Saveti za traženje posla

10 saveta kako najbolje predstaviti sebe na intervjuu za posao - 1. deo

16.07.2021.
7 min

Da li odlazite na jedan, drugi, treći intervjuu za posao, ali nikako da dobijete pozitivan odgovor?

Smatrate da ste do sada doktorirali kako najbolje da se predstavite na razgovoru za posao, ali i dalje ne vidite željene rezultate? 

Nekad je u pitanju loša sreća, nekad postoji neko bolji od vas za tu poziciju, a nekad je samo potrebno da poznajete male cake nakon kojih će svaki posao biti vaš. 

Razgovor za posao

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Upravo o tim cakama, koje su meni donele čak dva posla u marketinškim agencijama kao studentu, ja želim da vam pričam u ovom tekstu. 

Izvanredan CV, motivaciono pismo i bogato radno iskustvo znače mnogo, ali su to ipak samo stavke na papiru koje morate da potvrdite i uživo. Upravo tome služe intervjui, gde se sve vidi crno na belo.

Pitanja u okviru intervjua se razlikuju od pozicije za koju se prijavljujete, kompanije, vašeg CV-a i motivacionog pisma.

Međutim, neka pitanja su standardna za sve i uglavnom njima regruteri započinju razgovor.

Jedno od tih pitanja je upravo i - kako biste predstavili sebe u nekoliko rečenica?

Ukoliko želite da saznate kako da se najbolje predstavite na razgovoru za posao ili da usavršite svoj odgovor na ovo pitanje, nikako ne prekidajte ovde čitanje.

Prvo da razjasnimo - zašto se uopšte postavlja ovo pitanje?

Zaposleni u odeljenju za ljudske resurse koji su zaduženi za selekciju i odabir kadrova su uglavnom prijatni, ljubazni, smireni i fokusirani i sa takvim pristupom prilaze ljudima i na samom razgovoru za posao. 

Jedan od njihovih zadataka je da opuste sagovornika pre početka glavnog dela intervjua kako bi sve teklo glatko i bez velikih napora.

Baš to je jedan od razloga zašto se postavlja ovo pitanje na samom početku - da bi se kandidat opustio, smirio i ušao u tok priče.

Međutim, nije baš sve kao što se na prvi pogled čini.

Iako deluje kao prijateljski i nonšalantni upit, regruteri mnogo toga mogu da zaključe iz odgovora na ovo pitanje - kakav je vaš komunikacioni stil, kakav je vaš karakter i gestikulacija, da li se uklapate u organizacionu kulturu kompanije i da li odgovarate poziciji za koju ste aplicirali.

Zato je kvalitetan i dobro interpretiran odgovor na ovo pitanje ključan deo intervjua.

U nastavku teksta ćete pronaći 10 saveta kako da se na najbolji mogući način predstavite na razgovoru za posao

1. Postavite prioritete u odgovoru

Kada postave ovo pitanje, prvo što većini padne na pamet jeste da podele neke informacije o sebi koje već postoje u CV-u - ime i prezime, zanimanje, mesto rođenja, datum rođenja, mesto stanovanja…

Međutim, sve te informacije regruteri imaju ispred sebe, i ono što oni žele da čuju je kakva ste vi osoba, kako funkcionišete i radite i da, čitajući između redova, donesu okvirnu odluku da li se uklapate u kompaniju ili ne.

Takođe je bitan i redosled informacija koje delite sa njima, jer na taj način određujete prioritete. Ukoliko prvo spomenete porodicu i prijatelje, akcenat stavljate na privatan život i posvećenost istom, te tako odajete utisak da manje vremena utrošite na posao. Isto važi i za hobije.

Sa druge strane, ukoliko samo govorite o poslu, delovaćete potpuno zaljubljeno i posvećeno istom, te ukoliko je osoba samo fokusirana na posao, brzo pregori i da otkaz, što takođe nije omiljena strategija poslodavcima.

Zato je najbitnije da pronađete balans u razgovoru o poslu i privatnom životu, jer ćete na taj način pokazati dobru organizaciju, usklađenost i izbalansiran privatni i poslovni život.

2. Iskrenost zlata vredi

Kako god odgovarali na ovo pitanje, bitno je da budete iskreni. Sve informacije se lako mogu proveriti i zato vam ne ide u prilog da mažete oči regruterima. 

Prvo, oni mogu da namirišu kada priča nije istinita, te na taj način smanjujete mogućnost zaposlenja, a druga loša strana, je da poveruju u sve što izgovorite, a da se sa realnošću upoznaju kada vas zaposle.

