Saveti za traženje posla

Zašto treba da se prijaviš na praksu ili posao iako nemaš iskustva?

07.08.2020.
4 min

Veoma čest problem sa mladim ljudima koji su na početku karijere jeste snebivanje da se preduzmu konkretne akcije kada je reč o sticanju radnog iskustva. Iz nekog razloga, studentima naznaka da se traži iskustvo predstavlja automatski faktor koji ih odbija, dok ih čak i opis posla kada ne znaju da obavljaju ni 20% opisanih zahteva prestravljuje. Ukoliko ste ikada pročitali sjajan oglas za posao na kome ste mogli da vidite sebe, ali onda pomislili: „Nema šanse da bi me ovde primili“; ukoliko ste oklevali i odlagali da se prijavite na neki konkurs, treba da znate nekoliko stvari:

Posao

Foto: NajStudent (AdobeStock)

#1 Iskustvo u 90% slučajeva nije presudan faktor kod regrutacije ljudi na početku karijere.

Verovali ili ne, neretko posao dobija kandidat koji je ostavio najbolji utisak na intervjuu, ili kandidat u kome je predstavnik iz HR-a video najveći potencijal, a ne osoba sa najbogatijim CV-jem. Nemojte se opterećivati činjenicom da pred sobom gledate oglas za posao koji nikada niste radili i koji ne znate kako da radite – prijavite se. Čak i kada je u pitanju pozicija za koju je potrebno iskustvo, prijavite se jer nikada ne znate šta će od toga biti na kraju – možda se ne prijavi dovoljno ljudi, ili kompanija ne nađe nikoga sa iskustvom ko je po njenoj meri, već zaposle upravo vas! Pored toga, kompanije vole „mladu krv“ koju će da oblikuju prema svojim potrebama i nauče je poslu, upravo zato sve više oglasa za posao naglašava da se traži osoba bez iskustva ili sa manje od jedne ili dve godine iskustva.

#2 Kompanija svakako računa da će vas obučiti i uputiti u poslovne procese.

Osim ako se ne prijavljujete za rukovodeću poziciju, niko od vas ne očekuje da uskočite na radno mesto i krenete od prvog dana da radite kao da ste već godinama u firmi – svaka iole ozbiljna kompanija će vas prvo pripremati i obučiti za poziciju koju ćete obavljati. Ukoliko je na osnovu opisa posla naslućujete da je u pitanju nešto što biste mogli da naučite i savladate za par meseci, neka vas uslov za iskustvo ne spreči da se prijavite.

#3 Otiđite na intervju.

Čak i ako za vreme procesa regrutacije shvatite da taj posao nije za vas, ako vas pozovu na intervju – odazovite se. Ukoliko tek započinjete karijeru, značiće vam da se izvežbate na intervjuima, da biste jednog dana bili spremni da „oduvate“ intervju za posao koji ćete zaista želeti. Pored toga, nikada ne znate šta može da bude od tog intervjua na kraju – možda vam se kompanija dopadne pa odlučite da nekada u budućnosti konkurišete kod njih, ili ostavite toliko dobar utisak na intervjuu da vas kompanija zabeleži u bazi i kontaktira za neku narednu poziciju koju ćete želeti da prihvatite.

#4 Nikada nećete imati vremena za pozicije koje vas ne zanimaju.

Trenutno je ispitni rok i nemate vremena za praksu ili posao, posle toga idete na odmor i nećete moći, nakon toga kreće faks i nećete stizati... Istina je da nikada nećete imati vremena za stvari koje u dubini duše ne želite – osobe koje nešto hoće, pronalaze vreme za to. Ako želite da radite i steknete iskustvo u nekoj oblasti, prijavite se što pre – dosta vaših kolega nije čekalo da diplomira da bi se bacilo u karijerne vode. Svako od vas će završiti fakultet pre ili kasnije, ali kada jednom dođete na intervjuu, vaš kolega koji je radio za vreme fakulteta biće u prednosti – ne samo zbog iskustva, već i zbog „soft skills“ veština koje je pokupio prethodnih godina. Možda neki trenutak stvarno nije idealan da krenete da radite ali to ne znači da ne treba da se prijavite za poziciju – većina kompanija ima procese regrutacije duge po nekoliko meseci i može proći dosta vremena dok uopšte dobijete bilo kakvu povratnu informaciju. Upravo zato nije dobra ideja da čekate trenutak kada možete da krenete da radite da krenete da se prijavljujete.

Ako imate još izgovora koje ste pričali sebi kada je trebalo da konkurišete za posao za koji niste imali dovoljno iskustva, podelite ih sa nama u komentarima.

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Prvi posao: Da li je plata najvažnija?
30.05.2022.
6 min

Prvi posao: Da li je plata najvažnija?

Saveti za traženje posla
Kako se piše poslovni mejl?
31.03.2023.
4 min

Kako se piše poslovni mejl?

Saveti za traženje posla
10 hobija koje možeš da staviš u CV
30.07.2021.
8 min

10 hobija koje možeš da staviš u CV

Saveti za traženje posla