Saveti za traženje posla

Zašto je bitno imati dobrog mentora

22.10.2021.
7 min

Imam jedno pitanje za vas: Kako ste naučili da hodate, da pišete, da vezujete pertle ili da spremate taj vaš omiljeni doručak?

Verujem da je ovo neki online upitnik, bilo bi raznih odgovora, ali ja bih rekla da se to desilo uz pomoć vaših sposobnosti naravno, ali sve to ste morali od nekoga videti. Neko vam je sigurno prišao i pokazao. Kada ste mogli za neke od tih stvari ste sigurno i sami tražili pomoć. Naravno, sve to vi sada radite na svoj jedinstven način. Dodajete mrvicu vaše perspektive i vaš lični pečat, ali neko je prvo morao da uloži svoje vreme da bi vam preneo znanje koje poseduje kako bi vama bilo lakše i kako biste brže naučili ono što je bilo potrebno.

Zašto je bitno imati dobrog mentora

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Kroz život, od trenutka kada se rodite, pa kroz sve dalje uspone i padove nailazite na ljude koji dele svoje znanje sa vama, koji vam pružaju oslonac i usmerenje baš u pravom trenutku. Ti ljudi su, zapravo, vaši mentori, koji su tu da vam olakšaju put, pokažu pravi smer, nauče vas bitnim stvarima, ali i da vam na neki način pruže sigurnost, motivaciju i pokažu vam da vi to možete. 

Upravo jedan od važnih životnih momenata je i početak karijere i koliko god vi dosta toga znali i mislili da možete sami da se snađete, bitno je imati dobrog mentora na početku i samim tim mogućnost da učite svoje prve korake na poslu od nekog ko već zna kako se to radi i nekoliko godina hoda tom stazom i ima čvrsto vezane pertle.

Ne kažem da je nemoguce započeti posao i biti dobar u njemu i bez dobrog mentora, ali ako ikako postoji mogućnost da ga imate to će vam značajno olakšati život, a objasniću vam iI zašto kroz naredne 3 stavke.

1. Pomoć pri prilagođavanju okruženju i činjenici da radite

Zavisi od čoveka do čoveka, neko se lakše, a neko teže uklopi u novo okruženje i prilagodi novim okolnostima, ali kada se radi o poslu nikome to nije baš mačiji kašalj. Pogotovo ako se radi o prvom poslu, pored činjenice da sada radite i imate obavezu da određeni broj sati provodite na poslu, takođe oko sebe imate potpuno nove ljude sa kojima morate da sarađujete. U ovoj situaciji dobar mentor će biti taj koji će vam pomoći da se prilagodite, ukazati vam kako određene stvari funkcionišu u kompaniji i među kolegama i pomoći vam da vidite da zapravo posao nije nista strašno i da su svi na početku malo nesnađeni i da je to normalno. Mentor je neko ko će biti tu da vam pored stvari vezanih konkretno za posao razjasni i nejasnoće vezane za način rada, slanja mejlova i tih nekih sporednih stavki ili da vas usmeri na nekog ko zna odgovor na vaše pitanje. Pored dobrog mentora brzo ćete se navići na činjenicu da radite i to sa osmehom na licu.

2. Uvođenje u posao

Bilo koji početak nije lagan, pa tako ni početak na poslu, ali dobar mentor znatno može da vam ga olakša. Raditi je potpuno drugačije nego studirati i to se tek vidi kada stvarno počne da se radi. Sve ono u teoriji što ste učili, a i mnoge stvari koje niste, sada ćete morati u praksi da koristite, istražite i primenite. Snaći se na poslu je moguće i bez mentora, naravno. Međutim, mentor je neko ko vam pomaže da maksimalno iskoristite svoje sposobnosti i ko će vaše znanje i razmišljanje usmeriti  do onoga što želite. Što znači da vam neće uvek odmah dati odgovor na pitanje, nego će vam pomoći da sami dođete do njega.