Iako inicijalno ne želite da se pretvarate, u želji da impresionirate poslodavca i regrutere, nenamerno možete skrenuti na put hvalisanja samog sebe (hvalite me usta moja) i stvaranja savršene slike u njihovim očima. 

Nije najpametnije da svoje mane kažete na prvu loptu i ukoliko vas to direktno ne pitaju, slobodno ih zaobiđite, ali obratite pažnju da kada govorite o svojim vrlinama ne odete u ekstrem i neistinu.

Kada je reč o manama, možete da pred istinom zažmurite na jedno oko, te da spomenete samo one koje su potpuno nevažne za poziciju za koju ste se prijavili (ukoliko niste komunikativni, to možete spomenuti ako vaš posao zahteva samostalni rad na mašinama). Takođe, postoje i one “takozvane” mane, koje u opštem smislu jesu negativne ali za regrutera su i te kako pozitivne (kao manu navedete da ste radoholik i da ne znate kada treba da stanete sa poslom).

3. 12 poena za pozitivnost

Pozitivan stav i energija uvek privlače pažnju, pa čak iako još uvek niste progovorili.

Svi volimo kada na sagovorniku vidimo sjaj u očima, osmeh i prijatan izraz lica, zato se potrudite da baš takvi budete na razgovoru za posao, a posebno kada opisujete sebe. 

Kao što sam i u prethodnom pasusu spomenula, iskrenost donosi sa sobom i predstavljanje naših mana. Ukoliko dođe do te tačke, trema nas može uzeti pod svoje, neprijatnost i loš osećaj su obavezno prisutni, a sve se to čita na našem licu. 

Zato je bitno da u tim trenucima očuvate pozitivan stav sa početka i da ukoliko je to moguće, ubacite šaljiv ton i okrenete tok razgovora na zabavu, te i da svoje nesigurnosti predstavite na simpatičan način.

Takođe, pozitivnim stavom odajete i svoj nivo samopouzdanja i stabilnosti koji regruteri izuzetno cene.

4. Pridevi koje ne treba zaobići

Već smo utvrdili da u prvi mah treba da prikažete svoje dobre strane.

U trenucima kada predstavljamo sebe, u glavi imamo šta želimo da kažemo, međutim reči znaju da predstavljaju problem. Znaju biti na vrhu jezika ali nikako da ih se setimo. 

Zato u nastavku sledi spisak prideva koje možete koristiti kada opisujete sebe:

  1. Ambiciozan
  2. Strastven
  3. Organizovan
  4. Društven
  5. Pouzdan
  6. Fokusiran
  7. Disciplinovan
  8. Kreativan
  9. Fleksibilan
  10. Iskren
  11. Uverljiv
  12. Objektivan

Ovo je samo predlog, vi sami sastavite svoju listu koju ćete uvek imati kraj sebe da se podsetite. Ukoliko vam ide teško pisanje spiska, potražite pomoć od prijatelja i porodice u vidu objektivnog opisa kroz nekoliko prideva.

5. Ugasi tremu, blefiraj samopouzdanje

Malo je ljudi koji će bez trunke treme otići na intervju. Pa čak i da vam je to ko zna koji po redu, da ste rođeni za javni nastup i komunikaciju sa drugima, pozitivna trema se uvek vrti po stomaku. 

Zato je dobro da na nekoliko trenutaka blefirate samopouzdanje, kako ne bi pozitivna trema uzela maha i zavezla vam jezik. Tada možete dati ishitrene odgovore, zamuckivati ili praviti velike pauze između reči u rečenici.

Kada vam postave ovo pitanje, potrudite se da duboko udahnete i time se opustite, uzmete nekoliko sekundi da razmislite šta ćete i na koji način reći i da sa prijatnim izrazom lica kažete sve što imate.

Kada sa sigurnošću ispričate svoj odgovor, koji je dobro pripremljen i struktuiran, kratak i jasan, dajete doznanja da ste sigurni u to što govorite, iskreni i potpuno spremni.

No, i ovde morate da dozirate svoje samopouzdanje kako ne biste prešli granicu samoljublja i nadmenosti, koja je i te kako odbojna. 

Nastavljamo sledeće nedelje :)

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.

Slični tekstovi

7 zanimanja koja ćete obožavati ako ste ekstrovert
08.10.2021.
4 min

7 zanimanja koja ćete obožavati ako ste ekstrovert

Saveti za traženje posla
Koje poslove možeš da radiš od kuće?
04.11.2022.
5 min

Koje poslove možeš da radiš od kuće?

Saveti za traženje posla
Ima posla ko hoće da radi: 7 najčudnijih zanimanja na svetu
30.09.2022.
5 min

Ima posla ko hoće da radi: 7 najčudnijih zanimanja na svetu

Saveti za traženje posla