Saveti za traženje posla

Zbog čega si u prednosti ako radiš tokom studiranja?

06.04.2022.
6 min

Kada završe fakultet mladima je najteže da se zaposle. Poslodavci traže iskustvo, ali je problem što većini studenata upravo to nedostaje. To i nije tako iznenađujuće zato što  mnogima teško pada da istovremeno rade i studiraju. Ali, uz dobru organizaciju volontiranje, praksa u različitim firmama i rad u studentskim organizacijama mogu da budu ulazna karta za dobijanje prvog posla. Tako se uspostavlja kontakt sa različitim ljudima, dobijaju se prilike za rad na projektima, poslovima i upoznavanje sa raznim pozicijama, a stiče se i praktično iskustvo koje poslodavci i traže. 

Zbog čega si u prednosti ako radiš tokom studiranja?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

O tome da li su i u kojoj meri vannastavne aktivnosti u toku studiranja ulazna karta za pronalazak posla razgovarali smo sa HR Business Partner-om Infostuda Izabelom Balažević. 

Vannastavne aktivnosti su prednost u CV-iju

Ako nemate radnog iskustva onda su vannastavne aktivnosti vaša velika prednost prilikom zaposlenja, smatra Izabela.

- Danas su studentske organizacije dosta napredovale, organizuju projekte, konferencije, sastanke, traže sponzore i mladi imaju dosta prilika da steknu praktično iskustvo. Kada vidimo da mlada osoba ima iskustvo rada u organizaciji ili volontiranju mi u startu znamo da već ima razvijene praktične veštine. Kroz vannastavne aktivnosti mladi se i profilišu, neko je preuzimao HR aktivnosti, neko se više bavio marketingom ili PR-om i na taj način mi možemo da znamo koja pozicija bi bila idealna za njih.

Benefiti za mlade koji tokom studiranja rade u organizacijama ili volontiraju su mnogobrojni, navodi Izabela. 

- Na prvom mestu su organizacijske veštine i to što mladi upoznaju radno okruženje i šta sve podrazumeva rad u kompaniji, kakvi su odnosi unutar tima. Razvijaju svoje komunikacijske veštine, prezentuju svoje ideje i stavove, zauzimaju se za sebe. Sva ta iskustva i njihovo teorijsko znanje sa fakulteta prenose u praksu i na taj način  usavršavaju i šire svoja znanja - objašnjava Balažević. 

Izabela kaže  da mladi koji traže zaposlenje, ali nemaju iskusta rada u organizacijama, praksama i volontiranju, ne treba da umanjuju svoju vrednost zbog toga. 

-Svi smo mi različiti i prilikom studiranja i imamo različite prioritete. Kada dođe period zaposlenja postoje razlike među mladima koji već imaju iskustva, ali ne znači da postoji razlika u kvalitetu. Ako želite da se ostvarite u nekoj oblasti i da radite u nekoj kompaniji budite uporni i otvoreni ka učenju. Prvo radno iskustvo ne mora da bude stalni posao, za početak prihvatite i prakse jer upravo one mogu da dovedu do zaposlenja.

Kako izgleda članstvo u studentskim organizacijama 

Katarina Milosavljević (25) je master student Fakulteta organizacionih nauka i Junior IT Projektni menadžer u Bloxico kompaniji. U srednjoj školi saznala je za aktivizam u studentskim organizacijama i već tada je znala da želi što pre da postane član.

- Već na prvoj godini osnovnih akademskih studija postajem deo tri studentske organizacije: FON-ovog centra za razvoj karijere, evropskog udruženja studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta (ESTIEM) i SPORTFON-a. Radila sam na više od 20 projekata, bila delegat na projektima drugih studentskih organizacija, kao i udruženja van matičnog fakulteta, učestvovala na brojnim takmičenjima, studijama slučaja, izložbama i bila volonter na humanitarnim i sportskim događajima. 

Jedan prosečan dan osobe koja studira i ima obaveze oko studentskih organizacija može da traje i do kasnih večernjih sati, navodi Katarina. 

