U pauzi od učenja 12.03.2020. 3 min

3 razloga zašto je bitno imati hobi

Sećate li se kada smo kao mali imali spomenare? Ja sam ih baš volela. Ne sećam se svih pitanja koja su postavljana, ali pored glavnog pitanja o simpatiji, pa o omiljenoj pevačici, često je postojalo i pitanje: „Koji je tvoj hobi?“. 

Hobi

Foto: Pixabay

Kada smo bili mali naš hobi je mogao biti skupljanje sličica, igranje klikerima, a nekima i sviranje violine, odbojka ili pevanje. Svako je imao nešto što voli da radi za sebe i to je na neki način otkrivalo deo ličnosti deteta. Sada, kada smo malo odrasli, još uvek su nam potrebni hobiji i evo par jakih razloga ako se pitate zašto.

Bolji rezultati na fakultetu

Imati hobi, naravno, zahteva i oduzima određeno vreme, ali ja na to ne bih gledala kao na gubitak. Dokazano je da što više obaveza imamo, to se bolje organizujemo i usresredimo da završimo sve kako treba. Kada bar 15 minuta dnevno radimo nešto u čemu uživamo, ostale obaveze, kao što je učenje, razni projekti i seminari, padaće nam mnogo lakše. Pored toga, imaćemo više tema za razgovor sa kolegama i profesorima i moći ćemo da se priključimo nekim sekcijama i organizacijama koje su vezane za naš hobi i tako obogatimo svoje studiranje i učinimo ga zanimljivim.

Nekada hobi iz detinjstva može da preraste u upisivanje fakulteta vezanog za hobi i kasnije smer našeg života, a nekada može da nas približi studiranju tako što neće direktno biti vezan za gradivo, ali će nam pomoći da ga bolje razumemo. Kao što hobi u vidu interesovanja za neki sport može pomoći budućim menadžerima da lakše shvate timski rad i liderstvo.

Izdvajanje od ostalih kandidata prilikom apliciranja za posao

Kada još malo porastemo, završimo fakultet i dođe vreme za traženje posla shvatićemo da nam je i tada potreban hobi. Bilo to trčanje, slikanje, pisanje ili planinarenje, hobi je bitan deo nas. Stavljanjem u CV naša interesovanja i zanimanja pored osnovnog za koje se prijavljujemo moći će poslodavcu da pokaže nas kao ličnost i naše osobine, ali i da mu otkrije kakve smo veštine mogli da steknemo bavljenjem tim hobijem. Takođe, pomoći će mu da sagleda kako se baš mi uklapamo u određeni tim i atmosferu u kompaniji. Baš to će moći da nas izdvoji iz gomile kvalifikovanih kandidata i približi nas poslu koji želimo. Što znači da ako hobi ne preraste u posao kojim želimo da se bavimo i za koji apliciramo, svakako će nam biti od pomoći da dobijemo ono što želimo. Bitno je samo da budemo ono što jesmo i pronađemo ono u čemu uživamo.

Ispunjeniji život

Izlaskom iz balončića detinjstva ulazimo u život koji je pun izazova, brzih reakcija, uspona i padova. Obaveze se nameću sa svih strana i moramo da naučimo kako da ih rešavamo jednu po jednu. Neretko se dešava da se zarobimo u kolotečini života i zaboravimo na uživanje i življenje u pravom smislu te reči. U takvim situacijama imati nešto što možemo da radimo, a u čemu uživamo, dodaje boje svetu oko nas. Istrčati 5km, naslikati sliku, odsvirati pesmu, otputovati negde, ukrasiti zid sobe, napraviti slagalicu ili uraditi bilo šta što čini naš hobi puni pregradu u policama našeg života i čini da se i nama i drugima dopadaju sve više. Uživati bar neki kratak period svakog dana je nešto što sebi možete da priuštite i što vam je potrebno da biste živeli onako kako zaslužujete.

I na kraju ako vas zanima, moj odgovor u spomenaru bio je „dečak iz 8-5“, a što se tiče hobija, to bi bilo pisanje.

Dragana Vinčić

Dragana Vinčić

Dragana je završna godina osnovnih studija na FON-u. Pored ISiT-a kojim se bavi na fakultetu, zaljubljena je u psihologiju i uživa u slikanju, pisanju, čitanju i stvaranju svega što bi na bilo koji način moglo da ulepša ovaj svet i život na njemu.

Podeli

Slični tekstovi

Loading...

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više