U pauzi od učenja

Kako da budete najbolji

28.10.2015.
3 min

Skoro svakom iole odgovornom i revnosnom studentu je cilj da bude najbolji među najboljima, najbolji u grupi, klasi, godini. Istina je da je za postizanje tog cilja osnovni recept naporno učiti i imati ispred sebe zacrtan cilj. Postoji još nekoliko korisnih saveta.

Kako da budete najbolji

1. Budite pažljivi na predavanjima – Ovaj savet nije koristan samo da bi profesor to primetio i eventualno nagradio, već da bi studentima olakšao kasniji samostalni rad kod kuće. Bićete mnogo produktivniji ukoliko ste prethodno dobro informisani o materiji koju učite. Nemojte ćaskati sa kolegama na predavanju ili se igrati nekim ličnim predmetom. Osim što ostavljate utisak neučtivosti, odvraćate pažnju od nečega što vam je od koristi u učenju kasnije. Hvatajte beleške i napišite ono što smatrate najvažnijim. To zaista može biti dosadno i zamorno, ali je izuzetno korisno u daljem procesu.

 

2. Učestvujte – Umesto da samo budete pažljivi na času, još je produktivnije ukoliko i aktivno učestvujete u predavanjima. Pored toga što pokazujete zainteresovanost, i vama će biti korisno da razmenite svoje ideje sa profesorom i kolegama i razjasnite sve svoje eventualne nedoumice. A osim toga, mentalno ste mnogo aktivniji ukoliko niste samo pasivni posmatrač.

 

3. Ne dajte da vam išta odvraća pažnju – Na predavanjima budite koncentrisani na ono o čemu se govori. U suprotnom vaše prisustvo nema nikakvog efekta. To što ste fizički prisutni vama ništa ne znači. Najbolje ćete se koncentrisati ukoliko budete aktivno učestvovali postavljajući pitanja ili dajući odgovore. Čak i kada hvatate beleške koncentrisani ste na to da zabeležite samo najvažnije.

 

4. Završavajte svoje obaveze na vreme – Ukoliko zaista želite da budete najbolji, ne libite se da se posle predavanja ozbiljno posvetite odslušanom gradivu. Ono se najlakše usvaja ukoliko se usvaja temeljno i postupno onako kako je ispredavano. Odrađujte domaće zadatke, oni imaju svoj cilj, da utvrdite ono što ste tog dana čuli. To će vama najviše koristiti. Na sledeće predavanje ćete otići spremni i sa osnovom.

 

5. Dobro se pripremite za ispite – Počnite sa pripremom ispita na vreme. Isplanirajte kojim ćete tempom i kako savladati predviđeno gradivo. Priprema ispita zahteva potpunu posvećenost, stoga se na to koncentrišite ukoliko zaista želite da postignete najviši cilj. To ne znači da treba u potpunosti da se izolujete od prijatelja i dešavanja oko vas, ali svakako znači da su vam studentske obaveze prioritet. Pravite razumne pauze, i kada ne učite trudite se da se potpuno opustite. Najbolje bi bilo da se u tim pauzama bavite nekom sportskom aktivnošću. Kad se ponovo vratite na učenje, bićete još produktivniji. I naravno, ne zaboravite na san. Da biste bili u stanju da valjano reprodukujete ono što ste naučili, morate biti odmorni. Izbegavajte ono besomučno učenje noću dan pred ispit. Tada treba najviše da se naspavate.

 

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

10 Zen navika koje će vas motivisati
23.11.2015.
5 min

10 Zen navika koje će vas motivisati

U pauzi od učenja
Kako da se dopadnete ljudima?
11.05.2018.
4 min

Kako da se dopadnete ljudima?

U pauzi od učenja
Metode za podučavanje kritičkom mišljenju
30.12.2015.
3 min

Metode za podučavanje kritičkom mišljenju

U pauzi od učenja