U pauzi od učenja

5 stvari koje morate da uradite ako vam neko ukrade mobilni telefon

23.03.2018.
2 min

Nema veće panike nego kada posegnete za mobilnim telefonom, a on nije tu i odmah nam na pamet pada da smo ga izgubili negde ili da nam je ukraden.

 

Mobilni telefon

Foto: Pixabay

Ukoliko se i desi da ostanete bez telefona nemojte da paničite – telefon je zamenljiv, dok podaci na njemu nažalost nisu. Postoji par koraka kojke možete da preduzmete kako biste zaštitili podatke koje ste imali na njemu od zloupotrebe. Ukoliko ostanete bez telefona, ovih pet stvari vam mogu pomoći da zaštitite vaše podatke ili da eventualno uspete da pronađete telefon.

 

Pozovite vaš broj

Ukoliko imate sreće vaš telefon nije izgubljen već ste ga samo zaturili negde, a možda vam se sa druge strane javi neki dobri Samarićanin. Ovo je najlakši način da povratite vaš telefon.

 

Pratite ga

Pobrinite se da je aplikacija za praćenje telefona uključena na vašem telefonu. Android telefoni koriste Android Device manager dok iOS korisnici imaju Find My iPhone. Možete pristupiti aplikaciji preko kompa, promenite lozinku i eventualno probajte da izbrišete sve podatk ekoje možete. Možete pokušati da saznate lokaciju telefona i tako ga nađete.

 

Obavestite vašeg operatera

Svaki korisnik treba da ima servis koji će kontaktirati ako dođe do gubitka telefona. Pozovite svog operatera i otkažite usluge kako biste izbegli da neko ko je došao u posed vašeg telefona ne napravi veliki račun koji ćete vi morati da platite.

 

Pozovite policiju

Nema garancije da vlasti mogu da vam pomognu u potrazi za telefonom, ali vredi da probate.Podnesite prijavu da ste izgubili telefon, dajte opis telefona i serijski broj. Ovo će vam biti od koristi u slučaju da trebate da naplatite osiguranje ili da vam lopov napravi veliki račun za telefon, piše smartphones.reviewed.com.

 

Obrišite podatke na daljinu

Iako će vam se srce slamati jer morate da izbrišete za vas neprocenjive podatke najbolje ćete se tako zaštititi u slučaju gubitka uređaja. To je definitivno poslednje što možete da uradite da se zaštitite od zloupotrebe. Ovo je jako važno ako imate neke podatke poput broja računa i šifre za elektronsku banku.

 

Izvor: telegraf.rs

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Smehom do boljeg života
11.02.2016.
2 min

Smehom do boljeg života

U pauzi od učenja
5 saveta kako da ti planovi ne fejluju i u ovoj godini
06.01.2024.
7 min

5 saveta kako da ti planovi ne fejluju i u ovoj godini

U pauzi od učenja
Ne dozvolite da vam se obaveze gomilaju!
01.12.2015.
8 min

Ne dozvolite da vam se obaveze gomilaju!

U pauzi od učenja