Dobar mentor zna tačno kada da vas pogura i pusti da sami dođete do rešenja, ali i kada je trenutak da vam on pokaže i objasni rešenje. Dobar mentor vas gura da razmišljate, napredujete i budete ponosni na sebe kada sami nađete rešenje jer upravo to i njemu pričinjava zadovoljstvo. Vaš napredak je cilj vašeg mentora. Korak po korak, uvešće vas u posao i usput pokazati razne cake do kojih bi vam možda trebalo par godina da dođete, a do nekih možda ne biste ni došli. Imati dostupnu ovakvu oazu znanja, iskustva i saveta olakšaće vam početak posla i motivisati da još više napredujete. Dodatno olakšanje biće vam kada shvatite da i vaš mentor, koji generalno sjajno objašnjava i daje odgovore na vaša pitanja, nekada neće znati odgovor i da je to sasvim normalno. Ceo život učimo i uvek postoji nešto što ne znamo i nešto u čemu možemo da napredujemo i tako je i na poslu. Shvatićete da je sasvim normalno da ne znate nešto, s tim da želite i da se trudite da naučite. Bitno je da kada nešto ne znate postavljate pitanja, bila ona u vašim mislima „glupava“ ili ne. Naravno, trudite se da sami istražujete i pronalazite odgovore i ako tada ne uspete da pronađete pravi odgovor, sigurno ćete bar doći do pravog pitanja. Jedina bitnija stvar od ovoga je da imate kome da postavite to pitanje – tu nastupa mentor.

3. Motivacija i podrška

Kroz proces prilagođavanja kompaniji i samom poslu dešavaće se da vam nekada nešto ide bolje, nekada lošije. Upravo onda kada vam i ne ide baš onako kako biste želeli, mentor je tu da vam kaže da to nije ništa strašno i da vam, zapravo, pokaže da vi to možete. Dobar mentor će znati tačno kako da vas motiviše i da vas ohrabri da dođete do rešenja. Nekada mislite da ste miljama daleko od pravog odgovora, a on vam je zapravo ispred nosa i to je nešto što u tom trenutku vi ne vidite, ali vaš mentor vidi. Budite sigurni da on vidi vaš potencijal i znanje možda i bolje nego što vi vidite i tu je da vam bude podrška i da vas natera da maksimalno uvidite i iskoristite svoje mogućnosti. Tu je da vas pripremi, usmeri, ohrabri i da vam obasja put da vi kasnije možete da rastete u svom smeru i sijate svojim svetlom. Takođe, tu je i da vam kaže kada grešite i niste u pravu i to isto kao i sve prethodno treba jako ceniti.

Smatram da mentor ne može da bude svako i da je potrebna određena kombinacija strpljenja, razumevanja, dobrog pristupa i potrebno je znati kako se znanje prenosi i kako se spustiti na niži nivo znanja i odatle objasnjavati. Takođe, mislim da kojim god poslom se bavili treba bar da težimo da u nekoj budućnosti uspemo da budemo nekome primer i dobar mentor i prenesemo svoja znanja na mlade kolege. 

A ako se pitate kako ja znam kako izgleda dobar mentor - pa morala sam da ga upoznam da bih znala. Imala sam tu čast i zadovoljstvo da radim sa sjajnim mentorom koji je zapravo i bio inspiracija za ovaj test. Tako da njemu jedno veliko hvala, a vama želim da vas na poslu dočeka neko bar upola dobar kao on.

Srećno!

Kopiraj link

Dragana Vinčić

Dragana je završna godina osnovnih studija na FON-u. Pored ISiT-a kojim se bavi na fakultetu, zaljubljena je u psihologiju i uživa u slikanju, pisanju, čitanju i stvaranju svega što bi na bilo koji način moglo da ulepša ovaj svet i život na njemu.

Slični tekstovi

On ima 17 godina, preduzetnik je i daće vam 5 saveta za uspeh u biznisu
12.02.2016.
3 min

On ima 17 godina, preduzetnik je i daće vam 5 saveta za uspeh u biznisu

Saveti za traženje posla
Administrativni radnici: pozicija za kojom uvek postoji potražnja
14.08.2023.
5 min

Administrativni radnici: pozicija za kojom uvek postoji potražnja

Saveti za traženje posla
5 pitanja koja te očekuju na razgovoru za posao
11.09.2023.
6 min

5 pitanja koja te očekuju na razgovoru za posao

Saveti za traženje posla