Saveti za traženje posla

Kako se obući za razgovor za posao?

23.11.2020.
3 min

Zvoni vam telefon i sa druge strane veze je osoba iz HR tima kompanije u kojoj ste konkurisali za posao. Zove da vas obavesti da ste pozvani na razgovor koji će se održati za dva dana. O čemu prvo razmišljate? Imate verovatno pomešana osećanja sreće, ushićenja, zabrinutosti i neizvesnosti. 

Posao

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Neka prva pitanja koja vam se javljaju u glavi su vezana za koncept intervjua, osobe koje će prisustvovati intervjuu, zadatke koje biste mogli da dobijete, broj krugova intervjua koji vas očekuju itd. Međutim, svakako ne primarno, ali u nekom trenutku će izroniti i pitanje - Šta obući? Kako je pri prvom upoznavanju i pružanju ruke vizuelna prezentacija osobe nešto što je često prvo vidljivo, to je utisak koji može doprineti, a isto tako i odmoći tokom razgovora za posao. To nikako ne znači da predstavlja najvažniji faktor ili deo koji vam treba uzeti najviše energije tokom pripreme za intervju, ali svakako znači da predstavlja detalj o koga se treba potruditi. Evo i nekoliko faktora na osnovu kojih možete doneti odluku kako se obući na dan intervjua:

O kakvom tipu kompanije/organizacije je reč?

Da li je u pitanju velika korporacija, manja organizacija ili možda startap? U suštini, poenta je da se dobro osećaš tamo gde odeš i da se drugi ljudi osećaju dobro po pitanju tebe. Koliko god čudno zvučalo, ne želiš da se osećaš kao da se potpuno izdvajaš iz okruženja, jer upravo želiš da budeš deo njega, a isto tako želiš i da drugi steknu utisak kao da ćeš se dobro uklopiti.

Ukoliko se radi o velikoj korporaciji, formalne strukture, kao što su revizorske kuće ili finansijske institucije, strogo poslovno oblačenje je često podrazumevano na dnevnoj osnovi. Ukoliko je reč o manjim programerskim firmama, startapima, neformalno oblačenje je česta pojava. Ukoliko ste aplicirali za posao u većoj kompaniji koja ne podrazumeva neki od formalnih vidova zanimanja, potrudite se da pronađete balans.

O kakvoj vrsti posla se radi?

Da li je reč o poslu koji zahteva svakodnevni rad sa klijentima, ili je u pitanju kancelarijski ili možda posao koji zahteva čest izlazak na teren? Ovo su takođe neki od faktora koji bliže opisuju dnevne aktivnosti na poslu, pa samim tim i vrstu garderobe koje bi te aktivnosti zahtevale.

U zavisnosti od toga da li se u opisu vaše pozicije nalazi svakodnevni kontakt sa klijentima, odlazak na teren i poslovna putovanja, to će uticati na vaše oblačenje, s toga, konsultujte i opis vašeg posla kada tražite odgovor na pitanje šta obući.

Kako ti sebi dobro izgledaš i čemu se osećaš prijatno?

I za kraj, a svakako ne i poslednje na listi prioriteta, je pitanje koje postavljaš sebi. Ovde ne mislim da treba otići u trenerci jer nam je u tome udobno ili se našminkati kao pred izlazak, jer smo tada najsređeniji, već na to da pronađete balans između nečega što bi se smatralo normom za datu kompaniju/organizaciju i nečega što je vaš lični stil u kojem se osećate prijatno.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

Veštine za CV: Primeri koje možete napisati u biografiji 
10.02.2023.
4 min

Veštine za CV: Primeri koje možete napisati u biografiji 

Saveti za traženje posla
Kada i kako možeš da pregovaraš o svojoj prvoj plati
27.10.2023.
7 min

Kada i kako možeš da pregovaraš o svojoj prvoj plati

Saveti za traženje posla
Šta radi Influenser marketing menadžer?
27.03.2023.
5 min

Šta radi Influenser marketing menadžer?

Saveti za traženje posla