U pauzi od učenja

7 razlika između cilja i sanjarenja

28.10.2016.
5 min

Koliko puta vam se dogodilo da ste osmislili svoje dugoročne i kratkoročne ciljeve, možda ih čak i napisali na papir, jer to stručnjaci preporučuju, ali ih nikada niste ostvarili?

 

Sanjarenje

 

Još tokom fakulteta zamislili ste svoj život do tančina: posao iz snova, platu visine nebodera, lepu ženu/zgodnog muža i sitnu dečicu. A danas, od toga ni traga ni glasa. Zapravo, nikakvog posla, o ženidbi ni razmišljati ne smete, a od dečice vas poduzima jeza, jer ne znate čime biste ih hranili.

 

Šta se dogodilo sa vašim velikim snovima?

 

Upravo to. Sve ono o čemu ste sanjali bili su samo snovi. Snovi su divni, podstiču nam maštu i kreativno razmišljanje, ali često ostaju samo u našim glavama nikad ne ugledavši svetlost dana.

 

Ono što će stvarno da vam promeni život jesu jasni, specifični i vremenski određeni ciljevi.

 

Danas vam donosimo 7 načina da razlikujete cilj od sanjarenja kako biste jednoga dana stvarno živeli život kakav zaslužujete.

 

#1 Ciljevi su uvek akciono orjentisani, sanjarenje je samo misaoni proces

Dok maštati možete a da ne podignete mali prst, ciljevi zahtevaju usmerenu akciju. Ako imate nekakvu idealnu viziju svoje budućnosti, ali se ne pitate šta je to što danas možete uraditi da tamo stignete, onda je po sredi samo sanjarenje.

Ali ako sebi postavljate pitanje: „Šta mogu uraditi i kakvi resursi su mi potrebni da ta vizija postane stvarnost?“, onda je reč o cilju.

 

#2 Ciljevi imaju rokove, sanjarenje nema

Ciljevi su uvek vremenski određeni, dok sanjarenje može da traje do kraja života.

Na primer, moglo vam se dogoditi da sanjate o odlasku na fakultet, ali da ga nikada i ne upišete. S druge strane, vi ste sebi postavili rok kada morate da ga upišete, ali i rok kada ćete ga završiti i to je postao vremenski određen cilj...

 

#3 Ciljevi proizvode rezultate, sanjarenje ne

Ako želite da promenite posao, napisati knjigu, pronaći partnera, poboljšati zdravlje, onda počnite raditi na tome i jednoga dana ćete to i imati.

Sanjarenje, s druge strane, bez ikakvog delovanja vam neće promeniti život. Nastavite li sanjariti, knjiga koju želite napisati nikada neće pronaći izdavača niti stići do publike; posao o kome sanjate i dalje će pripadati nekome drugom; partner kakvom se nadate će ostariti sam; nastavite niz…

Drugim rečima, samo oni ciljevi oko kojih se potrudimo, daće i nekakve rezultate, dok će sanjarenje zauvek ostati deo naše mašte.

 

#4 Ciljevi nisu besplatni, sanjarenje jeste

Želite li ostvariti cilj, biće neophodno da uložite izvesne resurse poput vremena, energije, znoja, truda i novca. To cilj poskupljuje u odnosu na sanjarenje.

Za maštanje trebate uložiti samo u ležaljku, opustiti se i uživati. I ma koliko ovo zvučalo primamljivo, kroz izvesno vreme biste se mogli pokajati.

 

#5 Sanjarenje vam razvija maštu, a cilj razvija vas

Sanjarenje je korisno za kreativan rad i dozvolite li sebi da u mašti nemate ograničenja, ona će biti upravo takva – bezgranična. Međutim, ciljevi razvijaju vas. Ostvarivanjem ciljeva povećaćete svoje znanje, veštine, sposobnosti.

Jedini pravi način da steknete samopouzdanje jeste da sebi dokažete da ste sposobni nešto korisno i napraviti. Samo ostvareni ciljevi će vam ovo i omogućiti.

 

#6 Ciljevi su uvek specifični dok je sanjarenje raspršeno

Sanjarenje može da krene od jedne ideje koja se potom transformiše u sledeću i, pustimo li mašti na volju, možda završimo u nekoj zemlji snova koju nismo očekivali. I opet, možda ovo zvuči izuzetno primamljivo, zalutamo li u toj zemlji snova, nikada na javi nećemo ugledati ono što priželjkujemo.

Ciljevi, s druge strane, imaju laserski fokus i uvijek su specifično određeni. Kad kreirate cilj trebate znati tačno kako, koliko, kada, gdje, ko i s kim treba da ga ostvarite. Ako to i učinite, svi vaši snovi postaće stvarnost.

 

#7 Sanjarenje vas može inspirisati, ciljevi će vam promeniti život

Sanjarenje ima svoje prednosti. Ono vas može inspirisati, podstaći vam i održati motivaciju, ali ciljevi, jasno definisani, vremenski određeni i akciono orjentisani promeniće vam život.

Zato sanjajte velike snove, kreirajte viziju života kakvu želite živeti, a potom je učinite specifičnom, dodajte joj rokove i neophodne resurse i učinite sve što je u vašoj moći da taj san i ostvarite. Tek tada, taj san će biti dostižan cilj. I tek tada, živećete onakvim životom kakav uistinu zaslužujete.

 

 

Izvor: BIZLife

Kopiraj link

Slični tekstovi

Donošenje odluka - postani šampion u ovoj veštini
24.08.2021.
13 min

Donošenje odluka - postani šampion u ovoj veštini

U pauzi od učenja
Istraži najpoznatije beogradske atrakcije potpuno besplatno
12.06.2023.
9 min

Istraži najpoznatije beogradske atrakcije potpuno besplatno

U pauzi od učenja
10 stvari koje možete naučiti za 10 minuta i koje će vam promeniti život
01.10.2015.
4 min

10 stvari koje možete naučiti za 10 minuta i koje će vam promeniti život

U pauzi od učenja