U pauzi od učenja

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022. (2. deo)

08.02.2022.
6 min

U jurnjavi za ocenama i ESPB poenima i tekućim obavezama, ponekad zaboravimo na aktivnosti koje nas usrećuju. Tako je i sa čitanjem. A kad jednom ispadnemo iz štosa, vraćanje u kolosek nije laka rabota.

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Zato sam se ja udružila sa disciplinom i sebi postavila cilj da svakog jutra pročitam nekoliko stranica. I ne, ovim ne apelujem da ustajete ranom zorom dok je još napolju mrkli mrak i odmah zagrlite knjigu ako vam to ne prija. Ja sam izabrala jutro, jer čim sunce zađe više uživam uz male ekrane nego uz slova. Ali vi sebi skrojite rutinu koja vama paše. Tako ćete jedino biti dosledni i istrajni.

Kao potporu ovom cilju, kreirala sam spisak od 10 knjiga koje želim da pročitam u narednih 365 dana i podelila sam ga sa vama. Prvih 5 naslova sa moje liste je ugledalo svetlost dana, a u nastavku teksta vas očekuje ostatak.

6. Smrtni ishod atletskih povreda - Milica Vučković

Da ćutanje nije zlato poručuje nam ova snažna, iskrena, poetična ali nikako patetična priča koja govori o vrlo upitnoj ljubavi, ljubomori, kajanju, opravdanjima i izgovorima. Na realan i poprilično surov način roman prikazuje borbu žrtve psihičkog i fizičkog zlostavljanja. Autorka ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da ćute i trpe i veruju da ljubav treba i mora da boli. Dosadašnji čitaoci kažu da ova knjiga nije lako letnje štivo. Treba imati jak želudac jer priča snažno udara i ostavlja bez daha. Sastavlja i rastavlja više puta u toku čitanja. Kako se, nažalost, u svojoj okolini sve češće susrećem sa toksičnim odnosima u kojima narcis, manipulator, predator lovi svoju žrtvu, ova knjiga će mi, sigurna sam, još više otvoriti oči na znake takvog obrasca ponašanja.

7. Ostrvo pacova i druge priče - Ju Nesbe

U trilere sam se zaljubila početkom 2021. godine, tokom čitanja Karizijeve knjige Igra šaptača. Skoro svi obožavaoci ovog autora dele pozitivne utiske i o Ju Nesbeu. Decembar je na police knjižara doneo drugu po redu Nesbeovu zbirku priča. Iako je on najpoznatiji po serijalu o inspektoru Hariju Huleu, Ostrvo pacova i druge priče se trenutno nalazi na top listama izdavačkih kuća i zato želim da upoznavanje stvaralaštva ovog čuvenog skandinavskog pisca započnem ovim delom. Ju Nesbe u ovom romanu prikazuje pet priča iz bliske budućnosti i želi nam dobrodošlicu na ostrvo pacova, u post-pandemijsku Ameriku. Sa druge strane, ljubitelji trilera nam poručuju da se spremimo za zbirku priča od kojih će nam se lediti krv u žilama. Iskreno, nestrpljiva sam da ova knjiga dođe na red za čitanje.

8. Gordost i predrasuda - Džejn Ostin

Legenda kaže, ako ne znaš šta da čitaš, ti uzmi klasik i nećeš pogrešiti. Zato je sledeći naslov na mojoj listi jedan od najlepših ljubavnih romana svih vremena. Odgledala sam film, kritike kažu da je serija mnogo bolje odrađena, ali da je knjiga neprikosnovena. Roman slikovito prikazuje život u Engleskoj u 19. veku. Teme koje obrađuje su prijateljstvo, tradicija, maniri, ljubav, sujeta, brak, klasne razlike, porodica, predrasude, kao i položaj ženske dece kojima svrha života treba da bude bogata udaja. Ljubitelji ovog dela kažu da je emocija koju Džejn prenosi stvarna, opipljiva, maestralna i da se lako možemo poistovetiti sa njenim rečima. Takođe dodaju da je igru ljubavi i mržnje između glavnih junaka ispričala duhovitim i inteligentnim tonom koji drži pažnju.

