U pauzi od učenja

Kako pobediti bezvoljnost?

26.03.2020.
4 min

Da li zbog zime i tmurnog vremena, određenih godina ili perioda u životu, većina nas je nekad osetila mrzovoljnost, nedostatak želje za radom i bezvoljnost uopšte. Nekome je to period ispitnog roka, a nekome posle ispita kada oseti da je sva energija koju je imao iscrpljena. Nekad se bezvoljnost javi i na jesen ili proleće. Često nas i uhvati nespremne, ni ne znamo odakle je i zašto dosla. Kao što vidite razlog bezvoljnosti možemo tražiti među spoljašnjim faktorima, ali često je glavni razlog u nama, našim mislima i perspektivi.

Bezvoljnost

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Što duže osećamo bezvoljnost to nam je teže da je prevaziđemo i izađemo iz začaranog kruga koji nas je obuzeo. Što je pre postanemo svesni, to ćemo je se pre otarasiti i nastaviti da funkcionišemo normalno. A u nastavku ću vam predstaviti neke načine kako to i uraditi.

Fokusirajte se na pozitivne stvari

Kada krene da vas hvata taj osećaj kako vam se ne radi ništa i kako ništa nije tako bitno da biste se vi pokrenuli pokušajte svoje misli da uočite i da ih preusmrite. Pokušajte da se setite zašto ste to nešto ranije radili i zašto vas je činilo srećnim. Setite se nečega što volite, što budi strast u vama i bar na trenutak razmislite o tome i pokušajte da prizovete taj osećaj. Uzmite papir i zapišite neke lepe stvari koje ste čuli tog ili prethodnog dana. Zapišite neka vaša maštanja. Čitala sam da ideje koje ne zapišemo ili ne materijalizujemo na bilo koji način, nestaju. Pokušajte da razmislite o nečemu što biste baš voleli ma koliko nerealno zvučalo i ne dajte da vam ta misao nestane, nego je zapišite. Tako ćete se bar malo pokrenuti!

Radite ono u čemu uživate

Milion obaveza oko vas, ispiti, vežbe, predavanja, a vi biste najradije legli i zaspali. Zamisljate kako bi bilo lepo da se probudite i sve obaveze nestanu. Naravno, ta zamisao se neće ostvariti čak ni ako je zapišete, ali ono što možete da uradite je da na sat vremena ili na jedan dan zaboravite sve stvari koje treba da uradite, a ne želite i uzmete da radite nešto što volite i što mislite da vam nedostaje. Sat vremena joge, meditacija, pravljenje omiljenog jela ili kolača, bilo šta što vam padne na pamet da bi moglo da vas pokrene i inspiriše u tom trenutku, uradite.

Slušajte muziku koja pokreće

Kada smo neraspoloženi i bezvoljni često imamo tendenciju da slušamo pesme koje će nas držati u tom raspoloženju. Muzika ima veliki uticaj na čovekovu psihu i kao što može da vrati u određeni trenutak i određeno osećanje, može da izazove tugu, ali isto tako može i da vas oživi i napuni energijom i motiviše. Stvar je u tome samo kakvu ćete muziku pustiti. Da biste se pokrenuli i izazvali u sebi želju za igrom što je veliki korak u prevazilaženju bezvoljnosti, birajte muziku sa bržim ritmom i melodijom koju volite i uz koju ste i ranije voleli da đuskate. Birajte pesme koje ste slušali kada ste se osećali lepo i kada ste uživali i uspećete da osetite bar delić tih emocija što odmah čini sve boljim.

Okružite se ljudima koji vam prijaju

Uf, ovo je jako važno. Bezvoljnost ponekad može da izazove nedostatak energije prilikom dugog vremenskog perioda provedenog među ljudima koji vam crpe energiju, a da toga niste ni svesni. Postoje ljudi koji vam jednostavno ne prijaju, bilo to profesori na čija predavanja morate da idete ili kolege sa kojima pijete kafu. Kada osećate nedostatak energije i želje da radite bilo šta, bitna stvar o kojoj treba da razmislite je u kakvom ste okruženju bili u proteklom periodu i da li postoji nešto što vam nije prijalo. Ako je to slučaj, obećajte sebi da ako ne morate nećete više biti u tom okruženju i nećete dopustiti da vas opet iscrpe. A da biste povratili svoju energiju i volju pričajte sa prijateljima posle čijeg prisustva se osećate srećno i snažno i motivisano. Provedite vreme sa porodicom i upijajte njihovu pozitivnu energiju. Birajte ljude koje puštate u svoj život. Tražite one koji čine da budete bolji, srećniji i zadovoljniji i one koji će vam staviti osmeh na lice čak i kada vam nije do toga.

I za kraj želim da kažem da svi mi imamo jedan poseban dar – dar regeneracije svesti. Koji je tu i koji će nas kad tad provesti kroz sve ono lepo što je u nama i pomoći nam da shvatimo da smo beskonačan univerzum i da svojom voljom i uz pomoć gore navedenih trikova možemo da pobedimo bezvoljnost i uživamo u svakom danu bez ograničenja koja stvaramo sami sebi.

Kopiraj link

Dragana Vinčić

Dragana je završna godina osnovnih studija na FON-u. Pored ISiT-a kojim se bavi na fakultetu, zaljubljena je u psihologiju i uživa u slikanju, pisanju, čitanju i stvaranju svega što bi na bilo koji način moglo da ulepša ovaj svet i život na njemu.

Slični tekstovi

Kako da se dopadnete ljudima?
11.05.2018.
4 min

Kako da se dopadnete ljudima?

U pauzi od učenja
Kako pozitivno razmišljanje poboljšava vaše veštine
05.08.2016.
3 min

Kako pozitivno razmišljanje poboljšava vaše veštine

U pauzi od učenja
Mala životna škola zvana život u studentskom domu
15.04.2022.
7 min

Mala životna škola zvana život u studentskom domu

U pauzi od učenja