U pauzi od učenja

Kako da poboljšaš svoj finansijski status

15.09.2020.
3 min

Kao studenti, često smo suočeni sa manjkom finansijskih sredstava. Ukoliko želimo to da promenimo, imamo dve opcije: da povećamo svoje prihode ili da izbacimo određene troškove i na taj način uštedimo. U nastavku pogledaj predloge načina na koje možeš da smanjiš svoje aktuelne troškove.

Novac

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Otkaži Netflix i druge subscription servise koji ti nisu zaista neophodni

Neka dvadesete budu tvoje sebične godine – udalji se od svega što ti krade vreme. Budi iskren prema sebi, da li te servisi na koje si se pretplatio približavaju ili udaljavaju cilju koji želiš da postigneš u životu? Umesto da plaćaš da ti nešto odvlači pažnju, preusmeri ovaj novac u fond za štednju ili u unapređenje sebe – niko se nije pokajao što je uložio novac u platforme za učenje, edukativne kurseve ili dobru aplikaciju za treninge!

Napravi svoju kafu

Sedi i izračunaj koliko novca na mesečnom nivou ti odlazi na kafu, sokove i čajeve tokom izlazaka sa društvom. Razmisli da li bi ti značilo da svaki mesec sačuvaš taj iznos – uloži u dobar termos i uživaj u jutarnjim ritualima pripreme toplih napitaka koje ćeš nositi sa sobom. Nema potrebe da se u potpunosti odrekneš kafića ali neka ti trošenje novca na kafu ne bude svakodnevica ukoliko imaš finansijskih poteškoća.

Spremaj sam obroke

Zameni restorane, brze hrane i pekare klopom koju sam napraviš. Osim što ćeš dobiti priliku da pripremiš zdrave obroke i što ćeš tačno znati šta jedeš, shvatićeš koliko je zabavno otkrivati nove recepte i pripremati svoju hranu. Ukoliko su ti potrebne ideje, pronađi i zaprati popularne kuvare i fitnes entuzijaste na Instagramu i Jutjubu, ili preuzmi neku od besplatnih aplikacija i izgubi se u bezbrojnim opcijama za ukusnu i kvalitetnu klopu. Naša preporuka su Hello Fresh, Dinner Spinner i Infinity Fit.

Beleži troškove i analiziraj ih na kraju meseca

Instaliraj neku aplikaciju za beleženje troškova i prihoda (npr. Wallet ili Money Manager) i napravi svoje personalizovane kategorije i podkategorije (hrana, izlasci, stan i računi, fitnes, odeća i obuća, putovanja...). Ne propusti unošenje svakog rashoda koji budeš imao – na kraju meseca sedi i pogledaj gde si najviše trošio. Razmotri kako svaku kategoriju možeš da poboljšaš sledećeg meseca, stavi na papir koji troškovi su bili nepotrebni i potrudi se da ih izbegneš u narednom periodu.

Čitaj knjige o finansijama

Edukacija je jedan od najmoćnijih načina na koje možeš sebi da pomogneš – počni da čitaš knjige koje su vezane za finansijsku pismenost i poboljšanje finansijske inteligencije. Neke od naših predloga možeš da pogledaš na ovom linku.

Isprati akcije i popuste

Ako to već ne radiš, proprati popularne sajtove koji upoređuju cene proizvoda kod različitih prodavaca, unapred kupuj ono što redovno koristiš kada vidiš da je na akciji i proveri cenu na više sajtova pre nego što kupiš nešto što ti je neplanirano potrebno.

Suočeni sa dve opcije za poboljšanje finansijskog statusa, a imajući u vidu koliko nije lako pronaći dodatni posao, smanjenje trenutnih troškova je jasno najlakši način da kratkoročno imamo više novca. Kada razmišljaš o dugoročnom rešenju ovog problema, razmotri pronalazak prakse ili se oprobaj kao frilenser za vreme studija.

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Šta si postigao i gde ćeš dalje: Sumiranje 2023. i šta u narednoj
05.12.2023.
6 min

Šta si postigao i gde ćeš dalje: Sumiranje 2023. i šta u narednoj

U pauzi od učenja
Pametno postavljanje ciljeva
28.06.2021.
7 min

Pametno postavljanje ciljeva

U pauzi od učenja
03.02.2016.
1 min

Važni su a često ih zaboravljamo: 15 savršenih saveta da živite ispunjen život

U pauzi od učenja