U pauzi od učenja

5 znakova da ti je potreban odmor

09.02.2021.
4 min

Mentalni umor je pojava koja se dešava svima koji prolaze kroz dugoročan stres. Ukoliko si se našao u situaciji u kojoj se čini da su zadaci ili problemi koje imaš pred sobom nerešivi, ako si osetio apatiju i osećanje zarobljenosti, susreo si se sa problemom mentalne iscrpljenosti.

 

5 znakova da ti je potreban odmor

Foto: NajStudent (Shutterstock)

Kada pričamo o simptomima, od fizičkih se izdvajaju glavobolje, insomnia, hronični umor, promene apetita i sklonost ka razboljevanju. Pored navedenog, u ostale simptome ubrajaju se depresija, anksioznost, apatija, osećanje beznađa, gubitak motivacije, poteškoće u koncentraciji i pad produktivnosti.

Čak i ako nemaš većinu navedenih simptoma, bitno je prepoznati znake da si na putu ka mentalnoj iscrpljenosti ili burnout-u. (Već smo se malo dotakli teme burnout-a, baci pogled ovde da se podsetiš)

Kako da znaš kada moraš da napraviš odmor?

  1. Postaješ nestrpljiv i lako iritiran - Kada je nivo stresa visok, fitilj nam postaje kratak. Ako u poslednje vreme lako postaješ nervozan i ljut bez očiglednog razloga, verovatno ti je potrebna pauza od svega.
  2. Teško ti je da se fokusiraš - Ako imaš utisak da ti mozak ne funkcioniše, potrebno ti je vreme da napuniš baterije i resetuješ mozak.
  3. Ne uživaš ni u čemu što radiš - Ako ti postaje teško da pronađeš zadovoljstvo i radost (čak ni u stvarima koje su te ranije veselile), moguće je da se priližavaš burnout fazi.
  4. Stalno se razboljevaš - Fizičko i mentalno zdravlje su u jakoj vezi. Ako primetiš da često dobijaš prehladu ili fizičke povrede, telo ti šalje znak da je potrebno da usporiš i osvežiš svoju energiju.
  5. Premoren si ali ne možeš da spavaš - Ako si konstantno suočen sa visokim nivoima stresa, hormoni mogu da ti se poremete i da te drže budnim noću, a premorenim preko dana.

Mislim da doživljavam mentalnu iscrpljenost, šta da radim?

Postoje neke promene i tehnike koje možeš da implementiraš u svoj svakodnevni život, a koje mogu da ti pomognu da se izboriš sa stresom i smanjiš simptome mentalnog umora:

  1. Eliminiši stresore - iako ovo često nije lak ili moguć zadatak, definitivno je najbolji način da se izboriš sa stresom. U zavisnosti od vrste stresora, primenljiva su različita rešenja:
    1. Ako je uzrok stresa ispit - posveti mu više vremena, zamoli nekoga za pomoć, idi na privatne časove, čak i odloži ispit ako misliš da ćeš ga bolje spremiti u sledećem roku
    2. Ako je izrok previše obaveza - delegiraj neke zadatke drugima
    3. Ako prolaziš kroz veliki stres i to te sprečava da normalno funkcionišeš, razmotri da popričaš sa nekim stručnjakom
  2. Napravi pauzu - Svako ljudsko biće funkcioniše po principu rada i odmora - poremetiš li nešto u toj jednačini, videćeš posledice. Bilo da ti je potrebno da se par dana za redom naspavaš i resetuješ, da ti treba produžen vikend za odmor ili 10 dana na planini, bitno je da nađeš način da sebi daš oduška kada shvatiš da ti treba odmor.
  3. Vežbaj - Većini ljudi ni “dobrim” danima nije lako da se nateraju da odu da treniraju, a kamoli kada im je loše i najradije se ne bi izvukli ni iz kreveta ni iz kuće u narednih mesec dana. Bilo da te “radi” trening sa tegovima, ili brza šetnja u prirodi, ovakav odmor je brz, a donosi ti brojne zdravstvene benefite i poboljšava mentalno stanje. Neki od benefita vežbanja su umanjen stres, smanjena anksioznost, bolje raspoloženje i jači imuni sistem. ☺

Ukoliko ti je ova tema bliska, podeli sa nama lična iskustva i savete u komentaru!

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022. (2. deo)
08.02.2022.
6 min

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022. (2. deo)

U pauzi od učenja
Saveti za usklađeno približavanje stečenog znanja studenata praksi
20.07.2017.
2 min

Saveti za usklađeno približavanje stečenog znanja studenata praksi

U pauzi od učenja
Kako da 2024. godina bude tvoja godina
22.12.2023.
4 min

Kako da 2024. godina bude tvoja godina

U pauzi od učenja