- Vreme posvećeno organizaciji zavisi od pozicije, ali se kreće između sedam i 28 sati nedeljno.                                                                       

Katarina ističe da ono najdragocenije što joj je donelo članstvo u organizacijama jeste pronalazak pravca u kom želi da se njen život i karijera kreću. 

- Tokom moje avanture unapredila sam svoje veštine pregovaranja, donošenja odluka, strateškog razmišljanja, šireg gledanja, ali i upoznala nove prijatelje. Rad na projektima mi je pomogao da uz pomoć predstavljanja na Linkedinu dobijem svoj prvi i trenutni posao. 

Prvi korak za uspešno balansiranje svim obavezama je upoznati sebe i shvatiti da nismo rođeni za sve. Drugi korak je postavljanje prioriteta (u tome vam može pomoći Eisenhowerova matrica). Moram da napomenem da je moguće imati dobar prosek, biti aktivan u studentskim organizacijama, učiti strani jezik i trenirati u isto vreme - kaže Katarina za Startuj.com 

Čak 4 radna iskustva za vreme studiranja 

Tijana Đurić (23) je apsolvent Fakulteta organizacionih nauka i iza sebe već ima 4 radna iskustva.

- Kada sam upisala fakultet, vodila sam se time da želim svoju energiju ravnomerno da podelim na učenje i vannastavne aktivnosti, a tu sam pored članstva u organizacijama ubrajala i praksu i posao. Tako da sam prelomila - čim sam se malo uhodala sa obavezama na fakultetu, na početku moje druge godine studija našla sam posao sa punim radnim vremenom i učlanila u dve studentske organizacije. 

Nakon što je provela više od godinu dana u marketinškoj agenciji, Tijana je želela da se  više posveti fakultetu i studentskim organizacijama. 

- Prijavila sam se da budem koordinator projekta Aktivan Student 2020, u režiji FON-ovog centra za razvoj karijere. Realizacija projekta je protekla bolje nego što sam i očekivala, izašla sam iz organizacije i posvetila se novim poslovnim prilikama i ispitima. Zatim sam radila kao digitalni marketing asistent nekoliko meseci.  Nakon tog iskustva, prijavila sam se za praksu za poziciju marketing&PR asistenta u okviru grupacije sajtova za zapošljavanje Poslovi Infostud. Trenutno sam na poziciji Influencer Marketing Assistant u New Media Team agenciji. 

Tijana savetuje da ukoliko je neko u nedoumici da li će uspeti posao da uklopi sa studentskim obavezama neka krene malim koracima. 

- Članstvo u organizacijama je divno iskustvo jer ste okruženi ljudima koji imaju slične obaveze kao i vi, lako se razumete i kombinujete, a pritom radite nešto praktično i korisno. Poslovi preko studentske zadruge su veoma fleksibilni i lako se možete organizovati sa svim vašim ostalim zadacima. Prakse su super stvar jer ste direktno povezani sa poslovnim okruženjem, vidite iz prve ruke kako sve funkcioniše, a ipak su malo fleksibilnije od poslova sa punim radnim vremenom. Tu su naravno i remote i freelence poslovi koji su uvek odlična opcija jer tada sami sebi organizujete vreme u toku dana.

Tijana ističe da ono najdragocenije što su joj donele prethodne godine rada i studiranja jeste spoznaja da posvećenost zaista stvara čuda. 

- Kada radiš srcem, isto ti se vraća. Svako iskustvo nas gura korak napred, nečemu nas nauči, upoznamo nove inspirativne ljude, shvatimo šta želimo, a šta ne. Ali sve što se dogodi je definitivno za našu dobrobit. 

Kopiraj link

Zorica Đukić

Po profesiji master pedagog, u duši večni kreativac. Uživam u šminkanju, čitanju knjiga, pisanju i šetnji sa mojim kucama.

Slični tekstovi

Šta je tačno Account manager?
23.08.2022.
4 min

Šta je tačno Account manager?

Saveti za traženje posla
Kako da odgovoriš na pitanje o plati na razgovoru za posao
29.12.2023.
3 min

Kako da odgovoriš na pitanje o plati na razgovoru za posao

Saveti za traženje posla
Koje poslove možeš da radiš od kuće?
04.11.2022.
5 min

Koje poslove možeš da radiš od kuće?

Saveti za traženje posla