Saveti za traženje posla

Važni elementi i uputstva prilikom prijavljivanja za posao

12.06.2017.
3 min

Svršeni studenti, kao i svi koji završavaju studije, usmeravaju se, potom, ka procesu zapošljavanja i težnji ka uspešnom predstavljanju poslodavcima.

 

Pisanje CV-a

 

Izvesno je da vaša biografija, sačinjena nakon diplomiranja, ne može sadržati istaknuto radno iskustvo, ukoliko ste na prvom mestu bili posvećeni pohađanju nastave na fakultetu, ili, može, određene privremene radne pozicije, upravo namenjene za studente.

 

U tom slučaju, biografija će biti pregled:

  • Korisnih, dobro organizovanih, informacija o vama;
  • Podataka u vezi sa dosadašnjim obrazovanjem i stečenim kvalifikacijama, pri čemu je potrebno još izdvojiti: sertifikate, dodatne obuke, kurseve, programe i prakse, odnosno, veštine koje ste tom prilikom stekli;
  • Eventualno, opisa poslova koje ste obavljali (upravo prethodno pomenuto - ukoliko ste bili u određenom poslovnom okruženju).

 

Pored biografije, potrebno je napisati propratno pismo u okviru kojeg ćete napomenuti:

  • Izvor posredstvom kojeg ste saznali da je konkurs, za koji se prijavljujete, objavljen;
  • Istaknute rezultate i postignute uspehe tokom školovanja, ali i lične osobine, aktivnosti, interesovanja, spremnost da učite i usavršavate se;
  • Informacije koje će jasno ukazati na razloge vaše prijave za datu radnu poziciju;
  • Vaše ambicije i ciljeve, u smislu poslova koje biste želeli da obavljate tokom karijere, i, u vezi sa tim, način na koji smatrate da ćete svojim znanjem i sposobnostima doprineti konkretnom poslu i firmi.

 

Već prilikom izrade propratnog pisma pokažite odlučnost i zainteresovanost za posao, ali tako da, istovremeno, ne deluje suviše opširno. Propratno pismo završite uz relevantno obraćanje i zahvalnost na uloženom vremenu i trudu za razmatranje vaše prijave.

 

Naravno, ne treba zanemariti ni činjenicu koja nalaže zadovoljena pravila u pogledu tehnike pisanja, urednosti i izgleda biografije, odnosno propratnog pisma. Takođe, prilikom svakog prijavljivanja za konkretno radno mesto, prilagodite vaše pismo za apliciranje.

 

Biografija, zajedno sa propratnim pismom, ima ulogu da obezbedi naredni korak procesa selekcije, a koji se tiče upućivanja poziva potencijalnog poslodavca radi bližeg upoznavanja sa vama. Tom prilikom, bićete u mogućnosti da, osim provere vašeg znanja i veština, tokom razgovora potvrdite i precizirate sve pomenuto u biografiji i propratnom pismu.

 

U smislu odgovarajuće pripreme za intervju, kada do tog trenutka dođe, neophodno je, još jednom, utvrditi vašu adekvatnu informisanost o kompaniji, zahtevima i dužnostima navedenim u konkursu. Uz nastojanja da pružite prave odgovore na postavljena pitanja, i sami praktikujte veštinu postavljanja pitanja, naročito onih koja su od značaja za vas.

 

Sve pomenute stavke, sasvim sigurno, uvećaće šansu da upravo vi dobijete željeno zaposlenje.

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Zbog čega sve možeš da dobiješ otkaz i koja prava imaš
22.03.2024.
6 min

Zbog čega sve možeš da dobiješ otkaz i koja prava imaš

Saveti za traženje posla
Praksa: Kako postići najbolje rezultate?
20.11.2009.
7 min

Praksa: Kako postići najbolje rezultate?

Saveti za traženje posla
Ko je Scrum master i šta su njegovi zadaci?
17.03.2023.
5 min

Ko je Scrum master i šta su njegovi zadaci?

Saveti za traženje posla