Obrazovanje

Vodič za brucoše: Evo, šta sve treba da znate

09.09.2022.
9 min

Svaki novi početak je težak i zahteva upornost. Pored izgradnje discipline po pitanju učenja i strpljenja na predavanjima, ponekad je važno dati sebi oduška i pronaći interesantne događaje u gradu u kojem studirate ili razne pogodnosti koje studentski život donosi sa sobom. 

Vodič za brucoše: Evo, šta sve treba da znate

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Dragi brucoši, pripremite se za potpuno novo iskustvo koje će biti izazovno, ali i uzbudljivo jer vas čeka mnogo lepih prilika, poznanstava i dostignuća.

Beograd: prestonica kulture i noćnog života

Pripremili smo vam veliku šetnju po našem glavnom gradu. Ukoliko ste se opredelili da studirate u Beogradu čekaju vas mnoge pogodnosti. Ako želite bolje da upoznate grad u kome živite i studirate, krenite od Narodnog muzeja jer svake nedelje je besplatan ulaz. Ukoliko niste u mogućnosti vikendom da obiđete muzej, ne brinite, karta za isti je uz indeks 250 dinara. Ukoliko više preferirate savremene poglede na svet, Muzej savremenih umetnosti vam uz indeks nudi 50% popusta.

Ako želite da uživate u prirodi i vidite različite biljke, Botanička bašta – Jevremovac nudi besplatan ulaz studentima uz indeks! Jevremovac, muzej na otvorenom, nudi vam uživanje u prelepom prirodnom prizoru, ali isto tako možete i videti Japanski vrt, koji je otvoren od 2004. godine.

Ljubitelji mjuzikla i plesa, Pozorište na Terazijama nudi studentima 30%-50% popusta na ulaznice. Tu možete uživati u modernom prikazu scenske glume, klasičnih filmskih remek-dela kao što je Zona Zamfirova, Neki to vole vruće, Čikago, Cigani lete u nebo... A pored Terazija, pozorište Madlenijanum vam omogućava 50% popusta uz indeks. Tamo možete upoznati mnoga operska dostignuća, a Madlenijanum predstavlja prvu privatnu operu u istočnom delu Evrope.

Svaki april je rezervisan za studente, tako da u tom mesecu možete naići na razne popuste. Recimo, Biblioteka Grada Beograda u tom mesecu nudi godišnje članske karte za studente po izuzetno niskim cenama. Njihove čitaonice i knjige uz tu karticu možete svakodnevno koristiti na svim lokacijama na kojima se nalaze.

Pored korišćenja univerzitetskih čitaonica, Univerzitetska biblioteka – Svetozar Marković u centru Beograda nudi popust za studente. Godišnja karta uz indeks za studente osnovnih studija iznosi 1500 dinara. Uz nju možete uživati u građi koju biblioteka nudi, ali i estetski privlačnoj čitaonici kojom odiše duh starijih vremena i načina studiranja.

Za svakodnevni odmor i druženje Kalemegdan i Studentski park su uvek otvoreni. Na Kalemegdanu uvek možete očekivati i razna dešavanja, festivale i dobar provod. Nedaleko od spomenika Pobednik, često se održavaju žurke za mlade tokom leta. Takođe, tamo se nalaze i razni kafići koji nude sjajan provod mladima.

Beograd je dosta poznat i po bogatom noćnom životu. Neizostavan deo studiranja su razne omladinske žurke koje se često organizuju u Klubu studenata tehnike ili KST-u, gde su cene pića pristupačne studentima. Pored toga, neretko se organizuju i žurke u Barutani ili na Luci Beograd, koje su namenjene mladima.

S obzirom da je Beograd poznat po raštrkanim objektima po celom gradu, neophodno je da koristite prevoz. Kao student imate mogućnost da koristite BusPlus karticu za javni prevoz po znatno nižoj ceni nego inače, a to je 1.250 dinara za ceo mesec. Jer ipak, ukoliko želite da stignete od Farmaceutskog fakulteta do Narodnog muzeja, biće vam neophodan prevoz.

Ne volim da kuvam, ali zato ima menza!

Ukoliko živite sami ili provodite veći deo svog vremena na fakultetu, ne brinite, studentski restorani nude povoljne cene obroka za studente! Međutim, da biste koristili menzu neophodno je da imate ISIC studentsku karticu (International Student Identity Card). Nju je moguće izvaditi u ul. Starine Novaka 1, a informacije možete dobiti na sledećem sajtu: mojakartica.rs. Pored menze uz tu karticu dobijate razne popuste na mnoga dešavanja u Beogradu i popuste u određenim prodavnicama, a sve to možete pretražiti na sajtu: isic.org.

Što se menzi tiče, restorani sa sva tri obroka i blagajnom gde možete uplatiti obroke za mesec su:

  • Karaburma, Mije Kovačevića 7, Palilula
  • Patris, Ljubice Luković 31, Zvezdara
  • Rifat, Milana Rakića 77, Zvezdara
  • Kralj Aleksandar I, Bulevar kralja Aleksandra 75, Zvezdara
  • Voždovac, Vojvode Stepe 320, Voždovac
  • Košutnjak, Blagoja Parovića 154, Košutnjak
  • Zemun, Cara Dušana 254
  • Studentski grad, Tošin bunar br. 151
  • Mika Mitrović, Kralja Vladimira 33, Voždovac
  • Obilićev venac, Obilićev venac 4

Novi Sad: prestonica mladih

Ukoliko ste se opredelili da studirate u Novom Sadu, na pravom ste mestu da uživate u lepoti velikog grada u Vojvodini. Novi Sad je Evropska prestonica mladih za 2019. godinu i Evropska prestonica kulture za 2022. godinu, a pored toga što je poznat po festivalu Exit koji se održava svake godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, on nudi razne mogućnosti studentima.

