Obrazovanje

Za uspešan povratak završetku studija nakon dužeg odsustva

13.10.2017.
3 min

Usled radnog angažovanja, odnosno nedovoljnog prostora za organizaciju uvećanih obaveza, studenti često svoje studije ne realizuju u potpunosti, ni u predviđenom roku.

 

Povratak studijama

Foto: Pixabay

Ipak, izvesno je da u određenom trenutku uoče važnost sticanja fakultetskog zvanja, između ostalog, upravo zbog činjenice da se visoko obrazovanje smatra poželjnom osnovom njihove praktične delatnosti.

 

Prvenstveni razlog za povratak studijama trebala bi biti vaša težnja da naučite nove stvari i steknete potrebna, šira znanja iz naučnih disciplina obuhvaćenih studijskim programom koji pohađate. Takođe, cilj je pomenuta teorijska znanja primeniti u okviru prakse i u skladu sa zahtevima savremenog poslovnog sveta.

 

Odluka da se vratite studijama, ukoliko ih niste okončali, podrazumevaće niz uslova i radnih navika koje je potrebno obezbediti. Jer, ako se studije na određeno vreme zanemare zbog poslovnih obaveza, glavno pitanje jeste na koji način u sadašnjem momentu sačiniti raspored svih aktivnosti tako da bude ostvariv u realnom vremenu. Naravno, za početak, neophodno je pokazati zainteresovanost, ali i ambicioznost, u pristupu studijama, naročito kada ih naknadno završavate.

 

Konkretno, uspešnom ostvarenju vašeg cilja, prethodiće adekvatna priprema. Primarno, to će značiti potrebu za blagovremenim planiranjem. Planirajte vaše učenje tako da gradivo koje smatrate važnim i prioritetnim, u smislu termina ispita, savladate na vreme.

 

Tokom učenja zapisujte sopstvena objašnjenja i zapažanja, isto kao i pitanja i nedoumice. Postepeno dopunjujte vaše znanje, ali pre svega učite sa razumevanjem, uz izbegavanje da činjenice ili pasuse u okviru gradiva samo memorišete. Time ćete ostvariti prednost i uštedeti vreme za pripremu predmeta i metodskih jedinica koje su srodne prirode.

 

Nakon učenja, održite svežinu znanja izdvajanjem vremena za ponavljanje gradiva. Navedeno možete sprovesti tako što ćete iskoristiti postojeće pauze u radu, ili prevozu i sl.

 

Korisno bi bilo da u slobodnim trenucima imate uz sebe beleške ili notes sa sadržajem gradiva koji biste mogli da čitate. Isto tako, razlislite o mogućnostima da stvorite nove pauze za učenje u okviru dnevnih rasporeda.

 

Određeni deo vremena posvetite izradi testova. Probni testovi biće vid samostalne provere znanja koji će vam, pri tom, u vrlo kratkom vremenskom rasponu sugerisati na dostignut nivo znanja.

 

Za potrebne informacije i pomoć u vezi sa materijalima za pripremu ispita, konsultujte se sa predavačima, tj. profesorima i asistentima pojedinih predmeta. Naravno, pokušajte da ostvarite kontakt i sa studentima koji redovno pohađaju nastavu, ukoliko bi bili spremni da vam ukažu na potencijalne novine i aktuelnosti u vezi sa fakultetskom nastavom i ispitima.

 

Dakle, kada jednom uspete da dostignete harmoničnost u planovima i aktivnostima, vremenom ćete biti sve bolji u organizovanju i usklađivanju svih radnji, odnosno, pronalaženju optimalnog ritma rada i učenja. Konačno, diplomiranje će biti još jedan postignut rezultat, koji će, istovremeno, biti i stimulans vašem bavljenju željenim zanimanjem, s obzirom da ćete po osnovu stečenih kvalifikacija završetkom studija, dodatno proširiti ponudu poslova u daljoj karijeri.

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

7 saveta za učenje novog jezika
31.01.2018.
3 min

7 saveta za učenje novog jezika

Obrazovanje
Questorming tehnika
30.12.2009.
5 min

Questorming tehnika

Obrazovanje
Kako da upravljate stresom? 23 strategije
15.04.2013.
9 min

Kako da upravljate stresom? 23 strategije

Obrazovanje