U pauzi od učenja

Dišite pravilno, nahranite mozak

03.02.2017.
3 min

Naizmenično disanje, to jest prvo samo kroz levu, pa samo kroz desnu nozdrvu, dovodi u ravnotežu aktivnosti leve i desne hemisfere mozga.

 

Pravilno disanje

 

Snimajući prokrvljenost mozga prilikom procesa disanja, naučnici su utvrdili da je pojačana aktivnost onog dela mozga koji je na suprotnoj strani od nozdrve kroz koju dišemo. Dakle, desna strana mozga (povezana s kreativnošću) aktivira se udahom kroz levu nozdrvu, dok se leva strana mozga (vezana za logičko mišljenje i verbalnu sposobnost) stimuliše unosom vazduha kroz desnu nozdrvu.


Brojne su dobrobiti po organizam od naizmeničnog disanja. Jednostavnim svakodnevnim vežbanjem od nekoliko minuta uspostavićete energetsku ravnotežu, pobošljati kvalitet spavanja, umiriti napeti organizam... Donosimo vam sedam sjajnih razloga da vežbate disanje...

 

1. Revitalizuje telo 

Primenom dva-tri ciklusa naizmeničnog disanja brzo ćete revatalizovati telo umorno od stresa ili velikog intelektualnog napora. Dobićete onoliko energije koliko vam bude potrebno u datom trenutku.

 

2. Aktivira mozak

Na prvi znak opadanja koncentracije, stanja kad pomislite da vam mozak blokira i da ne možete ničeg da se setite niti da zapamtite, naizmenično dišite bar pet minuta na obe nozdrve. Podstaći ćete ravnomeran dotok kiseonika u obe hemisfere mozga i pospešićete moždanu aktivnost.

 

3. Pročišćava pluća

Dnevno petominutno vežbanje naizmeničnog disanja ujutru, nakon što se probudite, i uveče, pre nego što zaspite, sjajan je način da pročistite pluća, a kako kroz njih izbacujemo čak 70 odsto otrovnih produkata iz organizma, krajnje je vreme da im malo pomognemo.

 

4. Smanjuje napetost

Kad pomislite da ćete poludeti od razmišljanja i briga, dišite na ovaj način nekoliko minuta i polako ćete smanjiti napetost. Kad jednom uspete da savladate dah, onda ćete zasigurno mnogo lakše kontrolisati svoje misli.

 

5. Unosi sklad razuma i osećanja

Naizmenično disanje prokrvljuje obe polovine mozga, te nema većeg benefita od toga da vam obe polovine rade u harmoniji. U praksi je to ovako: udahnete na levu nozdrvu, aktivirate emocije, udahnete kroz desnu i podstaknete intelekt...

 

6. Leči nesanicu

Kad ne možete da zaspite, lezite na desni bok, lagano zatvorite desnu nozdrvu desnim palcem. Aktiviraćete parasimpatički nervni sistem, telo će početi polako da se smiruje, srce će vam lupati sporije i lagano ćete utonuti u san.

 

7. Reguliše telesnu temperaturu

Leva nozdrva je feminiziranija, ona neguje, smiruje i rashlađuje. Desna nozdrva je snažnija, ona greje, pravi je takmičar, donosi snagu. Favorizovanje jedne nozdrve u odnosu na drugu pomaže da se telo lakše rashladi ili zagreje.

 

 

 

Izvor: www.alo.rs

Kopiraj link

Slični tekstovi

Smartfon igrice za vežbanje mozga
10.03.2021.
3 min

Smartfon igrice za vežbanje mozga

U pauzi od učenja
Kako fizička aktivnost utiče na tvoje mentalno zdravlje?
30.06.2023.
4 min

Kako fizička aktivnost utiče na tvoje mentalno zdravlje?

U pauzi od učenja
5 stvari koje treba da znaš o stresu
20.05.2021.
6 min

5 stvari koje treba da znaš o stresu

U pauzi od učenja