Za razliku od Studentskog grada u Beogradu, Novi Sad ima svoj Kampus gde su pored kompleksa domova, smešteni i fakulteti. To je nalik evropskim kampusima, gde možete upoznati različite ljude koji studiraju različite fakultete jer je sve koncentrisano na jednom mestu, što zaista čini mali studentski raj. 

Unutar studentskog centra postoje dve menze koje su vam na raspolaganju, poznatije kao „Velika menza“ i „Mala menza“, gde po izuzetno niskim cenama možete uzimati obroke. Takođe, interesantno je što u Novom Sadu, u pojedinim praonicama veša, postoji mogućnost besplatnog sušenja veša ponedeljkom i petkom!

Evropska prestonica kulture

Ovaj grad krase mnogi festivali i kulturni događaji koji se često održavaju. Kao Evropska prestonica kulture, Novi Sad studentima nudi razne popuste za događaje, muzeje i pozorišta.

Tako se svake godine održava festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera Sterijino pozorje, koje se održava još od 1956. godine. Razvio se iz jugoslovenske proslave 150-godišnjice rođenja i 100-godišnjice smrti Jovana Sterije Popovića, srpskog komediografa i dramskog pisca. Zvanično ime ove smotre bilo je Jugoslovenske pozorišne igre, ali je ubrzo dobila popularan naziv Sterijino pozorje.

Pored toga, Kaleidoskop kulture je celogodišnji projekat kulture zajedništva, u okviru projekta Evropska prestonica kulture, koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, da bi krajem leta predstavio prostore i programe širom grada promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.

Uz navedene festivale, poznat je i Festival uličnih svirača koji se uvek organizuje krajem leta od dvehiljaditih godina i krasi ulice Novog Sada nastupima domaćih i stranih izvođača. Festival okuplja u najvećoj meri muzičare, ali i plesače, pozorišne trupe, performere, akrobate i predstavlja veliku umetničku radionicu na otvorenom gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici.

Svetsko, a naše!

Kao Evropska prestonica kulture, ovaj grad krase i razni muzeji kao što su Galerija Matice srpske, Muzej Vojvodine, Muzej Grada, Muzej Savremene umetnosti Vojvodine, koji nude izvanredne popuste za studente uz indeks!

Sam grad je koncipiran kao muzej na otvorenom. Pored arhitekture koja je specifična za ovaj ravničarski predeo, možete uživati kako u estetici grada, tako i u prirodi. Novi Sad ima izuzetno sređena šetališta i biciklističke staze. Takođe, na raznim mestima u Novom Sadu možete iznajmiti bicikl po izuzetno pristupačnim cenama. Kao što Beograd ima Adu Ciganliju, tako u Novom Sadu možete uživati na plaži Štrand!

Pored svega navedenog, prednost Novog Sada je što je svaka lokacija blizu. Kako bi rekli „sve ti je na pet minuta“, ali ukoliko baš želiš da ideš prevozom možeš uzeti godišnju studentsku kartu za javni prevoz u iznosu od oko 4.500 dinara!

Iskustvo uz studiranje i pronalazak prakse

Dragi brucoši, s obzirom da uvek stoji pitanje „Da li je dovoljno samo studirati ili treba i raditi?“, kao studenti imate mogućnost u bilo kom delu grada da potražite i praksu za sebe, koja može biti i plaćena, ili honorarni posao kako biste uskladili studije i rad. Sajt koji vam uvek stoji na raspolaganju za prakse i poslove za mlade bez iskustva je Startuj.infostud.com

Takođe, na svim fakultetima u Srbiji postoje i studentske organizacije koje vam pružaju različita iskustva u realizaciji događaja, projekata, bavljenja studentskom politikom i izborima, priliku da se međusobno povezujete i sklapate prijateljstva sa drugima kako na fakultetu, tako i van njega.

Uz to postoje i razne druge nevladine organizacije koje vam nude mogućnost razmene sa studentima iz inostranstva, kao što je Erasmus+ ili mogućnost volontiranja u AIESEC organizaciji koja vam nudi prakse koje možete raditi u inostranstvu. Takođe, možete pokušati i sa programom Work and Travel i na na neko vreme otići iz Srbije i upoznati drugačiju kulturu i način života.

Studentski život predstavlja jedan od najizazovnijih perioda, ali ujedno i najdinamičniji jer imate najviše energije i da učite i da stvarate i stičete razna poznanstva i iskustva. Iskoristite prilike koje vam nude gradovi i organizacije i obogatite svoj studentski život. Upoznajte različite ljude, razmenjujte znanja i iskustva. Sve to će vam značiti jednog dana kada budete završili fakultet. Seminari, obuke, radionice u okviru fakulteta, centara za karijerni razvoj će vas uvek usmeravati kako da steknete razna iskustva i pronađete sebe u materiji koja vas interesuje. 

Dragi brucoši, srećno sa novim počekom i novim načinom života!

Kopiraj link

Natalija Paunović

Natalija Paunović student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Želi da doprinosi društvu svojim radom i uživa u sticanju novih znanja i veština.

Slični tekstovi

Koji su to “naj” univerziteti na svetu?
12.09.2022.
4 min

Koji su to “naj” univerziteti na svetu?

Obrazovanje
Šta ako ovaj fakultet ipak nije za mene?
17.05.2022.
5 min

Šta ako ovaj fakultet ipak nije za mene?

Obrazovanje
10 važnih lekcija kojima nas uči fakultet, a koje se ne ocenjuju
03.11.2023.
9 min

10 važnih lekcija kojima nas uči fakultet, a koje se ne ocenjuju

Obrazovanje