U pauzi od učenja

7 edukativnih Youtube kanala koje morate zapratiti

22.03.2022.
3 min

Ako ste od onih koji vole pametno da iskoriste vreme za pauzu, ovaj tekst će vam biti od velike koristi! 

Youtube

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U nastavku pogledajte naše preporuke Youtube kanala koji imaju edukativne sadržaje, osmišljene na zabavan način, lako razumljive i pristupačne svima:

1. Ted-Ed 

Kanal je pokrenut pre više od deset godina i pruža mnoštvo različitih sadržaja, od umetnosti, matematike, do medicine i biznisa. Svaki video sadrži interesantne animacije, a lekcije su predstavljene na zabavan način, sa nesvakidašnjim primerima iz prakse. Kanal danas broji više od 16 miliona subskrajbera i novi videi izlaze na svega nekoliko dana, a kako u proseku traju između 4 i 6 minuta, možete biti sigurni da će vam držati pažnju.

2. Thomas Frank

Thomas Frank snima videe koji pomažu gledaocima da poboljšaju svoju produktivnost. Njegova ciljna grupa su srednjoškolci, studenti i zaposleni. Između ostalog, deli savete o tome kako da učimo brže i da lakše spremimo ispite, kako da prevaziđemo odugovlačenje, strategije za čitanje i hvatanje beležaka i još mnogo tema korisnih mladima. Kanal ima više od 2 miliona pratilaca i novi video izlaze par puta mesečno, sa prosečnim trajanjem između 7 i 15 minuta.

3. Crash Course

Ovaj kanal postoji više od petnaest godina i kreiran je u cilju podučavanja o različitim oblastima, a pre svega o istoriji sveta, biologiji i psihologiji. Kanal ima preko 13 miliona pratilaca, novi sadržaji izlaze par puta nedeljno, a u temama se kombinuju istorijski snimci, ilustracije i humor, kako bi se gledaoci istovremeno i informisali i zabavili.

4. Khan Academy

Khan Academy je Youtube kanal koji postavlja edukativne sadržaje u oblasti matematike, fizike, računarstva, programiranja i ekonomije. U svakoj lekciji, profesor objašnjava najbitnije koncepte i pokazuje primere, kao i u pravoj školi. Cilj kanala je da se pomogne edukaciji studenata tako što se koriste prednosti onlajn alata. Svi materijali dostupni su i u okviru zvaničnog veb sajta.

5. National Geographic

Za sve zaljubljenike u prirodu, životno okruženje, nauku i avanture, Youtube kanal National Geographic postavlja videe još od 2006. godine. Ovaj kanal okuplja skoro 20 miliona subskrajbera, a u dobro prepoznatljivom formatu postavlja epizode koje će biti atraktivnesvakome ko voli da čuje i nauči nešto novo iz sveta oko sebe. Nove epizode izlaze par puta nedeljno i njihovo trajanje varira od 20 do 60 minuta.

6. eHow

Ovaj kanal postavlja gomilu tutorijala, saveta i “life hack”-ova već više od deceniju. Bilo da vas zanima kako da nešto napravite, popravite ili naučite, eHow daje praktična rešenja za sve tehničke probleme pred kojima se možete naći. Uključuje i puno DIY projekata, saveta iz sfere različitih zanata, recepte, trikove za čišćenje i još mnogo toga.

7. Talks at Google

Talks at Google je edukativni Youtube kanal kompanije Google koji ima više od preko 1,5 miliona pratilaca i na kome se objavljuju serije korporativnih intervjua u okviru kojih uticajni mislioci i kreatori pričaju o svom radu, svojim životima i onome što ih pokreće i oblikuje njihvo svet. Prosečno trajanje intervjua je sat vremena a novi sadržaji izlaze gotovo svakodnevno.

Da li možda već pratite neke od ovih kanala? Koji edukativni kanal najradije pratite u slobodno vreme? 

Pišite nam preporuke u komentarima!

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022. (1. deo)
31.01.2022.
5 min

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022. (1. deo)

U pauzi od učenja
Novogodišnja rezolucija: Veštine koje možeš da stekneš u 2024. godini
25.12.2023.
6 min

Novogodišnja rezolucija: Veštine koje možeš da stekneš u 2024. godini

U pauzi od učenja
10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022. (2. deo)
08.02.2022.
6 min

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022. (2. deo)

U pauzi od učenja