Saveti za traženje posla

Sposobnosti za CV: Primeri koje možete navesti u biografiji

24.02.2023.
3 min

Veštine i sposobnosti su jedne od osnovnih stavki u našoj radnoj biografiji koje nas bliže opisuju i na osnovu kojih i poslodavac i vi možete lakše da zaključite da li je konkretna pozicija koju razmatrate dobar pogodak.

Sposobnosti za CV: Primeri koje možete navesti u biografiji

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ključna razlika između ova dva pojma jeste u tome što su veštine naučene, one se razvijaju tokom života, radnog iskustva i obrazovanja, dok se sposobnosti stiču rođenjem i predstavljaju predispoziciju pojedinca da uspešno obavlja aktivnosti.

U nastavku vam navodim neke od poželjnih primera sposobnosti koje vam mogu poslužiti kao model za vaš CV. Imajte na umu da su ovo samo neki od primera za ilustraciju sposobnosti. U vašoj radnoj biografiji se vodite vama i vašim sposobnostima.

1. Analitičke sposobnosti

Ukoliko ste celog života neko ko je lakše zaključivao kroz brojke, voleo procente i pravio kalkulacije u glavi. U dokumentarnim emisijama bi vam pražnju uhvatila statistika i odmah biste u glavi pravili neke dalje proračune. Matematika, verovatnoća, statistika su vam išle od ruke. Ukoliko ste većinski težili analitičnoj od kreativne strane, onda je ovo jedna od sposobnosti koju možete dodati u svoj CV.

Kompanije koje traže zaposlenog na pozicijama u čijem je opisuju obrada podataka, analiza izveštaja i metrika, donošenje strateških odluka koje se baziraju na prethodnom radu će jako ceniti ovu sposobnost.

2. Sposobnost samostalnog rešavanja kompleksnih problema

Možete se lako zapitati zbog čega bi neko naveo ovu sposobnost u svom CV-ju. Međutim, istina je da nezavisni i ljudi koji samostalno organizuju svoje prioritete i dalje korake u radu uz sposobnost da sagledaju sve faktore koji na to mogu uticati, zapravo predstavljaju retkost u kompanijama. Do neke granice kompanija može biti ta koja zadaje niz procedura kojima se samostalnost stavlja pod nadzor i usporava efektivnost u radu, međutim, od neke granice je do individue koja se previše oslanja na izgrađen sistem i u tome gubi svoju potpunu samostalnost, elan i stav da se stvari pokreću.

Iz ovoga proističe i nastavak, a to je da samostalno rešavate kompleksne probleme, predlažete, dajete ideje i ne “vučete za rukav” svog nadređenog. Kompanije koje žele “svež” ugao i razumeju da iz slobode nastaju nove i kreativne stvari, će jako ceniti ovu sposobnost.

3. Sposobnost kreativnog razmišljanja

Vrlo često analitičke i kreativne sposobnosti mogu biti na suprotnim stranama, pa tako ako imate izraženu jednu, druga može biti na gubitku. Kreativci nisu fanovi brojki i obrnuto. Dakle, ukoliko ste uvek više pažnje posvećivali kreativnom izražavanju, voleli da maštate, provodili sate uređivajući neke prezentacije ili ukrašavajući stranice dnevnika, niste pratili zadate templejte i imali ste jedinstven način da nešto prikažete i prezentujete, onda kreativnost definitivno čuči u vama.

Kompanije koje traže osobe sa novim idejama, nekonvencionalnim načinom razmišljanja i koje uživaju da svakodnevno rade u kreativnom okruženju, će zapaziti ovu stavku na vašoj listi sposobnosti.

Ovo su bili neki od primera sposobnosti koje možete navesti u vašem CV-ju. Potrudite se da ih formulišete tako da one najbolje oslikavaju realnost, jer ćete na taj način doći do pozicije koja je najbolji izbor za vas.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

Veštine za CV: Primeri koje možete napisati u biografiji 
10.02.2023.
4 min

Veštine za CV: Primeri koje možete napisati u biografiji 

Saveti za traženje posla
Kako napisati dobar CV ako si student
31.05.2023.
6 min

Kako napisati dobar CV ako si student

Saveti za traženje posla
Šta su to meke veštine i kako da ih uvrstiš u CV
29.01.2024.
4 min

Šta su to meke veštine i kako da ih uvrstiš u CV

Saveti za traženje posla