U pauzi od učenja

4 podkasta koja morate zapratiti

11.12.2020.
3 min

Nije potrebno mnogo govoriti o činjenici da podkasti sve više zauzimaju mesto u našim životima i u velikoj meri počinju da se slušaju na putu do i sa fakulteta ili posla, time „preuzimajući“ onaj prostor koji je nekada popunjavala muzika. Iako je ovo istina, oni su i dalje za mnoge novi i broj im neprestano raste, kako u inostranstvu tako i kod nas. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti četiri veoma interesantna podkasta za koje smatramo da mogu ponuditi nešto interesantno svakome.

Podkast

Foto: NajStudent (AdobeStock)

In Our Time

Ovaj podkast je počeo kao radio emisija pre više od 20 godina na BBC radiju i danas već zauzeo kultni status. Voditelj Melvin Breg o temama iz nauke, istorije, filozofije, književnosti, ali i nekim graničnim temama vodi diskusiju sa istaknutim gostima pomenutih oblasti, najčešće profesorima britanskih fakulteta. Tako ovde možete naći epizode o Orvelovoj Životinjskoj farmi, Napoleonovom povlačenu iz Moskve, evoluciji zuba i Ciceronu. Zbog činjenice da se ne bave aktuelnostima, jednako možete pratiti epizodu snimljenu pre pet dana i pre pet godina.

The Origins Podcast

Iako mlad podkast pokrenut od strane poznatog fizičara i kosmologa Lorensa Krausa, on je privukao veliku pažnju kako zbog svoje forme, tako i zbog svojih gostiju. Kao što samo ime kaže on se bavi poreklom (origin)  i u svojim epizodama koje često pređu dva sata trajanja, detaljno pretresa živote i stavove svojih gostiju. Samo neki gosti kojima je Kraus bio domaćin su lingvista i politički aktivista Noam Čomski, astrofizičar Nil Degras Tajson i komičar Riki Džervejs.

You Are Not So Smart

Podkast sa definitivno najprivlačnijim nazivom svoju publiku okuplja oko mnoštva aktuelnih tema koje obrađuje iz više uglova. Bavi se aktuelnostima poput pokreta Black lives matters i debati oko nošenja maski tokom pandemije, ali i o tome kako voditi raspravu sa ljudima, prijateljstvu, prevarama i manipulaciji. Epizode nemaju isto trajanje i neretko mogu da odu mnogo šire od osnovne teme epizode i na taj način uvuku slušaoca u širu analizu stvari koje nas okružuju.

Stuff You Missed in History Class

Kao što ime ukazuje, autorke potpisane kao Stejsi i Holi se posvećuju manje poznatim događajima i ličnostima u istoriji i obrađuju ih na studiozan način. Iako se u najvećoj meri bave ličnostima i događajima iz američke istorije, s vremena na vreme se bave i istorijom sveta sa epizodama o Mariji Ani Mocart, manje poznatoj sestri Volfganga Amedeusa,  i istorijom predmeta i pojava poput epizoda o istoriji tarot karata i uređivanju bonsai drveća. Takođe, nije retkost da autorke emisije urade intervjue o aktuelnim događajima kao i to da naprave „iza scene“ epizode u kojima one komentarišu jednu od prethodno snimljenih epizoda, što ovaj podkast čini izuzetno raznovrsnim i u odabiru tema i u svojoj formi. 

Nabrojane emisije su samo neke od miliona u moru audio sadržaja koji postoji. Izbor je u ovom slučaju pao baš na ove četiri zbog širine tema koje obuhvataju i koje mogu pomoći svakom mladom čoveku. Svesni brzine sveta u kojem se nalazimo sa sigurnošću možemo reći da podkasti poput ovih nude odlične podsetnike na davno zaboravljeng, ali i dopunjavanje propuštenog ili proširavanje znanja u onome što vas je oduvek interesovalo.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.

Slični tekstovi

Zašto bi trebalo da slušaš podkaste
01.09.2023.
5 min

Zašto bi trebalo da slušaš podkaste

U pauzi od učenja
Šta je to strah od javnog nastupa i kako ga se možeš rešiti
19.02.2024.
6 min

Šta je to strah od javnog nastupa i kako ga se možeš rešiti

U pauzi od učenja
Zaboravite na novogodišnje odluke! Psiholozi daju dobar način da započnete godinu
30.12.2015.
4 min

Zaboravite na novogodišnje odluke! Psiholozi daju dobar način da započnete godinu

U pauzi od učenja