U pauzi od učenja

10 knjiga koje bi trebalo da pročitaš u 2023. (1. deo)

30.12.2022.
5 min

Kako se u trenutku kada pišem ovaj tekst godina polako približava kraju, pravo je vreme da napravimo jedan osvrt na 2022. godinu i pisano stvaralaštvo koje je ona donela i tako kreiramo listu preporuka za narednu godinu.

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2023. (1. deo)

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ova lista će sadržati i neke lične preporuke, ali u velikoj meri će se oslanjati na kritike već poznatih izvora, ali isto tako sadržati i dela malo starijeg datuma. Zato spremite papir i olovku, kako biste potpuno spremni dočekali narednu posetu knjižari.

1. Sapijens - Kratka istorija čovečanstva: Juval Noa Harari

Često prisutna na Top listama u domaćim knjižarama

Iako moram da priznam da mi na prvi pogled, kako zbog svedenih korica, ali tako i zbog neupečatljivog naslova, nije privukla pažnju, ipak je došla u moje ruke i zaista ostavila utisak. Ova knjiga na jedan pitak i pre svega jasan način opisuje naše poreklo i razjašnjava zašto danas radimo to što radimo, zašto baš ovako izgledamo, šta je dovelo do toga, koliko smo se mi menjali zbog okruženja, a koliko okruženje zbog nas. Vašington post je dao kritiku ovom delu sledećim rečima: „Ovo je jedna od najboljih verzija neverovatne priče o našoj nasilnoj, veoma sposobnoj vrsti koju je neki homo sapijens ikada ispričao.“

2. Atomske navike - Džejms Klir

Često preporučivana i citirana na društvenim mrežama

Ukoliko ste aktivni korisnik društvenih mreža, sigurno ste do sada uočili belo zlatne korice ove knjige, koja ujedno predstavlja i jednu od najprodavanijih knjiga u domenu psihologije uspeha. Njujork Tajms ju je i ove godine svrstao među najprodavanije knjige u 2022. u Americi, uz podatak da već 154 nedelja drži poziciju na ovoj listi. Autor ovog dela svoje čitaoce uči kako da usvoje nove navike i sa druge strane, kako da razbiju one loše i ostave ih iza sebe, a sve u cilju unapređenja kvaliteta života. Ovo svakako može biti dobra preporuka za ljude svih životnih dobi, a verujem da bi se studenti posebno pronašli u njoj.

3. Mali princ - Antoan de Sent Egziperi

U samom vrhu najprevođenijih knjiga u svetu

Nakon Biblije koja beleži čak više od 3300 prevoda koje u sebe uključuju i znakovne jezike, Mali princ je druga najprevođenija knjiga sa čak 475 prevoda, prema poslednjem dostupnom izvoru. Šta ovu knjigu čini toliko poznatom, a opet toliko svevremenskom i savremenom, uprkos činjenici da je napisana sredinom 20. veka? Iako je površinski gledano pisana jednostavno, sa minimalnim radnjama i zapletima, uz malo grebanja po površini, krije mnogo istine i dotiče svačije srce. Svakako je primer knjige koja svoju pojavu na listi treba da ponovi iz godine u godinu.

Ali kada smo već kod najprevođenijih dela, treba pomenuti da je najprevođeniji domaći pisac Ivo Andrić, čija su dela prevedena na čak 50 jezika sveta.

4. Radical Candor: Be a Kick-Ass Boss Without Losing Your Humanity - Kim Scott

Ovo je jedna od knjiga koja mi je jako pomogla da budem bolji profesionalac. Kroz svakodnevne situacije koje je imala, Kim opisuje svoj put uspešnog lidera u Guglu i Eplu, analizira konverzacije, pogrešne odluke i one teške, ali ispravne. Koncept se svodi na jasnu ideju toga šta je dobar lider - neko ko istinski mari, ali i direktno navodi na izazove, svako odbacivanje jednog od ta dva je pogrešno. Ukoliko pred osobu stavljaš izazove, a ne mariš za nju, demonstriraš agresiju, dok se čisto marenje, bez stavljanja pred izazove, svodi na puku empatiju. Ova knjiga je zapravo primenjiva i na svakodnevne, životne okolnosti, pa će vam pored toga što je jako interesantna, doprineti da bolje razumete i sebe i ljude sa kojima sarađujete/komunicirate.

5. The Cold Start Problem: How to Start and Scale Network Effects - Andrew Chen

Ukoliko volite tehnologije, biznis, pratite dešavanja među velikim igračima na tržištu, ova knjiga će vam biti posebno interesantna, jer govori o usponima i padovima startapa i opisuje put uspeha nekih od najvećih igrača - Fejsbuka, Instagrama, Tindera, Ubera i drugih. Međutim, uspeh je mnogo više od tehničnog rešenja, to je pravi momenat, pametan potez promocije, ideja koja je sačekala zrelo tržište, itd. Recimo, da li ste znali da je Tinder odjeknuo tako što su ga promovisali na besplatnim studentskim žurkama gde je jedini uslov za ulazak bio instalirana aplikacija? Ova knjiga govori o fazama razvoja jednog biznisa koji se zasniva na mrežama ljudi, aktuelna je i preporučila bih je svim ljudima savremenog doba kako kao dobro informativno štivo, tako i kao dobar vodič i podrška poslovnim idejama.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

10 knjiga koje bi trebalo da pročitaš u 2023. (2. deo)
04.01.2023.
3 min

10 knjiga koje bi trebalo da pročitaš u 2023. (2. deo)

U pauzi od učenja
Zašto bi trebalo da slušaš podkaste
01.09.2023.
5 min

Zašto bi trebalo da slušaš podkaste

U pauzi od učenja
10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022. (2. deo)
08.02.2022.
6 min

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022. (2. deo)

U pauzi od učenja