Saveti za traženje posla

Da li tvoji profili na društvenim mrežama mogu da utiču na zaposlenje?

28.11.2022.
5 min

Sve češće na internetu možemo videti primere CV-ja u kojima se nalaze linkovi ka profilima na društvenim mrežama. Možda i vaš CV to sadrži.

Da li tvoji profili na društvenim mrežama mogu da utiču na zaposlenje?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Naši profili mogu da oslikaju jedan novi i drugačiji način naše ličnosti, prikaz naših hobija, prikazivanje naše „druge“ opuštenije strane.

Ali, javlja se nedoumica u vezi sa tim da li poslodavci prate naše profile na društvenim mrežama? Da li im je to važno? Da li treba da vodimo računa o tome šta kačimo na naše profile? Da li postoje neke teme koje ne treba da spominjemo?

Kada su iskorišćene na pravi način, društvene mreže mogu da nam povećaju šanse da nas neko primeti, ponudi posao ili poveća šanse za dobijanje posla. A, da li poslodavci obraćaju pažnju na naše profile na društvenim mrežama i da li dobro uređen profil može da nam poveća šanse za dobijanje posla, o ovome smo razgovarali sa dva HR-a koji su podelili svoje iskustvo rada sa zaposlenima i kandidatima.

Ako CV ne daje dovoljno informacija - gleda se LinkedIn

Sofija Matović, regruter u HR odeljenju u kompaniji BOSCH, kaže da praćenje društvenih mreža kandidata nije čest slučaj kada se govori o prijavama koje su stigle sa sajtova za zapošljavanje.

- Ukoliko se radi o prijavama preko LinkedIn-a, s obzirom na to da su profili otvoreni, može se desiti da se pogledaju takvi profili ukoliko CV ne daje dovoljno informacija. Ostale društvene mreže ne koristimo prilikom selekcije kandidata, navodi naša sagovornica.

Sofija kaže da ukoliko se proveravaju društvene mreže, onda je to samo LinkedIn.

- Ostale mreže su više fokusirane na privatne sfere života kandidata, a to je nešto u šta ne zalazimo.

Naša sagovornica objašnjava da se na LinkedIn-u mogu posmatrati objave, dosadašnje radno iskustvo, zajedničke konekcije i praćenja.

- Dobro uređen profil može pozitivno da utiče na zaposlenje. Kao i CV, i LinkedIn može biti dobar izvor informacija za regrutere.

Društvene mreže ne treba da budu kriterijumi za zapošljavanje

Kristina Dorić, HR Manager u kompaniji Abstract, kaže da kada joj kandidati pošalju nepotpun CV, informacije koje joj fale potraži na LinkedIn-u.  

- U CV-ju ponekad nedostaje obrazovanje koje mi je važno da znam kako bih razumela interesovanja i karijerni put kandidata, volela bih da vidim i šta je tačno radio na određenoj poziciji u određenoj firmi, da li možda ima još neko iskustvo koje nije navedeno u CV-ju zbog manjka prostora (ili nečeg drugog). Sve ove informacije meni daju nešto što se zove kontekst. Važno mi je da razumem zašto kandidat želi da dođe kod nas i da li smo fit.

Naša sagovornica ističe da je u redu da poslodavac pogleda Linkedin profil kandidata ili zaposlenog.

- Isto kao što kandidat istražuje firmu i firma istražuje kandidata koji dolazi u kolektiv. Na kraju krajeva, LinkedIn je poslovna platforma koja i služi u poslovne svrhe.

Kristina kaže da privatne društvene mreže mogu da pomognu da se bolje upozna kandidat (koja su njegova interesovanja, šta voli, čime se zanima u slobodno vreme) ili zaposleni (šta mu je važno i šta bi bio istinski benefit za njega).

- Međutim, smatram da dobar poslodavac i/ili HR menadžer do ovih odgovora može da dođe i u razgovorima 1 na 1, uspostavljanjem odnosa poverenja i lepe, zdrave komunikacije.

Naša sagovornica ističe da postoje branše u kojima Instagram ili Facebook mogu da daju neke odgovore, kao što je digitalni marketing.

- Ukoliko sam ja iskusan Social Media Manager koji želi da mu neko poveri svoj digitalni nastup, pa pretpostavljam da bi trebalo prvenstveno da brinem kako izgleda moj “personal blog”. U tom slučaju da, može da bude prihvatljivo. Ali, ako sam ja neko ko se prijavljuje za poziciju za koju moje privatne društvene mreže nisu relevantne, ne smatram da ima potrebe za time. Smatram da je u ovom slučaju važno da poštovanje tuđe privatnosti nadjača radoznalost.

Za kraj, Kristina kaže da privatne društvene mreže nisu i ne treba da budu kriterijumi za zapošljavanje, evaluaciju, napredovanje (ili nazadovanje).

- Kriterijumi treba da budu da li neko dobro ili loše radi svoj posao i da li se uklapa ili ne uklapa u tim i to je cela filozofija. Što se tiče uređivanja profila, ono što svakako može da bude plus kandidatima jeste uređen LinkedIn profil. Što više informacija daš poslodavcu o svom karijernom putu, veće su šanse da pronađeš idealan posao za sebe. Ja sam uvek za iskrenost, budite iskreni o svojim dosadašnjim radnim zaduženjima i skilovima da biste izbegli očekivanja koja su van vaših trenutnih mogućnosti.

U poslovnom svetu CV je naša lična karta i svi se trudimo da ga napravimo što boljim i interesantnijim. Što se tiče online sveta, društvena mreža LinkedIn je i od strane naših sagovornika potvrđena kao važna prilikom zapošljavanja.

Ukoliko još uvek nemate uređen LinkedIn profil, ne čekajte više, uzmite tastaturu u svoje ruke i uredite vaš profil. Nikad ne znate kakva prilika može da se pojavi.

Kopiraj link

Zorica Đukić

Po profesiji master pedagog, u duši večni kreativac. Uživam u šminkanju, čitanju knjiga, pisanju i šetnji sa mojim kucama.

Slični tekstovi

Kako treba da izgleda tvoj Linkedin profil?
26.12.2022.
6 min

Kako treba da izgleda tvoj Linkedin profil?

Saveti za traženje posla
Kako napisati dobar CV ako si student
31.05.2023.
6 min

Kako napisati dobar CV ako si student

Saveti za traženje posla
Šta napisati u CV-ju ukoliko dobiješ otkaz?
17.07.2023.
4 min

Šta napisati u CV-ju ukoliko dobiješ otkaz?

Saveti za traženje posla