U pauzi od učenja

8 malih navika koje će vam doneti uspeh!

20.01.2016.
5 min

Do sada ste sigurno postali svesni činjenice da uspeh ne dolazi sam od sebe, već je rezultat celokupnog rada i suma svih “sitnica” koje obavljamo tokom vremena. Zato ukoliko možete promeniti postojeće i steći neke nove male navike koje će vam pomoći na putu do uspeha, pravo je vreme da saznate kako.

 

 

 

Evo 8 malih navika koje bi trebalo da primenjujete svakog dana:

 

  1. Ugasite notifikacije na mobilnom telefonu. 

 

Ukoliko još uvek niste primetili ali sve te notifikacije koje će se oglasiti stotinu puta u toku dana u znatnoj meri utiču na vašu produktivnost i koncentraciju. Ugasite notifikacije na telefonu za manje bitne aplikacije kako vam ne bi skretale pažnju. Iznenadićete se kada shvatite da ste uradili znatno više posla kada ne proveravate notifikacije na svakih 10 sekundi.

  1. Organizujte se.

Iskusni će vam reći, sve je u organizaciji! Zato pre nego što krenete da spremate ispit, prvo sklonite sve skripte, knjige i papire koje ste koristili za pripremu prethodnih ispita, raščistite radni prostor i tek onda krenite da prikupljate sve materijale koji su vam potrebni za učenje i pripremu ispita.

  1. Procenite vreme koje vam je potrebno za obavljanje zadataka.

Čak i gruba procena vremena može vam biti od velike koristi! Ukoliko ste već stekli naviku da sve obaveze koje imate u vezi fakulteta, pisanja seminarskog rada ili pripreme ispita stavite “na papir”, sledeći korak je da naučite kako da procenite koliko će vam vremena biti potrebno za obavljanje tih zadataka. Naravno da nećete “pogoditi” vreme iz prve, ali vremenom ćete tačno znati koliko vremena koja aktivnost zahteva. Kada možete da procenite koliko će vam vremena biti potrebno u toku dana za određene aktivnosti, lakše ćete moći da uskladite vreme za učenje i rad, slobodno vreme i druženje sa prijateljima.

 

studentskinja-mobilni-telefon

  1. Primenite pravilo od 2 minuta.

Ukoliko još uvek niste čuli za pravilo od 2 minuta, pravo je vreme da ga naučite i primenite. Pravilo glasi da ukoliko je za obavljanje određene aktivnosti potrebno manje od 2 minuta, taj zadatak bi trebalo da uradite odmah ili što pre. Ukoliko u toku dana na listi zadataka imate gomilu takvih sitnih poslova za koje će vam biti zaista potrebno po 2 minuta, napravite plan i organizujte sve te aktivnosti. Odredite sat ili dva vremena u toku dana, koliko će vam biti potrebno, i odradite sve te dvominutne obaveze. Sasvim sigurno ćete “osloboditi” svoju listu obaveza kada pogledate sve te zadatke precrtane.

  1. Suočite se sa lošim navikama. 

Svi imamo one male loše navike koje zaista nisu naročito štetne, ali mogu uticati na našu produktivnost. Tako na primer, ukoliko ćete rado “propustiti” predavanja ili vežbe kako biste otišli na kafu sa kolegama, ili tokom učenja ne možete da se odreknete da ne bacite koji pogled na nove postove na Facebook-u ili da provrtite kanale na TV-u, pozovete koleginicu/kolegu kako biste prokomentarisali šta je ko uradio ili rekao juče na fakultetu, vreme je da se suočite sa ovim lošim navikama i stanete im na put. Pokušajte da ih učinite nedostupnim, isključite mobilni telefon, stavite ga u torbu, ugasite TV, kažite svima da niste kući…

  1. Moje idealno radno vreme i pauze na vazduhu.

Svako od nas ima neki svoj princip učenja, pa tako i vreme koje mu više ili manje odgovara za obavljanje aktivnosti. Bilo da vam je lakše da učite ujutro ili uveče, potrebno je da odredite i tačnu dužinu učenja. Optimalno je da učite, pišete rad ili radite nešto na računaru 20 do 55 minuta i da onda napravite pauzu. Bitno je da nakon toga napravite pauzu i bilo bi idealno ako biste izašli napolje. Bitno je da ustanete, udaljite se od računara, od suštinske je važnosti da se pokrenete, da prošetate. Biće vam lakše da se vratite na posao nakon toga.

 

studentskinja-priroda

  1. Skoncentrišite se na dugoročne ciljeve.

Zvuči lakše nego što zaista i jeste, ali potrebno je da u svakom trenutku budete orijentisani prema dugoročnom cilju. Kako ga ne biste zaboravili, napravite fotografiju i postavite svoj cilj negde kako bi uvek bio ispred vas. Budite sigurni da sve ono što činite svakog dana, sve vas to vodi ka ostvarenju krajnjeg cilja.

  1. Budite pozitivni. 

To je jedna od najznačajnijih odlika uspešnih osoba. Čak i kada vam nije možda do toga, osmehnite se i pokušajte da širite pozitivnu energiju. Pitate se kakve to veze ima sa uspehom; pre svega pozitivan stav prema radu i obavezama, ali i životu uopšte, dovodi vas u stanje uma koje vam olakšava da se suočite sa svim problemima i nedaćama, bićete prihvaćeni od strane ljudi i okarakterisani kao prijatni i dopadljivi zbog čega će druge uspešne osobe rado biti u vašem društvu. Uz osmeh na licu sve je lakše!

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

 

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Pojam i definicija inteligencije
19.01.2009.
6 min

Pojam i definicija inteligencije

U pauzi od učenja
Načini da sebi (po)kažemo svakog dana – volim te!
11.02.2016.
3 min

Načini da sebi (po)kažemo svakog dana – volim te!

U pauzi od učenja
20 aplikacija za instagram entuzijaste – 1. Deo
20.08.2020.
4 min

20 aplikacija za instagram entuzijaste – 1. Deo

U pauzi od učenja