Saveti za traženje posla

Svi za jednog, jedan za sve: 7 saveta kako da budeš bolji timski igrač

15.08.2022.
5 min

Često nam stavka timski rad u oglasima za posao deluje nebitno, međutim, poslodavci je visoko kotiraju.

Iako funkcionisanje u timu deluje lako i potpuno prirodno, ono ne dolazi “iz vedra neba”. Efikasan tim se gradi kombinacijom različitih veština, znanja i stavova njegovih članova, kao i pažljivim vođstvom.

Svi za jednog, jedan za sve: 7 saveta kako da budeš bolji timski igrač

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Međutim, i timski duh se najbolje vidi na delu. Što osoba ima više prakse u timskom radu, to će kod nje ova veština biti jače izražena.

Ako smatraš da nisi najsjajniji timski igrač, u nastavku delimo 7 jednostavnih saveta kako da savladaš i unaprediš ovu veštinu.

Kreni od sebe

Kako bi odlično sarađivao sa drugima, trebalo bi prvo da razmisliš koje su to tvoje prednosti, koju vrednost pružaš timu, u kojim stvarima si dobar i koje oblasti pokrivaš veštinama koje poseduješ. Kada sagledaš svoju ulogu u timu, moći ćeš da odrediš i uloge kolega, kao i način na koji da se odnosiš prema njima.

Takođe, ponašaj se prema kolegama onako kako bi ti želeo da se oni ponašaju prema tebi. Iako ne postoji zvanično pravilo prema kojem će neko na lepo ponašanje uzvratiti podjednako lepim gestovima, ništa te ne košta da pokušaš.

Pomozi i traži pomoć

Prilikom rada i izvršenja zadataka, gledaj širu sliku i gradi timski mentalitet. Pod tim se podrazumeva da ne bi trebalo slepo da gledaš u svoj posao bez povezivanja sa ostalim zadacima i sagledavanja celog procesa.

Možda postoji mogućnost da pomogneš kolegi, da ga podučiš novoj veštini ili jednostavno da uskočiš kao zamena oko nekih zadataka ukoliko uočiš da je on zatrpan obavezama.

Takođe, ne ustručavaj se da upitaš za pomoć ukoliko ti je neophodna jer se uzajamnim pomaganjem posao brže završi, a ujedno se gradi i jak timski odnos.

Jasna komunikacija

Bez jasne, otvorene i direktne komunikacije ne postoji efikasan tim. Naravno, to ne znači da treba da budeš uvredljiv i grub, već da se na vreme prikaže realna situacija, bez uvijanja i da se timski dođe do rešenja ukoliko postoji određeni izazov. 

Naravno, tu je i ona druga strana komunikacije, neformalna, koja je usputna i opuštena. Prilikom razgovora o svakodnevnim životnim temama sa kolegama jačaš povezanost i time se stvara bolja kohezija u timu. Kada je tim prijateljski nastrojen, odmah donosi i bolje i rezultate.

Još jedna stvar kada je komunikacija u pitanju - obavezno pohvali kolege kada urade nešto dobro ili kada uočiš da se trude. Za tebe je to par sekundi posla, a njima izuzetno znači. I da, neka pohvala bude iskrena i iz srca, a ne reda radi.

Fleksibilnost zlata vredi

U većini slučajeva, do trenutka kada posao bude završen, prvobitni plan se izmeni bar nekoliko puta. I zato je fleksibilnost ta koja jača tim. 

Nismo svih sedam dana u nedelji ni lepi ni pametni i u međuvremenu se desi bezbroj nepredviđenih okolnosti,  zato je prvo razumevanje kolega, a potom i fleksibilnost bitna da tim lepo funkcioniše. 

Zato, ako zaista želiš da budeš bolji timski igrač, kreni od razumevanja i fleksibilnosti.

Priznaj grešku

Ukoliko prilikom rada pogrešiš u nekom koraku, priznaj propust. Ko radi taj i greši, i dokle god učimo iz grešaka, one su pozitivna stvar. Zato, kada uočiš da nešto nisi uradio kako treba, podeli to sa svojim kolegama. Nikako ne prebacuj  krivicu na druge i ne smišljaj bespotrebne izgovore. 

Na taj način steći ćeš poverenje kod kolega i više će vas ceniti zbog iskrenosti i preuzimanja odgovornosti za svoje postupke. A gde je poverenje, tu je i jači timski duh.

Poštovanje u prvom planu

Efikasan i dobro postavljen tim je uglavnom sastavljen od zaposlenih različitih profila, stavova i veština, što može dovesti do neslaganja i konflikata. Ukoliko se tvoje mišljenje razlikuje od ostalih, reci to kolegama, ali mirnim i prijatnim tonom. Nema potrebe za bukom i konfliktom. Takođe, obavezno stavi do znanja da razumeš i poštuješ njihov pogled iz drugog ugla. 

Kako ne bi dolazilo do neslaganja, odvoji vreme da upoznaš svoje kolege, kako na ličnom tako i na profesionalnom nivou. Tako ćeš bolje razumeti njihove stavove i stvorićeš empatiju.

Traži i ponudi feedback

Zamoli kolege da ti s vremena na vreme (jednom u dva, tri meseca) daju svoj iskreni utisak o tvom radu i ponašanju na poslu. Na taj način ćeš redovno biti upućen u to šta tvojim kolegama smeta ili šta im se dopada kada je reč o tvom funkcionisanju na poslu.

Ovo je još jedan način na koji možeš bolje da upoznaš kolege, kao i oni tebe, i da iz prve ruke saznaš šta je to što bi možda trebalo da koriguješ kako bi tim najbolje funkcionisao. Takođe, i u drugim smeru važi isto. Ukoliko kolege zatraže, pruži im iskrenu povratnu informaciju o njihovom načinu rada.

I za kraj

Kako bi dobro funkcionisao u timu, potrebno je prvo da dobro funkcionišeš sa sobom. Da budeš svestan svojih vrednosti, znanja, veština, vrlina ali i mana.

A potom da akcenat staviš na to kako se ti ponašaš prema kolegama, jer su velike šanse da će se oni na isti način ophoditi prema tebi.

A sve ostalo se trudom i radom može nadograditi i poboljšati.

Do sledećeg čitanja, igraj na kartu “svi za jednog, jedan za sve”!

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.

Slični tekstovi

Dobra komunikacija uradi pola posla
18.07.2022.
6 min

Dobra komunikacija uradi pola posla

Saveti za traženje posla
Iz ugla psihologa: Kako primiti feedback na poslu
29.04.2022.
5 min

Iz ugla psihologa: Kako primiti feedback na poslu

Saveti za traženje posla
Hoćeš posao: 4 veštine koje će ti pomoći da se izdvojiš iz gomile
18.02.2022.
4 min

Hoćeš posao: 4 veštine koje će ti pomoći da se izdvojiš iz gomile

Saveti za traženje posla