Želite posao ali ste prekvalifikovani - ovo je 5 saveta za vas

Da li ste se i vi nakon završetka studija prijavljivali za svaki posao u kojem se pominje vaš stepen obrazovanja, da bi vam na intervjuu rekli da nemate dovoljno radnog iskustva?

 

Posao

Foto: Pixabay

Sada, sa druge strane, imate dugogodišnje radno iskustvo za sobom i set veština uz pomoć kojih biste dobili svaki posao na koji ste se prijavljivali nekada. Međutim, javlja se novi problem. Sada ste prekvalifikovani.

 

Menadžeri zaduženi za zapošljavanje imaju običaj da samo prelaze preko biografija kandidata sa previše radnog iskustva. To često rade jer su zabrinuti da takav kandidat dati otkaz čim naiđe ponuda koja im se više dopada ili da će očekivati platu koja je veća od onoga što kompanija može da im ponudi.

 

Poslodavci brinu da kandidat neće biti dovoljno angažovan na toj poziciji, onoj koju su praktično već prerasli.

 

“Poslodavci žele da zaposle najboljeg kandidata, a to često znači i zapošljavanje nekoga za koga nije ta radna pozicija. Oni su možda pomalo nedovoljno kvalifikovani, ali gladni i željni da rade taj posao. Malo je teže gledati preterano kvalifikovanog kandidata kao ambicioznog”, kaže Kim Stiens, konsultant za zapošljavanje i osnivač sajta za karijerne savete Ranavain.

 

Iako postoje mnogi dobri razlozi da se ne zaposli neko ko je previše kvalifikovan za određeno radno mesto, to ne znači da je to i nemoguće.

 

Pojasnite zašto želite baš taj posao

Tražite li veću ravnotežu između posla i privatnog života ili manje stresan i posao koji vam ne oduzima mnogo vremena? Da li ulazite u novu industriju i osećate potrebu da krenete iz početne pozicije? Ili jednostavno želite da se udaljite od trenutne kompanije, bez obzira na to da li je to uzlazni, bočni ili silazni potez? Razumevanje sopstvenih motiva je prvi korak.

 

Usredsredite se na ono što posao donosi vama

Menadžeri pri zapošljavanju žele da znaju da vam posao odgovara. Poslednja stvar koju želite da misle je da nema smisla zašto aplicirate. Recite koji su aspekti posla privlačni vama i pokažite kako se taj položaj uklapa u vašu karijeru. Možda ste nekoliko godina obavljali sličnu ulogu u neprofitnim organizacijama i želite da se prijavite velikoj kompaniji koja radi nešto slično ili na nižem nivou.

 

Razgovarajte o svom interesu za kompaniju

Ponekad su pojedinci voljni da prihvate posao za koji i jesu prekvalifikovani samo zato što je to njihova kompanija iz snova. Poslodavci češće žele da vam pruže šansu ako veruju da ste zaista strastveni prema kompaniji i da ste spremni da radite na bilo kojoj poziciji, jer zaista želite da radite tamo.

 

Fokusirajte se na potrebe poslodavca

Pokažite poslodavcu da razumete njihove slabe tačke i recite kako možete da pomognete kompaniji u rešavanju njihovog problema. Dobro istražite kompaniju pre nego što konkurišete za posao. Poslodavci znaju da bi dobijanje nekoga s više iskustva značilo da će kriva učenja biti kraća, te da neko s više iskustva po nižoj ceni može biti dobar za njih, ali to ne znači da ne morate dodatno da ih uverite time što ćete im reći šta možete da uradite za njih.

 

Da li ste zaista prekvalifikovani ili ste samo različito kvalifikovani?

Ako pokušavate da promenite karijeru, možda ćete smatrati da ste preterano kvalifikovani za početnu poziciju jer imate 10 godina radnog iskustva koji baš i nema veze sa poslom za koji se prijavljujete.

 

„Kompanija bi možda radije angažovala nekoga sa godinu ipo tačno primjenjivog iskustva u odnosu na nekoga sa 10 godina ne baš tako jasnog iskustva“, kaže Stiens.

 

U ovom slučaju, budite eksplicitni u tome kako su vaše veštine prenosive na novo polje.

 

 

 

Izvor: BIZLife

Podeli

Slični tekstovi

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više