Obrazovanje

Top 7 načina za održavanje motivacije

18.01.2021.
4 min

Gotovo svakodnevno se susrećemo sa obavezama koje ne volimo a koje moramo da uradimo. Kada su u pitanju neki vremenski zahtevniji zadaci, često gubimo motivaciju i odlažemo ih do poslednje sekunde. Ukoliko si student, ovaj scenario je verovatno kratak opis tvog trenutnog života.

Motivacija za bolje učenje

Foto: NajStudent (Adobe Stock)

Da bismo ovladali tehnikama manipulacije motivacijom, najpre je potrebno da razumemo pojmove pozitivne i negativne motivacije. Pozitivna motivacija postoji zbog dobrog ishoda nekog zadatka, na primer: što pre završiš lekciju, moći ćeš da uključiš da gledaš film. Negativna motivacija podstaknuta je strahom od lošeg ishoda, odnosno zbog neizvršenja zadatka, na primer: ako ne spremiš ispit, nećeš dati uslov za budžet i moraćeš da plaćaš školarinu.

Iako samo poznavanje ova dva pojma često možemo da iskoristimo kako bismo podstakli sebe da nešto završimo, ponekad se čini da nema sile koja će nas naterati da sednemo i uradimo ono što nam stoji za vratom. U takvim situacijama, korisno je ispratiti sledeći spisak koji može da nam pomogne da brzo povratimo motivaciju:

1. Definiši cilj

Iako već sigurno imaš u glavi šta otprilike treba da uradiš, jako je bitno materijalizovati taj cilj i imati ga pred očima. Zapiši na papir šta treba da uradiš, zbog čega ti je bitno da to uradiš, kao i koliko vremena smatraš da će ti biti potrebno.

2. Napravi plan

Kada pred sobom imaš cilj, razdeli put do njega na više prostijih zadataka. Ako sastaviš listu mini obaveza koje treba da završiš u okviru jednog većeg cilja, on ti neće delovati toliko strašno i moći ćeš lakše da vizualizuješ njegovo ostvarenje.

3. Daj sebi dovoljno vremena

Poznato je da motivacija teži nuli kada se krajnji rok za završetak neke obaveze približava, a ta obaveza je daleko od privođenja kraju. Daj sebi dovoljno vremena da nešto završiš tako što ćeš krenuti i ranije nego što je potrebno. Na taj način možeš da obezbediš uspešan završetak bez stresa zbog nepredviđenih okolnosti i povremenih padova motivacije.

4. Nemoj da multitaskuješ

Multitasking dokazano smanjuje produktivnost, a smanjena produktivnost direktno utiče na nivo motivacije. Pročitaj odlomak o multitaskingu iz ovog teksta kako bi razumeo zbog čega je bitno da ne radiš više stvari paralelno kada je potrebno da što pre završiš nešto.

5. Koristi tajmer i štopericu

Da zadržiš fokus i na taj način sačuvaš motivaciju za završetak nekog zadatka, iskoristi moć tajmera i štoperice. Kako bi imao uvid u to koliko vremena zaista radiš, a koliko ti proleti neefektivno, uključi štopericu i prati koliko zapravo radiš nešto. Za slučaj da možeš da proceniš koliko vremena bi ti bilo potrebno da završiš zadatak, uključi tajmer, a on će te naterati da požuriš i da se ne razvlačiš.

6. Meri napredak

Ako spremaš neki ispit, ili više dana radiš na određenoj obavezi, dobra je ideja da posle svakog dana zapišeš koliko si uspeo da završiš tog dana, kao i da uporediš sa svojom procenom koliko će ti vremena biti potrebno. Praćenje merljivih rezultata pomoći če ti da održiš motivaciju do samog do finiša.

7. Radi u društvu

Kada je reč o spremanju ispita, ako u nekom slučaju ništa od prethodno navedenog ne pomogne, nađi se sa nekim prijateljem koji se “bakće” sa istim ispitom i spremajte ga zajedno. Tako ćeš uvek imati nekoga ko te gura i podseća na ono što treba da radiš.

Koji su tvoji trikovi da se izboriš sa padom motivacije? Podeli svoje favorite u komentaru!

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

5 načina kako da lakše naučiš materiju za ispit
15.06.2021.
8 min

5 načina kako da lakše naučiš materiju za ispit

Obrazovanje
Inspirativni citati za studente
22.12.2015.
2 min

Inspirativni citati za studente

Obrazovanje
Trikovi za lakše učenje i treniranje mozga
03.02.2021.
3 min

Trikovi za lakše učenje i treniranje mozga

Obrazovanje