Saveti za traženje posla

Stvari koje ne smeš da pokažeš ili uradiš na intrevjuu

17.05.2021.
3 min

Intervjui često mogu biti neki od ključnih početaka naredne etape u našem životu. Zato ih shvatamo prilično ozbiljno. Međutim, nisu nam uvek najjasniji saveti koje dobijamo iz okruženja, sa sajtova, od prijatelja… Da li treba biti spontan ili do detalja pripremljen? Da li treba biti opušten ili pravog stava i maksimalnog fokusa? Odgovor često može biti sve od toga, ali na pravi način i sa pravom merom. Ali šta su stvari koje nikako ne treba pokazati na intrevjuu? Pređimo na konkretne primere.

Intervju

Foto: NajStudent (Shutterstock)

Osnovna neupućenost u poslovanje kompanije

Ukoliko apliciraš za poziciju u kompaniji, podrazumeva se da te ta kompanija, kao i pozicija interesuju i da si pre toga napravio sopstveno istraživanje ili čuo o poslovanju kompanije i da si tako zaključio bi to mogla biti prava kompanija za tebe.

U slučaju da na intrervjuu budeš zbunjen ili nemaš odgovor na neka osnovna pitanja o kompaniji, čiji se odgovori mogu pronaći na sajtu, to automatski može izgledati kao da si potpuno nasumično izabrao da tu apliciraš. Intervjueri, pogotovo ukoliko intrevjuišu mlade ljude, vole da preko puta sebe vide želju i odlučnost ka poziciji, a takav utisak se najlakše postiže dobrom informisanošću.

Sa druge strane, može se desiti da dobiješ neka složenija pitanja o kompaniji, ali da ona ne spadaju u osnovnu informisanost. Na primer, pitanje o državama u kojima posluje kompanija ili pitanja o delatnostima i nekim ključnim klijentima mogu biti osnovna, dok pitanje o dugoročnoj strategiji, na osnovu trendova u svetu, nije osnovno, ali može biti dobro za pokretanje diskusije i pokazivanje tvoje upućenosti u industriju.

Kašnjenje

Kašnjenje je loša navika, ali u nekim situacijama kao što je intervju, može biti mnogostruko veći pokazatelj nepoštovanja, neorganizovanosti i nemarnosti. Zato probaj da predvidiš sve moguće i nemoguće okolnosti koje mogu uticati na potrebno vreme da stigneš na intervju. To je na kraju jedna jako jednostavna stvar, koja ti ne donosi mnogo, ali nekada može koštati i posla.

Ne znam

Ne znam je fraza koju uvek treba da izbegavaš. Udahni, razmisli, pa čak i da nisi potpuno siguran u odgovor ili ga zaista ne znaš, možeš reći da pretpostavljaš ili da bi nešto trebalo biti ili da opišeš logiku kojom si donosio zaključak ili neku sličnu situaciju. Na taj način si demonstrirao da ne odustaješ, da razmišljaš, da si upućen i da ti je stalo.

Nemam nijedno pitanje

Na kraju intrevjua ćeš vrlo često čuti pitanje Da li ti imaš neko pitanje za nas? Potrudi se da pripremiš unapred makar jedno pitanje i naravno da u toku intrevjua pokažeš interakciju. Postavljanjem pitanja pokazuješ svoje interesovanje.

I za sam kraj, potrudi se da budeš što relaksiraniji u glavi, kako bi ti ideje, misli i odgovori lakše dolazili. Gledaj na to kao na jednu priliku da uđeš u novo okruženje i upoznaš nove ljude koje zanima ko si ti, šta si do sada postigao i šta želiš da postaneš.

Srećno!

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

Ljubav prema životinjama pretočena u zanimanje: Kako izgleda posao grumera?
09.10.2023.
5 min

Ljubav prema životinjama pretočena u zanimanje: Kako izgleda posao grumera?

Saveti za traženje posla
Šta je pismo preporuke i kako da ga uvrstiš u CV
07.11.2023.
4 min

Šta je pismo preporuke i kako da ga uvrstiš u CV

Saveti za traženje posla
Kako napisati dobar CV ako si student
31.05.2023.
6 min

Kako napisati dobar CV ako si student

Saveti za traženje posla