Saveti za traženje posla

7 najboljih frilensing poslova za studente

15.01.2020.
4 min

Frilensing je danas prisutan za bilo koje radno mesto za koje su mogući eksterno angažovanje radne snage i rad sa udaljene lokacije. Na popularnim frilens platformama lako se pronalazi veliki broj različitih ponuda u kreativnoj sferi, administrativnoj i tehničkoj, edukativnoj, fitnes oblasti, kao i mnogim drugim.

7 najboljih frilensing poslova za studente

Foto: NajStudent (AdobeStock)

U moru ovakvih poslova, nije teško pronaći neke koji su posebno zgodni za studente zbog vremena i veština koje zahtevaju, a među njima se izdvajaju:

1. Vođenje društvenih mreža

Ne zahteva velika početna znanja, potrebno vam je poznavanje tehnologija i društvenih mreža, njihovih algoritama, malo kreativnosti i dosta prakse. Vaš zadatak na ovoj poziciji biće da vodite Instagram, Facebook, Twitter i druge naloge kompanija i pojedinaca, u cilju povećanja interakcija sa postojećim korisnicima i sticanja novih i da odgovarate na poruke, a često će se od vas tražiti i da osmišljavate objave i prateće tekstove.

2. Fotografisanje

Za sve one koji imaju dobar fotoaparat i oko za slike, ovo može biti posao iz snova. Klijenti će od vas tražiti da im obezbedite fotografije koje će moći da kače na svoje društvene mreže ili da postavljaju na veb sajt. Za ovo će vam biti potrebno i osnovno znanje o obrađivanju fotografija u Photoshop-u ili Lightroom-u. Odvojite vremena da sačinite kvalitetan portfolio koji ćete slati uz ponudu kako biste dokazali svoju kompetentnost i iskustvo u ovoj oblasti.

3. Prevođenje

Ukoliko dobro znate više stranih jezika, lako možete da unovčite ovu veštinu. Postoji puno poslova gde se traže prevodioci knjiga, članaka, dokumenata, biografija, uputstava i sl. Vaš zadatak će najčešće biti prevođenje sa nekog jezika na engleski (dosta se traže nemački, francuski, italijanski, španski i portugalski), ili sa engleskog na neki drugi.

4. Transkripcija

Ako ste veoma dobri u nekom stranom jeziku, možete da pronađete frilens posao i kao transkriptor. On se zasniva na tome da preslušavate neke audio ili video fajlove i da ono što čujete prekucavate u dokumenta. Ljudi najčešće traže nekoga da im transkriptuje govor, video konferenciju, vebinar, predavanje ili čak neku pesmu.

5. Unos podataka

Ovaj posao je prilično jednostavan, pa može biti početak za one koji tek ulaze u frilens vode ali ne znaju šta im leži da rade. Podrazumeva obradu velike količine podataka i njihov unos u kompjuterski sistem ili fajlove. Ovaj posao je prilično jednoličan, a što se tiče preduslova, najčešće se traže samo poznavanje rada na računaru, znanje rada u relevantnim softverskim paketima, kao i organizacione i administrativne veštine.

6. Korisnička podrška

Ova vrsta posla danas je gotovo u potpunosti prebačena na frilens svet. Kompanije traže ljude koji će u određenim satima biti za računarom i pružati pomoć njihovim klijentima putem mejla, telefona ili četa. Ovakve pozicije, pored znanja stranog jezika, zahtevaju i upoznavanje sa proizvodima ili uslugama koje kompanija nudi, dobru komunikaciju i sposobnost brzog rešavanja problema.

7. Podučavanje

Svi koji su u srednjoj školi ili na fakultetu briljirali na nekim predmetima (npr. na matematici, fizici, biologiji, hemiji, stranim jezicima), mogu to da iskoriste za frilens posao tutora. Na ovoj poziciji pomagaćete učenicima da savladaju problematične oblasti u školi, da se spreme za završne ispite ili čak za neka takmičenja. U procesu prijavljivanja, najčešće će vam tražiti dokaz o postignutim ocenama tj. dokaz da ste kompetentni da predajete neki predmet. U zavisnosti od toga gde nađete klijenta, časovi mogu da se realizuju preko Skajpa, Zuma ili nekog drugog softvera za video konferencije. 

Među najboljim onlajn platformama na kojima možete da pronađete ovakve frilens ponude, izdvajaju se: Upwork, Freelancer, PeoplePerHour, Hubstaff, Hioffer i College Recruiter. Napravite nalog na nekom od ovih sajtova, postavite relevantne informacije o sebi i naoružajte se strpljenjem za prijavljivanje na slobodne pozicije. Naravno, ne zaboravite ni na Linkedin koji, iako nije primarno platforma za pronalaženje frilens angažovanja, veoma često nudi puno kvalitetnih ponuda ove vrste.

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Univerzalni recept za uspeh: Kako iz ljubavi napraviti sopstveni biznis?
20.03.2023.
5 min

Univerzalni recept za uspeh: Kako iz ljubavi napraviti sopstveni biznis?

Saveti za traženje posla
Šta radi Social Media Manager?
10.04.2023.
5 min

Šta radi Social Media Manager?

Saveti za traženje posla
Izbor karijere za vaš tip ličnosti
12.01.2022.
5 min

Izbor karijere za vaš tip ličnosti

Saveti za traženje posla