U pauzi od učenja

Jednostavni načini da se smirite kada ste nervozni

09.02.2016.
3 min

Ponedeljak ujutru. Napolju pada kiša i gužva je u saobraćaju. Kasnite na predavanje gde vas čekaju velike obaveze. Nije lako ostati smiren kada vas zadese ovakvi dani. Zavisno od situacija i vaše percepcije na iste, nervoza se može javiti od blage neprijatnosti do osećaja potpunog gubitka kontrole uz znojenje, ubrzano kucanje srca, drhtanje.

 

 

Na svu sreću, postoje brojni načini da se smirite kada ste nervozni, naročito ako znate da ste vi ti koji kontrolišu um i telo.

• Duboko dišite

Kada ste nervozni, vaš dah je kratak i dišete brzo tako da kiseonik ne stiže u dovoljnim količinama do krvi. Vaše telo potom odgovara stresom i upozorava vas da nešto nije u redu – kroz ubrzan puls, ukočenost mišića, drhtanje i druge fizičke simptome.

Kada god osetite nervozu i anksioznost, obavezno zastanite i dišite duboko par minuta, zadržavajući dah u dijafragmi po nekoliko sekundi. Tako ćete poslati dovoljno kiseonika u krv i prevazići neprijatna fizička stanja.

• Smejte se

Ovo je jako lak i delotvoran način da ostanete smireni. Samo razvucite osmeh, koliko god vam to suludo izgledalo u datom momentu. Zašto? Zato što ćete aktivirati impulse koji će vas smiriti i osloboditi endorfin – hormon sreće.

Probajte da u svaku situaciju unesete malo humora. Ne mora sve da bude tako ozbiljno i ne postoji zaista ništa čega bi trebalo da se plašite.

• Sagledajte širu perspektivu


Čega se plašim? Šta je nagore što može da mi se desi? Ako mi se desi najgore, da li će to biti kraj sveta za mene? Šta sve dobro može izaći iz najgoreg scenarija? Bilo da vas čeka važan ispit ili upoznavanje nove osobe, ova pitanja postavite sebi kada sledeći put počnete da se osećate kao da vas je savladala nervoza.

To će vam pomoći da sagledate stvari iz šire perspektive, da se smirite i uvidite da nije sve tako strašno.

• Probudite osećaj moći

Kada ste se u životu osećali baš moćno, uspešno, dominantno? Oživite taj osećaj u vašem umu kroz sećanja na date momente. Osoba koja je jednom uspela da zrači samopouzdanjem i opuštenošću ste upravo vi. Taj potencijal i dalje leži u vama.

Kada vas preplave obaveze i nervoza, zamislite tu osobu i recite sebi da to jeste vi – mirni, staloženi, ljubazni, opušteni i sigurni u sebe. Kako se vi borite sa nervozom? Imate li neke korisne savete?

 

Preuzeto sa sajta www.bizlife.rs

Kopiraj link

Slični tekstovi

Šta su poznate ličnosti želele da budu kad porastu?
02.09.2022.
10 min

Šta su poznate ličnosti želele da budu kad porastu?

U pauzi od učenja
Milijarderi otkrivaju: Držite se ovih 10 pravila i imaćete sve
16.12.2016.
4 min

Milijarderi otkrivaju: Držite se ovih 10 pravila i imaćete sve

U pauzi od učenja
Zašto treba da slušaš podkaste?
04.03.2020.
4 min

Zašto treba da slušaš podkaste?

U pauzi od učenja