U pauzi od učenja

10 stvari koje možete naučiti za 10 minuta i koje će vam promeniti život

01.10.2015.
4 min

Danas svi živimo ne 100 nego 200 na sat! Verovatno nemate ni vremena da pročitate ovaj tekst. Sigurno je teško izaći na kraj sa svim obavezama koje nas očekuju svakog dana, naročito na fakultetu ili na poslu.

10 stvari koje možete naučiti za 10 minuta i koje će vam promeniti život

Vremena je malo, obaveza je previše, a šta ako još poželite da imate i slobodno vreme i društveni život? Nemoguća misija! Kako bismo to promenili svi pribegavamo malim trikovima za bolju produktivnost ne bismo li obezbedili sebi bar malo vremena za bavljenje sobom.

Evo rešenja: Naučite ovih 10 sitnica u narednih 10 minuta i sasvim sigurno ćete se već osetiti produktivnije.

  1. Pomodoro tehnika

Sposobnost upravljanja vremenom je ključna za vašu produktivnost! Prema mnogima Pomodoro tehnika je upravo jedna od najefikasnijih tehnika. Sve što je potrebno jeste da svoje dnevne obaveze organizujete u intervalima od 25 minuta, što će vas “naterati” da budete veoma efikasni.

  1. Kako poboljšati svoj “prosek”

Svakog dana trudimo se sve više da poboljšamo i iznedrimo još bolje rezultate, ali nikada se ne trudimo da poboljšamo onaj prosek naših performansi koji zapravo može imati veliki uticaj na celokupan rezultat.

  1. Kako da planirate unapred

Planiranje unapred i postavljanje periodičnih ciljeva i ispunjavanje istih obezbediće dovoljno pažnje koju ćete posvetiti svakom zadatku. Na taj način ostajete skoncentrisani na zadatak.

  1. Kako da meditirate

Kratak beg od obaveza i problema kroz meditaciju sasvim sigurno će vam olakšati život i obezbediće vam bolju produktivnost. Osnove meditacije zapravo možete naučiti za svega 10 minuta, a dobrobiti su beskonačne. Meditacija je pravi lek za svakodnevni stres. Nakon meditacije bićete produktivniji i odmorniji.

  1. Tehnike pamćenja

Sve više stvari koje morate zapamtiti, a sve manje vremena! Ne, vaš mozak nije kompjuter da možete jednostavno upload-ovati informacije, morate ih naučiti! A tek zaboravljanje! Ako se desi da ste nešto zaboravili, ili to niste dobro ni naučili ili se negde “zaturilo”. Koncentracija i ponavljanje su zaslužni za pamćenje. Potrebno je da se dobro usredsredite na to što pokušavate da zapamtite, a zatim da testirate to što ste naučili ponavljajući.

  1. Kako da ubrzate čitanje

Ok, mala prečica. Ukoliko već nemate dovoljno vremena za čitanje, ne možete da čitate u prevozu na putu do fakulteta ili posla, poslužite se jednom malom olakšicom. Dajte šansu audio-knjigama. Veliki broj aplikacija nudi mogućnost biranja brzine kojom se audio-materijal reprodukuje zato pokušajte da ubrzate malo mozak i pratite knjigu 2-3 puta brže nego inače. Mozgu će biti potrebno svega 10-tak minuta da se prilagodi.

  1. Kako da preuzmete odgovornost

Vrlo često ljudi pokušavaju da pronađu razloge zašto nešto ne mogu da urade; zašto ne stižemo da napišemo seminarski, da se spremimo za ispit na vreme, da se viđamo sa prijateljima… Prestanite da smišljate izgovore, to vreme iskoristite da naučite da preuzimate odgovornost za svoja dela. Sve ćete lakše i brže završiti ukoliko ne gubite vreme pokušavajući da nađete uzrok i izgovor. Preuzmite odgovornost i jednostavno nastavite dalje.

  1. Kako da organizujete kritično od bitnog

Naravno sve je bitno i hitno, kao i uvek. Ali da li je zaista tako?! “Bitno” se ređa jedno za drugim, lista prioriteta se samo niže, i na kraju ne postižete ništa. Vreme je da naučite kako da razdvojite ono što je suštinski bitno i hitno, od onoga što je samo prividno bitno i što zapravo može da sačeka.

  1. Istezanje

Sati provedeni za računarom kad tad će uzrokovati ozbiljne posledice na vaše zdravlje, sem ukoliko ne naučite da je potrebno praviti kratke pauze i ustati sa stolice kako biste isteglili i opustili sve napete mišiće u leđima, nogama, ramenima, vratu… Potrebno vam je samo 10 minuta da naučite osnovne vežbe za istezanje koje će vam spasiti život, ali bukvalno!

  1. Kako da rasporedite obaveze u blokove

Kako vam se ceo dan ne bi pretvorio u iscrpljujući maraton rešavanja obaveza bez kraja, pri čemu bi vas svaka sitnica lako omela u radu, naučite da organizujete svoje vreme. Napravite raspored obaveza, odredite vreme za odmor, vreme za učenje, vreme za viđanje sa prijateljima i porodicom i nikada vam se neće desiti da ponovo skačete sa jednog zadatka na drugi bez pravila ili reda.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

10 "loših" navika zbog kojih ste pametniji
10.11.2017.
6 min

10 "loših" navika zbog kojih ste pametniji

U pauzi od učenja
5 stavova uspešnih koji vode ka sreći
29.09.2017.
3 min

5 stavova uspešnih koji vode ka sreći

U pauzi od učenja
Načini da sebi (po)kažemo svakog dana – volim te!
11.02.2016.
3 min

Načini da sebi (po)kažemo svakog dana – volim te!

U pauzi od učenja