja, smišljanje “ubedljivih” izgovora i prebacivanje posla na ostale članove zbog istih. Ovo nužno ne mora da znači loš krajnji rezultat, ali definitivno znači veći napor, trud i mogućnost nerviranja za ostale članove.

Da li je cilj svih članova isti?

Viđenje krajnjeg cilja rada u timu na nekom projektu otkriva spremnost i predanost člana da sve bude odrađeno sa visokim nivoom kvaliteta.

  • U redu je kada je jedan deo cilja vezan za ostvarivanje poena na fakultetu, dobijanje plate na poslu, a drugi deo predstavlja jaku zelju i zainteresovanost za rešavanje datog problema, postizanje nadprosečnih rezultata i verovanje da to što radite ima neku višu svrhu i značaj za dobrobit vašeg sveukupnog znanja iz određenog predmeta ili za napredovanje kompanije u kojoj radite, a samim tim i napredovanje vas sa njom što vodi kolektivnom uspehu.
  • Ono što nije dobro je to da je vaš jedini cilj da se rešite nekog predmeta ili dobijete novac od projekta čija tema vas uopšte ne oduševljava. Ovo je loše jer ovakvom postavkom cilja u startu se ne postiže željena motivacija za radom, niti davanje maksimuma jer u ovom slučaju cilj je isključivo sopstvena korist, a ne čitav process rada i dolazak do najboljeg rešenja. Ovakav pristup neće uvek doneti loš ishod, ali će narušiti entuzijastičnu atmosferu u timu i samim tim često otežavati rad.

Možemo da zaključimo da rad u timu zavisi od atmosfere, postojanja zajedničkog cilja, jasnosti zadatka, ali najviše od njegovih članova. Može značiti lagodan rad, ali i najteže iskustvo do tada. Može biti haotičan doživljaj ili doživljaj timskog rada koji je, zapravo, rad u timu u svom najboljem svetlu – uspešan rad u timu.

Kada birate sa kim ćete raditi gledajte da se usaglasite oko odgovora na ova pitanja. Gledajte da na zanimljiv, ali i odgovoran način odradite zadatke i doživite jedno fenomenalno iskustvo timskog rada, a neretko steknete i jako dobre prijatelje. Ako ipak mogućnost biranja članova tima ne postoji, pokušajte na lep način da ukažete na nedostatke ukoliko postoje i predloge da se oni prebrode. Činjenica je da druge ljude ne možete menjati, na vama je samo da date sve od sebe da ostanete dosledni vaše želje za uspehom i opuštenim, ali odgovornim radom. A što se tiče pitanja sa samog početka: Samo kada su odgovori na prethodna 3 pitanja isti i glase “DA”, razlika između rada u timu i timskog rada ne postoji.

I još jedan savet: Dopada vam se neko? Pitajte ga da popijete kafu, a ne da zajedno u timu radite neki projekat. Više se isplati, jer posle prve kafe možete da shvatite da niste dobar spoj i završite na tome, ali projekat ćete morati do kraja da izgurate kako znate i umete.

Kopiraj link

Dragana Vinčić

Dragana je završna godina osnovnih studija na FON-u. Pored ISiT-a kojim se bavi na fakultetu, zaljubljena je u psihologiju i uživa u slikanju, pisanju, čitanju i stvaranju svega što bi na bilo koji način moglo da ulepša ovaj svet i život na njemu.

Slični tekstovi

Fakultativni ispiti i dodatni bodovi
31.08.2017.
3 min

Fakultativni ispiti i dodatni bodovi

Obrazovanje
Nekoliko najbitnijih stvari za učenje
11.01.2013.
3 min

Nekoliko najbitnijih stvari za učenje

Obrazovanje
Uticaj fizičke aktivnosti na studiranje
30.01.2020.
5 min

Uticaj fizičke aktivnosti na studiranje

Obrazovanje