U pauzi od učenja

Hranite se zdravo tokom studija

28.08.2015.
3 min

Studentima ponekad stvarno nije lako i to nije kliše. Njima  je njihova muka najveća, pa se tako i dogodi da im je zdrav način ishrane uglavnom na poslednjem mestu. Ako studiramo u gradu u kom smo rođeni, još uvek uživamo u maminoj kuhinji, ali većina je daleko od mamine kuhinje i klopa koja se pošalje brzo nestane pa smo primorani  da se hranimo u menzama, fast food restoranima, pekarama. A fast food hrana nije dobra za naše zdravlje a prema istraživanjima ne utiče dobro ni na pamćenje.

Hranite se zdravo tokom studija

Koncentracija vam je u toku učenja opala? Posegnite za ugljenim hidratima: voće, povrće, koštuničavo voće, semenke. Neka vam to bude užina između obroka.

 

Unošenjem nekih od ovih namernica organizam će dobiti neophodnu dozu šećera i obezbediti energiju i moćićete da nastavite sa učenjem tamo gde ste stali.

 

Promenimo navike! Doručak je najvažniji obrok. Dakle, kada ustanete prvo doručak, potom kafa ili čaj. Za dobar start unesite dosta ugljenih hidrata i proteina: musli, jaja, jogurt, povrće i voće. Unošenjem ovih namirnica mozak dobija dovoljnu količinu energije i učenje može da počne. Nemojte preskakati obroke i uvek imajte pri ruci,  kada ste na predavanjima ili vežbama, neku voćku za užinu. Nemojte se prejedati, već jediti manje i češće. Idealno je imati pet obroka dnevno. I najvažnije : ne jedite s nogu, već odvojite vreme za obrok i uživajte u njemu.

 

U vreme ispitnih rokova kafa je jedan od omiljenih pića, jer sadrži kofein, koji nam pomaže da ostanemo budni i da se koncentrišemo. Zdravo je popiti jednu šolju kafe dnevno, jer ona sprečava nastajanje Alchajmerove bolesti ili demencije, ali ne treba ni preterivati. Nemojte se nalivati kafom, već probajte da kafu zamenite čajem, jer i u čaju se nalazi kofein, a i zdraviji je. Pored kafe omiljena je čokolada, jer tada smo pod stresom, i osećamo se bolje i smirenije kada pojedemo čokoladu, jer čokolada luči hormon sreće. Konzumirajte kafu i čokoladu umereno. Za zdravlje je važno ne preterati.

 

Uvrstite bar jednom nedeljno u vaš plan ishrane i ribu, jer ona je jako zdrava i dobro utiče na mozak. Tokom učenja unosite i dosta tečnosti- najzdravija je svakako voda.

 

Naučite da kuvate! Krenite od jednostavnijih obroka- naučite da pravite salate, ispržite meso , jaja, obarite povrće. Kuvajte u društvu! Napravite pauzu u učenju i zajedno sa kolegama skuvajte nešto zdravo i ukusno. Recepte možete pronaći na mnogobrojnim sajtovima. Svakako je bolje, zdravije i interesantnije nego samo da poručite picu i nabacite nepotrebne kalorije.

 

Pored zdrave ishrane, uvrstite i neku sportsku aktivnost, jer to je odlična kombinacija da živite zdravo, napunite organizam energijom neophodnom da nastavite sa učenjem i da izgledate lepo i zadovoljno.

 

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

Merite napredak kako biste dostigli svoje ciljeve
04.02.2016.
2 min

Merite napredak kako biste dostigli svoje ciljeve

U pauzi od učenja
10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022. (1. deo)
31.01.2022.
5 min

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2022. (1. deo)

U pauzi od učenja
Orijentacija ka realizovanju godine pauze
22.11.2016.
3 min

Orijentacija ka realizovanju godine pauze

U pauzi od učenja