Saveti za traženje posla

Šta je tačno Account manager?

23.08.2022.
4 min

U mnoštvu poslova koji se danas nude primetili smo da postoji nemali broj onih koji izazivaju zbunjenost kod mladih jer često nisu jasno definisani. Jedna od takvih pozicija je i Account manager. Ovo zanimanje je prisutno u skoro svakoj srednjoj i velikoj firmi, a u onim firmama gde ova pozicija zvanično ne postoji, posao Account managera obavlja osoba koja istovremeno obavlja i neku drugu dužnost.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Šta Account manager radi?

Account manager pre svega blisko sarađuje sa klijentima kako bi odgovorio na njihova pitanja i rešio eventualne nedoumice. Osoba na ovoj poziciji najviše komunicira jedan-na-jedan sa klijentom i nadgleda svakodnevne, rutinske zadatke koji se odnose na potrebe i brige klijenata. 

Često Account manager obavlja niz različitih uloga i svoj fokus i pažnju menja i prilagođava onom klijentu kom je to najpotrebnije u datom trenutku. Zadovoljstvo proizvodom ili uslugom je glavna briga osobe koja obavlja ovaj posao pa tako u nekim slučajevima u isto vreme ona igra ulogu prodavca, korisničke i tehničke podrške i finansijskog savetnika. 

Šta čini dobrog Account managera?

Dobar Account manager mora biti fokusiran na klijenta da bi izgradio poverenje i na taj način, vremenom, uticao na to da kompanija privuče i druge klijente. Uz to, potrebno je da bude odličan komunikator koji može raditi sa ljudima različitih karaktera i temperamenata, bilo da su oni klijenti ili kolege iz kompanije sa kojima svakodnevno sarađuje. 

Dobra sposobnost raspoznavanja emocija je jedna od najvažnijih osobina Account managera jer se onda najbolje snalaze sa snažnim emocijama i reakcijama drugih i uvek znaju kako da adekvatno reaguju. Balansiranje odnosa među ljudima na papiru može izgledati lako, ali u praksi zahteva mnogo strpljenja i razumevanja. 

Odlučno donošenje odluka i rešavanje problema u hodu je još jedna sposobnost na koju se dobar Account manager oslanja. Situacije koje zahtevaju brzo donošenje odluka su česte i za to je potrebna odlučnost i sigurnost u svoje odluke. 

Efikasan Account manager na kraju mora biti u potpunosti upućen u proizvode ili usluge koje kompanija nudi kako bi svakog klijenta mogao ispravno da savetuje i ponudi mu najbolje rešenje za njegov problem. 

Sa kim sarađuje Account manager?

Kao što smo već spomenuli, Account manager sarađuje sa skoro svima u firmi i glavna je veza klijenta i kompanije. Ljudi koji rade na ovoj poziciji su posrednici između klijenata ili potencijalnih klijenata i prodajnog tima. Pri započinjanju saradnje, Account manager je taj koji je zadužen da obe strane jasno razumeju uslove i obaveze pri sklapanju ugovora. Rokovi, plaćanje i ostali detalji su stvari kojima on posreduje. 

Ko može biti Account manager?

Account manager pozicija obično zahteva fakultetske diplome iz oblasti biznisa, marketinga, komunikacija, PR-a ili srodnih oblasti. Najbolji put do toga da jednog dana dođete na ovu poziciju je da u početku radite na drugim radnim mestima koja imaju direktnog kontakta sa klijentima poput prodaje i korisničke podrške. Ako imate bilo kakvog iskustva sa vođenjem timova i finansijama, to će vam svakako biti plus. 

Konkretnije dužnosti, kvalifikacije i nivo plata ne možemo sa tačnošću reći jer to zavisi od kompanije do kompanije. U skladu sa veličinom firme i njenim brojem klijenata, ona može imati jednog ili više Account managera. Posao može podrazumevati održavanje dobrih odnosa sa desetak manjih klijenata ili sa nekoliko većih. 

Napredovanje iz ove uloge vas može odvesti do toga da postanete Director of Accounts ili Director of Account Management. Ove pozicije podrazumevaju vođenje timova u kojima je više Account managera i nadgledanje njihovog rada, kao i briga o njihovom napredovanju i usavršavanju. 

U slučaju da ste trenutno u procesu prijavljivanja za Account managera ili sličan posao, najbolji savet koji možemo da vam damo je da probate da, uz pomoć interneta ili ličnih poznanstava, saznate šta se tačno očekuje od osobe na toj poziciji. To vam može pomoći da se bolje pripremite za intervju i da između ostalog saznate da li je ta pozicija za vas ili ne. 

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.

Slični tekstovi

Univerzalni recept za uspeh: Kako iz ljubavi napraviti sopstveni biznis?
20.03.2023.
5 min

Univerzalni recept za uspeh: Kako iz ljubavi napraviti sopstveni biznis?

Saveti za traženje posla
Dobra komunikacija uradi pola posla
18.07.2022.
6 min

Dobra komunikacija uradi pola posla

Saveti za traženje posla
Iz ugla psihologa: Kako primiti feedback na poslu
29.04.2022.
5 min

Iz ugla psihologa: Kako primiti feedback na poslu

Saveti za traženje posla