9. Deca zla - Miodrag Majić

Još jedan triler, ali ovoga puta iz naše kuhinje. Književni prvenac sudije Apelacionog suda u Beogradu, pisca Miodraga Majića prikazuje dramatično ubistvo koje je okidač za niz drugih događaja. Zločin strasti, opomene, simbolike i osvete. Obožavaoci trilera opisuju ovo delo kao krimi-roman u čistom obliku, uzbudljiv po priči, živopisan po junacima, upečatljiv po vremenu koje nam je blisko. Šta nam to ova knjiga donosi - zamršenu mrežu politike, korupcije, beogradskog podzemlja, ljubavnih epizoda, sveta tužilaca, sudija, advokata i ministra koji idu putem poslovnog napretka ali moralnog posrnuća. Zanimljiva, napeta i nepredvidiva priča obojena dozom humora i dinamike koju uskoro gledamo i na malim ekranima. Ukoliko nam u prvih 30 strana ne deluje obećavajuće, knjigoljubci poručuju da ne odustajemo jer ćemo ostatak pročitati u jednom dahu.

10. Najbogatiji čovek Vavilona - Džordž S. Klejson

Ovaj bestseler, na osnovu utisaka onih koji su je već pročitali, nudi terapiju za mršav novčanik. Smatra se vodičem za razumevanje finansija. Kroz 142 stranice otkrićemo tajne sticanja i čuvanja novca, ali i kako da upravljamo njime i gde dalje da ulažemo. Obezbeđuje nam uvide kako da razumemo lične finansijske probleme i daje mogućnosti njihovih rešenja. Autor nam poručuje da je ovo knjiga koja sadrži ključ ličnog bogatstva, te verujem da će mnogim mladima koji koračaju ka finansijskoj nezavisnosti biti od koristi. Jasno vam je da nećemo postati milioneri ako samo sedimo i pročitamo ovu knjigu, ali ako savete koje nam nudi primenimo u praksi, stvaramo dobru osnovu za naše dalje finansijske ciljeve.

I za kraj:

Potrudila sam se da obuhvatim više različitih žanrova i upoznala se sa drugačijim pričama, likovima i stilovima pisanja. Predlažem i vama da prošvrljate malo kroz teme koje vam nisu bliske, ali vam se čine interesantnim. Na kraju krajeva, uvek možete da promenite štivo kad osetite da vam ono što trenutno čitate ne leži.

A kad smo kod novina, ukoliko do sada niste, isprobajte i slušanje audio knjiga. Multitasking nije uvek najpoželjniji, ali je korisno da dok raspremate sobu, perete sudove ili se vozite gradskim prevozom u pozadini ide inspirativna priča. Mada, potpuno je okej da ih slušate i dok ne radite ama baš ništa. Tada posebno opuštaju, prijaju i razonode.

Ne ostavljaj knjige po strani, već samo nađi pristup koji ti prija i brzo ćeš ući u klub knjigoljubaca.

Do sledećeg čitanja, želim vam pročitane kvalitetne priče, stranice koje listate munjevitom brzinom i glavne likove koji će vas ostaviti bez daha!

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.

Slični tekstovi

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022. (1. deo)
31.01.2022.
5 min

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022. (1. deo)

U pauzi od učenja
Top 10 knjiga u kojima možeš da uživaš ovog leta
10.07.2023.
9 min

Top 10 knjiga u kojima možeš da uživaš ovog leta

U pauzi od učenja
10 knjiga koje bi trebalo da pročitaš u 2023. (2. deo)
04.01.2023.
3 min

10 knjiga koje bi trebalo da pročitaš u 2023. (2. deo)

U pauzi od učenja