U pauzi od učenja

13 načina da se probudite rano iako ste noćna ptica

28.01.2016.
6 min

Veoma je teško biti noćna ptica u svetu koji ceni ranoranioce. Ima li nade za noćne ptice? Ovi saveti bi mogli da pomognu svima onima koji ne žele da odlaze na spavanje ranije, a ipak moraju da ustanu rano.

 

1. Zapitajte se zašto želite da ustanete rano

 

Budimo iskreni. Ne možete da se naterate da ustanete rano tek onako. Pre nego što odete na spavanje, zapitajte se „Šta dobijam time što ću ustati ranije?“. Kakav god bio vaš odgovor, morate biti sigurni da to zaista i želite jer ćete upravo taj odgovor sebi dati kada shvatite da ne možete da ustanete iz kreveta.

 

2. Postepeno se navikavajte

 

Umesto da svakoga dana odlazite na spavanje u isto vreme, bolje rešenje je da odete na spavanje 15 minuta ranije i da ustanete 15 minuta ranije nego inače. Razliku gotovo da nećete ni osetiti. Ukoliko svakoga dana to vreme povećavate za još 15 minuta, postaćete ranoranilac za manje od mesec dana.

 

3. Neka vam okruženje ide u prilog

 

woman-653892_1280

Sklonite svu tehnologiju i nemojte gledati televiziju najmanje sat vremena pred spavanje. Neka vam temperatura u sobi bude niža nego obično i pokušajte da izbacite sve izvore svetlosti iz sobe.

 

4. Popodnevna dremka

 

Ukoliko želite da spavate u toku dana, najbolje je to radite u periodu od sedam sati nakon što ste ustali. Ukoliko je prošlo više od sedam sati, a vi ipak odlučite da odspavate, rizikujete da potpuno poremetite svoj san i da ponovo postanete noćna ptica.

 

5. Kampujte

 

Istraživanja su pokazala da ukoliko provedete nedelju dana bez veštačkog svetla, uspećete da zaspite sa zalaskom sunca i da se probudite čim svane.

Stoga je važno da kampujete nedelju dana. Ostavite tehnologiju kod kuće. Nakon sedam dana postaćete ranoranilac.

 

6. Čitajte fikciju umesto vesti

 

Mejlovi vas asociraju na posao, a vesti samo uvećavaju stres. Umesto toga, čitajte fikciju. Najbolje bi bilo da čitate kratke priče pred spavanje ili romane koje ste već pročitali nekada.

 

7. Stvorite navike

 

girl-768680_640

 

Ukoliko nešto često radite pred spavanje, šaljete svom telu signal da je uskoro vreme za odmor. Na primer, možete se istušitati a zatim čitati knjigu 15 minuta pred spavanje. Ukoliko dovoljno dugo upražnjavate ove navike, telo će brzo shvatiti signale. Važno je da aktivnosti imaju određeni red i da ih ispunjavate u isto vreme.

 

8. Obilan ručak

 

Ručak bi trebalo da bude mnogo obimniji od večere, ukoliko želite da legnete ranije nego inače. Na ovaj način rešićete se problema i poremećaja spavanja.

 

9. Uložite u dobro osvetljenje

 

breakfast-867822_640

 

Ukoliko nemate prirodni izvor svetlosti, neophodno je da imate odlično osvetljenje koje će vas ujutro probuditi i navesti da ustanete iz kreveta.

 

10. Prevarite svoj um

 

Šta je prvo što uradite kada vam zazvoni alarm? Isključite ga i nastavite da spavate.

Mnogo je bolje rešenje da pomerite svoj alarm za deset minuta i ipak ustanete i kažete sebi da ćete se nakon deset minuta vratiti u krevet.

Umesto da sebe prisiljavate da ustanete, vi zapravo sebi kažete „Izdrži samo deset minuta“. Nije važno kako ćete ispuniti to vreme, važno je da se ne vratite u krevet. Onog trenutka kada alarm zazvoni, vama se više neće spavati.

 

11. Ljubimac umesto alarma

 

cat-1058095_640

 

Životinje su odlični budilnici, posebno ukoliko su navikli da ih hranite rano ujutro. Uporni su, bučni i nemirni. Popeće vam se na krevet i dosađivati vam dokle god ih ne nahranite.

 

12. Ne dozvolite umu da vas prevari

 

Kada ste noćna ptica, vaš um će verovatno odbijati svaki pokušaj da ustane i ubeđivati vas da je bolje da nastavite da spavate. Nemojte popuštati! Ukoliko dozvolite svom umu da pobedi, nikada nećete postati ranoranilac.

 

13. „Još samo pet minuta“

 

sleeping-690429_640

 

 

Nekim čudom ste uspeli da se probudite pet minuta pre alarma. I, šta radite? Naravno, nastavljate da spavate još pet minuta. To je velika greška.

 

Tih pet minuta vas može odvesti u još dublji san, pa će vam na kraju biti mnogo teže da ustanete.

 

Preuzeto sa sajta www.fakulteti.edukacija.rs

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Kako uspešno da upravljaš svojim finansijama?
10.03.2023.
8 min

Kako uspešno da upravljaš svojim finansijama?

U pauzi od učenja
Nikada ovako ne počinjite razgovor
11.05.2018.
2 min

Nikada ovako ne počinjite razgovor

U pauzi od učenja
Početna pozicija? Nema šanse – ja imam fakultet!
30.05.2019.
6 min

Početna pozicija? Nema šanse – ja imam fakultet!

U pauzi od učenja