U pauzi od učenja

Kako da vas zapamte za 30 sekundi: 5 saveta za konverzaciju

04.12.2015.
2 min

Prosečan čovek izgubi koncentraciju već posle 8 sekundi (što je kraće od pažnje zlatne ribice?!), kažu stručnjaci. Prema tome, imamo vrlo malo vremena da ostanemo zapaženi kod nekih ključnih situacija kao što su razgovori za posao, sastanci, pregovori…

 

 

Koristite priču koja povezuje


Kada vas neko pita šta radite nemojte samo da deklamujete: „Ja sam Petar Petrović, ja radim to i to.“ Umesto toga, iskoristite neku priču koja će vas povezati sa tom osobom, koja daje nekome pravi uvid u to ko ste vi,“ objašnjava Amanda Marko, konsultant strateške komunikacije za „Entrepreneur“.

Izbacite (poslovni) žargon


Sve je u tome da poznajete ko je onaj kome se obraćate. Nemojte koristiti tehničke ili izraze vezane za struku, osim ako osoba sa kojom razgovarate radi u istoj industriji kao i vi, i poznaje vaš posao. Ako govorite jasno i razumljivo, vaše rečenice ostaće svima u sećanju.

Dodajte neku anegdotu


Istraživanja Stanforda pokazuju statistike  da neko više vremena provede u razgovoru kada doda neku anegdotu. Humor i smeh povezuje ljude, i to, po podacima, za čak 65-70%, piše Forbes.

Istaknite nešto zajedničko što imate


Ukoliko se ispostavi da imate zajedničke poznanike, ili da ste išli u istu školu, ili na fakultet sa nekim, lakše ćete ga zapamtiti. To može biti i zajednički časopis, ili mišljenje o nekome. Pronađite ključnu stvar koja vas povezuje, i na dobrom ste putu.

Udelite kompliment


Na kraju, ne zaboravimo rečenicu – Ljudi će zapamtiti kako su se osećali pored vas. Toliko je prosto i jednostavno. Pravi, istinski kompliment garantuje toplu, prijateljsku atmosferu. Držite se komplimenata koji su povezani sa poslom – Odlična prezentacija, ili Dobri su vam komentari na sastanku.

 

Preuzeto sa sajta www.bizlife.rs

Kopiraj link

Slični tekstovi

Saveti za jeftiniji studentski život
12.08.2015.
3 min

Saveti za jeftiniji studentski život

U pauzi od učenja
Mape uma
24.01.2011.
5 min

Mape uma

U pauzi od učenja
Naučite 4 stvari sada koje će vam koristiti do kraja života
12.08.2016.
5 min

Naučite 4 stvari sada koje će vam koristiti do kraja života

U pauzi od učenja